Αυτό είναι ένα σύνηθες ερώτημα που ο κορονοϊός έχει βάλει στο μυαλό όλων μας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι είναι πιθανό, αλλά τέτοιες περιπτώσεις φαίνεται να είναι σπάνιες.
Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς των οποίων το σώμα σήκωσε ισχυρή άμυνα απέναντι στον κορονοϊό, είναι δύσκολο να βγουν πάλι θετικοί στο σχετικό τεστ, για αρκετούς μήνες και ίσως περισσότερο.
Δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτύσσουμε κάποια ανοσία σε έναν ιό μετά από μια λοίμωξη. Ο οργανισμός μας βελτιώνει τις άμυνές του, μαθαίνοντας να αναγνωρίζει και να καταπολεμάει τα ξένα σώματα (ιούς, μικρόβια κλπ) που έχει συναντήσει στο παρελθόν. Και αυτό φαίνεται να ισχύει και για τον κορονοϊό, αν και οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμη να καταλάβουν πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η οποιαδήποτε ανοσία.
Ορισμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης με κορονοϊό έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά δύο νέες μελέτες δείχνουν ότι είναι γενικά κάτι σπάνιο.
Σε μία από αυτές, μόλις δύο στους 1.265 εργαζόμενους στον τομέα της υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο που είχαν προηγουμένως μολυνθεί, βρέθηκαν εκ νέου θετικοί στην COVID-19 μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Σε μια άλλη μελέτη στις ΗΠΑ, μόλις το 0,3% των ατόμων που είχαν μολυνθεί βρέθηκαν πάλι θετικά στον κορονοϊό τους επόμενους μήνες (περίπου το ίδιο ποσοστό θετικότητας με την μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου).
Τα ευρήματα συμφωνούν και με τα εμβόλια COVID-19 που αναπτύχθηκαν, τα οποία πυροδοτούν το είδος των ανοσολογικών αντιδράσεων που οι μελέτες βρήκαν προστατευτικές.
Πηγή: https://apnews.com