Τι σχεδιάζει να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στο μήνυμά του στις 7 το απόγευμα – «Θα εξηγήσω στους πολίτες την κατάσταση και τα μέτρα που θα λάβουμε» είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πριν από την τηλεδιάσκεψη με τους περιφερειάρχες – Πέτσας: Η τιμωρία θα είναι παραδειγματική για τους αμελείς και τους ανεύθυνους
Αντίστροφα φαίνεται ότι μετράει το ρολόι για την ανακοίνωση νέων μέτρων στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές καθώς οι ολοένα αυξανόμενοι αριθμοί κρουσμάτων κορωνοϊού έχουν θορυβήσει τους ειδικούς και τις αρχές.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός κατά την τακτική του συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, το απόγευμα θα απευθυνθεί στους πολίτες και θα τους ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί τώρα, καθώς και για τα νέα μέτρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο, ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα προς τους πολίτες στις 19:00.
Είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Εξακολουθούμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτό δεν είναι παρηγοριά» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Σε λίγη ώρα, στις 12:30, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες καθώς συνολικά 43 από τις 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας μετρούν θετικά κρούσματα κορωνοϊού, δύο εκ των οποίων (Κοζάνη, Καστοριά) βρίσκονται στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού και σε τοπικό lockdown και άλλες 17 σε «πορτοκαλί» συναγερμό, λίγο πριν το lockdown.
Κατά πληροφορίες, στο μήνυμά του το απόγευμα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανακοινώσει μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 τη νύχτα στις 17 «πορτοκαλί» περιοχές.
Στο τραπέζι του Μαξίμου παραμένουν μέτρα όπως:
· υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
· περιορισμός της κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες (σε περιοχές ενταγμένες στα επίπεδα 3 και 4)
· και επαυξημένες περιπολίες σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κυρίως τις βραδινές ώρες, με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού.
Ζητούμενο της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συντονισμός για την αναχαίτιση της διασποράς των κρουσμάτων και σε αυτό το πλαίσιο αποκλείεται ο Πρωθυπουργός να απευθυνθεί με νέο τηλεοπτικό του μήνυμα το απόγευμα προς τους πολίτες, δεδομένης της κρισιμότητας της συγκυρίας για την περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων υπερδιπλασιάστηκε.
Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου τα κρούσματα κορωνοϊού ήταν 363 και χθες έφτασαν τα 865. Στην Αττική τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε 331, αριθμός ρεκόρ της επιδημίας για το λεκανοπέδιο. Χθες επίσης έγιναν 92 νέες εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία της χώρας και οι διασωληνωμένοι ήταν 89. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 534. Ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας, δηλαδή το ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων, είναι στο 3,6%. Επίσης, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη η διάμεση ηλικία είναι ακόμα χαμηλότερη, στα 28 έτη.
Τα στοιχεία δείχνουν μια κατάσταση οριακά ελεγχόμενη (δεν έχει φθάσει καν κατά τους ειδικούς η δύσκολη περίοδος με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους που θα εκτινάξει τα κρούσματα) η οποία μοιάζει πολύ δύσκολα, αν όχι με μεγάλο τίμημα, αναστρέψιμη.
Τι αλλάζει στον Χάρτη και τη χώρα
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, από αύριο, Παρασκευή, επιβάλλεται το δεύτερο, μετά την Κοζάνη, τοπικό lockdown στην Καστοριά, μια περιοχή που είχε δοκιμαστεί σκληρά και στην αρχή της πρώτης φάσης της επιδημίας τον περασμένο Μάρτιο, με συρροές κρουσμάτων από ταξίδια και κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως μνημόσυνα, και μετράει πολλές απώλειες.
Και κατά τη δεύτερη φάση της επιδημίας η Καστοριά βρίσκεται πάλι στο προσκήνιο.
Πρόκειται για τη δεύτερη περιοχή της χώρας που περνά στο τελευταίο επίπεδο, του αυξημένου κινδύνου. Για 14 ημέρες και η Καστοριά θα βρίσκεται σε καραντίνα, με ισχύοντα μέτρα μεταξύ άλλων, την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων (εκτός των καταστημάτων τροφίμων για τα οποία ισχύουν ειδικά μέτρα), αναστολή λειτουργίας της εστίασης (πρόβλεψη μόνο για take away), όλων των πολιτιστικών θεαμάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα, άλλες τέσσερις περιοχές, η Θεσσαλονίκη, η Βοιωτία, η Λάρισα και οι Σέρρες, χρωματίστηκαν με πορτοκαλί, δηλαδή θα βρίσκονται στο επίπεδο συναγερμού 3. Σε… πορτοκαλί, δηλαδή σε αυξημένη επιδημιολογική επιτήρηση, βρίσκονται συνολικά 17 περιοχές: εκτός από τις τέσσερις προαναφερθείσες περιοχές που αναβαθμίστηκαν χθες στο επίπεδο 3, σε αυτό βρίσκονται επίσης η Αττική, η Αχαΐα, η Ζάκυνθος, το Ηράκλειο, η Θήρα, τα Ιωάννινα, η Καρδίτσα, η Κέα-Κύθνος, η Λέσβος, η Μύκονος, η Πέλλα, η Σάμος και τα Τρίκαλα.
Η Θεσσαλονίκη αναβαθμίστηκε στο επίπεδο 3 του επιδημιολογικού κινδύνου, έπειτα από μια σύντομη διαδρομή-θρίλερ όπου από μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων στις αρχές Οκτωβρίου έφθασε σε τριψήφιο αριθμό, με πολλαπλές νέες διαγνώσεις και εστίες της λοίμωξης Covid-19 και κύριο χαρακτηριστικό τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας των κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε χθες 181 νέα κρούσματα, από τα οποία τα 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 32 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Άλλα 125 κρούσματα είχαν καταγραφεί προχθές.
Δύο επίπεδα «ανέβηκαν» οι Σέρρες που πλέον μπαίνουν και αυτές από αύριο στο επίπεδο 3, σε σχέση με το επίπεδο 1 και χαμηλότερο που ήταν μέχρι χθες, λόγω υψηλού επιδημιολογικού φορτίου τις τελευταίες 14 ημέρες. Κατά ένα επίπεδο ανέβηκαν η Λάρισα και η Βοιωτία, καθώς βρίσκονταν στο μέτριο κίνδυνο ή αλλιώς επίπεδο 2.
Τα Ιωάννινα όπου καταγράφηκαν χθες 32 νέα κρούσματα κορωνοϊού, παραμένουν οριακά στο επίπεδο 3 αγγίζοντας τα επίπεδο 4. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, οι δείκτες επικινδυνότητας στα Ιωάννινα είναι οριακοί και αναμένεται να επαναξιολογηθούν μεθαύριο.
Αξίζει να αναφερθεί από τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ότι καταγράφηκαν 13 στην Εύβοια, 12 κρούσματα στην Αιτωλοακαρνανία, 10 στην Αχαΐα, 9 στην Πέλλα, από 8 στην Πιερία και στην Καβάλα, από 6 κρούσματα στο Ηράκλειο, στη Λέσβο και στη Νάξο, 5 στο Κιλκίς, από 4 στη Μεσσηνία, τα Τρίκαλα, τη Ροδόπη, από 3 στη Μαγνησία, την Ξάνθη, τη Χαλκιδική.
Μέτρα στο Επίπεδο 3 Αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί):
Μάσκα
Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας,
Σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό
Συναθροίσεις
Λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας.
Έως 9 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1.5 μ.
Σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών
Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων
Μάσκα στο προσωπικό
Αναστολή επισκεπτηρίου
Νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα
Μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους
Ένας συνοδός ανά ασθενή
Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 40%
ΚΥΤ προσφύγων
Αναστολή εξόδου
Σχολεία
Μάσκα από 4 ετών και άνω
Πανεπιστήμια
Μάσκα
έως 50 φοιτητές καθήμενοι σε αμφιθέατρα
Τηλε-εκπαίδευση
Συνέδρια/Εκθέσεις
Μάσκα
Σε εσωτερικό χώρο: 1 άτομο ανά 15 τ.μ τουλάχιστον, έως 50 καθήμενοι
Αναστολή λειτουργίας εκθέσεων
Χώροι Λατρείας
1 άτομο ανά 15 τ.μ. και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα
Αρχαιολογικοί χώροι, Μουσεία
Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία:
1,5 μέτρο απόσταση
Μάσκα για όλους
Yποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους
Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι)
Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020
Κλειστοί χώροι
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου
Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων
Κινηματογραφικές προβολές
Ανοικτοί (υπαίθριοι) χώροι διεξαγωγής
30% πληρότητα
Yποχρεωτική χρήση μάσκας
Λειτουργία μέχρι 31/10/2020
Παιδότοποι (κλειστοί)
1 παιδιά ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά
Yποχρεωτική χρήση μάσκας (>2 ετών)
1 συνοδός ανά παιδί.
Συνοδοί με μάσκα στο χώρο αναμονής.
Τήρηση αποστάσεων στα τραπεζο-καθίσματα και κανόνων υγιεινής
Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια)
Χωρίς ζωντανή μουσική -Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 30% : του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 90 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00
Μουσικές σκηνές
Μόνο καθήμενοι
4 άτομα ανά τραπέζι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 30% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι
Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 20% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 50 καθήμενοι
Αποστάσεις 1.8μ ανάμεσα στα τραπέζια
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
Κλειστά 00.00-05.00
Εστίαση
Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό
4 άτομα ανά τραπέζι
Πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας
Αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων (σχετική ΚΥΑ)
Κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ)
Μεταφορές
Οι αριθμητικοί/ποσοτικοί περιορισμοί στις μετακινήσεις αφορούν τον τόπο/σημείο αναχώρησης ή εσωτερικής μετακίνησης.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα ΜΜ
50% σε ΜΜΜ
Υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ.
50% σε πλοία
Μέχρι 2 επιβάτες σε taxi
Περιορισμός στον αριθμό επιβαινόντων στο ΙΧ μέχρι 4 άτομα
Αθλητισμός (αγώνες, προπονήσεις)
Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές
Μείωση στο 50% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση (συνημμένος πίνακας)
Οδηγίες και Υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες
Εσωτερικοί χώροι: Ατομική αθλητική προπόνηση, σύμφωνα με τους κανόνες των γυμναστηρίων
Γυμναστήρια
Υποχρεωτική χρήση Μασκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου καθώς και στην ομαδική άσκηση
Εξαιρούνται η ατομική άσκηση (π.χ. διάδρομος, βάρη) με τήρηση αποστάσεων 2μ
1 άτομο ανά 15 τμ
Απαγόρευση χρήσης αποδυτηρίων κλπ
Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ)
Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό)
1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον
Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια
Διευρυμένο ωράριο
Λαϊκές αγορές
50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων
Λειτουργία παράλληλων αγορών
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες Αγορές κλπ
Αναστολή λειτουργίας
Λιανεμπόριο
Μάσκα υποχρεωτική για όλους
Περιορισμός βάσει εμβαδού
1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον)
Μέτρα που ισχύουν στο επίπεδο 4 («κόκκινο» επίπεδο):
– Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.
– Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.
– Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.
– Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.
– Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.
– Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.
– Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.
– Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κ.λπ.
– Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
– Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |
– Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
– Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.
– Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.
– Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
– Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.
– Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.
– Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή, περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).
– Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.
– Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.
– Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.
– Αναστολή συναθροίσεων.
– Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).
– Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης
– Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.
– Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που έχω την ευκαιρία να σας ενημερώσω για τις εξελίξεις στο μέτωπο της μάχης κατά του κορωνοϊού. Όπως βλέπετε είμαστε πια αντιμέτωποι με ένα δεύτερο κύμα, το οποίο έχει έρθει και στην πατρίδα μας. Εξακολουθούμε να πηγαίνουμε καλύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν είναι παρηγοριά. Και θα έχω την ευκαιρία σήμερα το απόγευμα να απευθυνθώ στους Έλληνες πολίτες, να εξηγήσω πού βρισκόμαστε και ποια είναι τα πρόσθετα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε. Και θα έχω την ευκαιρία στη συνέχεια να σας ενημερώσω για αυτά και για την τριμερή διάσκεψη που είχαμε χθες στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, ο οποίος αναμένει με ιδιαίτερη προσμονή την επίσημη επίσκεψή του τον Νοέμβριο στην πατρίδα μας. Και νομίζω σε αυτήν την τριμερή διάσκεψη επιβεβαιώθηκε ποιες είναι οι χώρες οι οποίες είναι προσηλωμένες στη διεθνή νομιμότητα, στους κανόνες καλής γειτονίας, στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ποια είναι η μια χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο που φαίνεται να μη θέλει να παίξει με αυτούς τους κανόνες του παιχνιδιού. Ελπίζουμε ότι αυτή η στάση κάποια στιγμή θα μπορέσει να αλλάξει ώστε να σταματήσει η Τουρκία αυτές τις προκλητικές ενέργειες, που το μόνο αποτέλεσμα που έχουν είναι, όπως φαίνεται εξάλλου, να απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακολούθησα κύριε Πρόεδρε τις χθεσινές δηλώσεις. Πράγματι η Ελλάδα όχι μόνο το δηλώνει αλλά και στην πράξη το αποδεικνύει, ότι έχει ακολουθήσει σταθερά την οδό της διεθνούς νομιμότητας, των σχέσεων καλής γειτονίας με όλες τις χώρες της περιοχής. Και αυτό θα ήταν καλό να το ακολουθούν και οι υπόλοιποι γιατί χρειαζόμαστε όλοι για το μέλλον ηρεμία, ασφάλεια και σταθερότητα. Δυστυχώς έχουμε τη μοναδική γειτονική χώρα που τόσο έντονα ακολουθεί το ρόλο του ταραξία όπως και εσείς έχετε πει. Ίσως πρέπει και στην Ευρώπη, που φυσικά έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, να επικρατήσει η αρχή της αλληλεγγύης για τους εταίρους, για τα κράτη μέλη, για να δούμε κάποια στιγμή πως θα προχωρήσουμε ανάλογα με τις εξελίξεις.
Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι δυσάρεστη και στα ελληνοτουρκικά και στην ευρύτερη περιοχή, παρόλο που υπάρχουν τριμερείς και πολυμερείς σχέσεις της Ελλάδας με άλλους συμμάχους και γειτονικές χώρες. Νομίζω όμως ότι το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Όταν άρχισαν τα σχολεία, αν θυμάστε, είχα βρεθεί στο Καστελόριζο και είδα εκεί με μεγάλη χαρά τα παιδιά, ιδίως τα μικρά, με πόση ευκολία αποδέχτηκαν και συμφιλιώθηκαν με τη μάσκα. Τα παιδιά λοιπόν έχουν πολλά να μας διδάξουν για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν με την πειθαρχία και με την κοινωνική συμπεριφορά. Από ότι παρατηρώ από αυτά που ανακοινώνονται ένα θέμα εμφανίζει η νεότερη γενιά. Πιστεύω ότι είναι μια τριπλή πρόκληση που απασχολεί τους νεότερους ανθρώπους, ότι τα μέτρα έχουν κάποια διάρκεια ήδη και όπως φαίνεται θα χρειαστεί να έχουν και συνέχεια γιατί δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Παντού υπάρχει μεγάλη κρίση της πανδημίας με συνέπεια να προκαλείται δυσαρέσκεια. Επίσης οι νέοι έχουν μια πιο δυναμική ζωή διαφορετικό τρόπο ζωής. Μεγαλύτερη κινητικότητα. Και ενδεχομένως αισθάνονται λιγότεροι ευάλωτοι.
Αυτό, όμως, που δεν έχει γίνει αντιληπτό και ελπίζω ότι θα γίνει, είναι ότι το πρόβλημα είναι η ιδιαιτερότητα αυτού του ιού και η υψηλή μεταδοτικότητα που έχει. Μπορεί κανείς για τον εαυτό του να αναδεχθεί κάτι, δεν μπορεί όμως να αναδεχθεί να επιβαρύνει το κοινωνικό σύνολο. Ο ιός χτυπά συλλογικά το κοινωνικό σύνολο και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί. Τα μέτρα, λοιπόν, δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας μας, δεν αποσκοπούν σε αυτό –αποσκοπούν στην προστασία των άλλων. Εκεί είναι το κρίσιμο και πιστεύω ότι φεύγουμε από το ζήτημα της ατομικής ευθύνης και περνάμε στην κοινωνική ευθύνη. Και αυτό είναι πάρα πολύ χρήσιμο και κρίσιμο να γίνει αντιληπτό. Σε ποια μέτρα θα καταλήξετε, προφανώς ακούγοντας τους ειδικούς, θα το δείτε. Μακάρι, όμως, πραγματικά να καταλάβουμε όλοι πόσο έχουμε ευθύνη συνολικά απέναντι στην κοινωνία, ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Χαίρομαι που αναδεικνύετε αυτή την διάσταση. Και μιας και μιλάτε και για το ζήτημα των σχολείων, η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε αυτή την στιγμή φαινόμενα έντονης μετάδοσης του ιού στα σχολεία και αυτό είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό. Η εξήγηση την οποία δίνουν οι ειδικοί, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια, είναι ότι στα σχολεία τηρούνται ευλαβικά και με την συμμετοχή των εκπαιδευτικών, που θέλω να τους ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά, τα βασικά μέτρα ασφάλειας με σημαντικότερο την χρήση της μάσκας παντού. Από κεί και πέρα, νομίζω ότι μιλήσατε και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά φέρατε και στην συζήτηση την εμπειρία σας ως Ανώτατος Δικαστής που ερμηνεύει το Σύνταγμα. Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι εν προκειμένω, η ατομική ευθύνη, είναι η άλλη όψη του νομίσματος της κοινωνικής αλληλεγγύης, διότι η πράξη που αφορά την ατομική μας ασφάλεια έχει επιπτώσεις τελικά, χωρίς να το γνωρίζουμε και χωρίς να το θέλουμε, σε άλλους. Σε ανθρώπους που αγαπάμε πρωτίστως, στην οικογένειά μας, στους παππούδες, τις γιαγιάδες, τους γονείς μας αλλά και σε ανθρώπους που μπορεί να μην γνωρίζουμε. Γι΄αυτό και είναι σωστή αυτή η διάσταση. Η έμφαση να μην δίνεται μόνο στην ατομική ευθύνη για την προστασία του εαυτού μας, αλλά στην ανάγκη η ατομική ευθύνη να είναι το υπόδειγμα συμπεριφοράς πάνω στο οποίο θα χτίσουμε μια συλλογική αλληλεγγύη, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σήμερα αναγκαζόμαστε να πάρουμε, και θα μιλήσω γι΄αυτό σήμερα το απόγευμα, κάποια πρόσθετα μέτρα διότι στην ουσία έχουμε λίγους οι οποίοι παραβιάζουν τους κανόνες, ενώ οι πολλοί συμμορφώνονται. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίζουμε.