Την άποψη ότι την άνοιξη του 2022 θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εξέφρασε ο Ουγκούρ Σαχίν, ο οποίος μαζί με την Εζλέμ Τουρετσί, είναι οι πρώτοι που ανέπτυξαν εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Οι δύο επιστήμονες βραβεύθηκαν χθες με το πανευρωπαϊκό βραβείο “Αυτοκράτειρα Θεοφανώ”, σε ειδική τελετή στη Ροτόντα, στη Θεσσαλονίκη και σήμερα συμμετείχαν στη στρογγυλή τράπεζα του διοργάνωσε το Ίδρυμα Θεοφανώ, στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα “Εξασφαλίζοντας την ευημερία του αύριο μέσω της επιστήμης”
“Ο ιός είναι μαζί μας και ήρθε για να παραμείνει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια. Δεν είναι σαν τον ιό της γρίπης που έρχεται και φεύγει, είναι ένας πολύ σταθερός ιός”, τόνισε ο κ. Σαχίν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το σωστό ερώτημα είναι “πότε θα νοιώσουμε ότι δεν βρισκόμαστε πλέον σε πανδημία. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι “μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ίσως του χρόνου, μετά την άνοιξη του 2022, οπότε και οι περισσότεροι θα έχουν εμβολιαστεί στην Ευρώπη και θα έχουμε αναπτύξει ανοσία στη λοίμωξη”
“Πιστεύουμε ότι κανείς τότε πλέον δεν θα έχει κάτι να φοβάται, δεν θα έχουμε το φόβο που έχουμε σήμερα, γιατί για τα πιο σοβαρά περιστατικά θα υπάρχει πρόληψη από τον εμβολιασμό”, ανέφερε. Ωστόσο, ο κ. Σαχίν είπε ότι “ο ιός θα παραμείνει μαζί μας και είναι πιθανόν να χρειαστούν επαναληπτικές δόσεις εμβολιασμού προκειμένου να διατηρήσουμε την ανοσία”.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι δεν απογοητευμένος που δεν είναι πρόθυμοι όλοι να εμβολιαστούν.
“Ο εμβολιασμός είπε ο Ουγκούρ Σαχίν είναι σε εξέλιξη. Ξέρουμε ότι είναι μια διαδικασία, όπου όλοι θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Κάποιοι έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι που δεν είναι ακόμη σίγουροι, είναι απλά διστακτικοί, επιφυλακτικοί και νομίζω ότι είναι το κοινωνικό μας καθήκον να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους πάντες ότι ο εμβολιασμός είναι καλύτερος από το να κολλήσει κάποιος και να νοσήσει από κορονοϊό”, υπογράμμισε
Από την πλευρά της, η κ. Τουρετσί επισήμανε ότι η άρση της πατέντας για το εμβόλιο δεν είναι ο σωστός τρόπος για να διασφαλιστεί ισότητα στην πρόσβαση, αντίθετα, μπορεί να κάνει περισσότερο κακό
“ Αυτό που κάνουμε και αυτό που νοιώθουμε εμείς ότι είναι ο σωστός τρόπος προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισότητα διανομής και την ισότητα στην πρόσβαση- γιατί και εμείς θέλουμε όλοι να έχουν πρόσβαση- είναι από τη μία πλευρά να παράγουμε ποσότητες και εμβόλια για όσους δεν έχουν πρόσβαση στον εμβολιασμό και δεύτερον να οικοδομήσουμε σε αυτές τις περιοχές, σε αυτές τις χώρες, καταστάσεις και υποδομές παρασκευής και κατασκευής, να τους εκπαιδεύσουμε και με κάποιον τρόπο να αναλάβουν από μόνοι τους την κατασκευή των εμβολίων”, τόνισε.
Σύμφωνα με την επιστήμονα, “το να προσπαθήσουμε να χτίσουμε κάτι, βάση μιας συνταγής που είναι γραμμένη σε χαρτί θα οδηγήσει απλά σε εμβόλιο χαμηλής ποιότητας που μπορούν να κάνει μεγαλύτερο κακό απ’ ότι καλό”.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.