“Κούρεμα” στα φοροπρόστιμα: “Έκπτωση µπόνους” τον Οκτώβριο στους δικαιούχους επαγγελµατίες – Ποια είναι τα βήµατα

Έως 50%

Στόχος, να γεµίσουν άµεσα µε ζεστό χρήµα τα κρατικά ταµεία – Αντικαθίσταται η Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών

«Ποδαρικό» µε εκπτώσεις έως 50% στα πρόστιµα κάνει ο Οκτώβριος για τις ελεγχόµενες επιχειρήσεις και τους επαγγελµατίες που θα αναγνωρίσουν τη φοροδιαφυγή στην οποία υπέπεσαν, υποβάλλοντας τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, στο πλαίσιο της νέας ρύθµισης που µπαίνει σε ισχύ από την Τρίτη.

Στόχος του Υπουργείου Οικονοµικών είναι η άµεση είσπραξη των φόρων και των προστίµων που καταλόγισαν οι ελεγκτικές Αρχές, καθώς και η αποσυµφόρηση των δικαστηρίων από πιθανές προσφυγές κατά του ∆ηµοσίου. Το bonus µε το «κούρεµα» των προστίµων αφορά αυτούς που θα παραδεχθούν τις φορολογικές παραβάσεις µετά τον έλεγχο και δεν θα προσφύγουν στα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια για να ακυρώσουν τον φόρο.

Το νέο πλαίσιο έρχεται να αντικαταστήσει την Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών ∆ιαφορών που λειτουργεί την τελευταία τριετία και εκδικάζει υποθέσεις οι οποίες βρίσκονται στα δικαστήρια, µε τη διαφορά ότι η όλη διαδικασία µε τις εκπτώσεις στα φοροπρόστιµα θα είναι πλέον αυτοµατοποιηµένη. Με αυτόν τον τρόπο εκτιµάται ότι χιλιάδες υποθέσεις φορολογικών διαφορών θα µπορούν να κλείνουν µε δήλωση του ίδιου του φορολογουµένου.


Τι αλλάζει

Ειδικότερα µε τη νέα ρύθµιση:

Το πρόστιµο µειώνεται έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης µέχρι και 10 ηµέρες µετά την κοινοποίηση από τους ελεγκτές του σχετικού φόρου που προκύπτει. Σήµερα ισχύει µείωση προστίµου κατά 40% για φόρο εισοδήµατος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισµού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιµο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ηµέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσµης ή τροποποιητικής.

Το πρόστιµο µειώνεται έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου µετά την κοινοποίηση του φόρου, αλλά πριν από την προσφυγή στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆).


Το πρόστιµο µειώνεται έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρµόδιο ∆ιοικητικό ∆ικαστήριο.

Το πρόστιµο µειώνεται έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρµόδιου δικαστηρίου.

Μετά τη µείωση των προστίµων θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί µέσα σε 3 ηµέρες από την αποδοχή της αίτησης µέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρµας και το υπόλοιπο ποσόν µπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες µηνιαίες δόσεις ή εναλλακτικά σε έως 48 έντοκες µηνιαίες δόσεις µε την πάγια ρύθµιση. Οσοι ενδιαφέρονται και επιθυµούν να µειώσουν το πρόστιµο που τους έχει υποβληθεί θα πρέπει από αυτή κιόλας την εβδοµάδα να δηλώσουν στην ΑΑ∆Ε την πρόθεσή τους.

Επέκταση

Να σηµειωθεί ότι το χρονικό όριο για τους ελέγχους έχει επεκταθεί κατά 6 µήνες, µε αποτέλεσµα εάν και σ’ αυτό το διάστηµα δεν έχει ολοκληρωθεί, η υπόθεση µπαίνει στο αρχείο. Συγκεκριµένα, η διάρκεια του φορολογικού ελέγχου ορίζεται σε έως ένα έτος και µπορεί να παραταθεί άπαξ κατά έξι µήνες.

Προϋπόθεση χορήγησης της παράτασης είναι η έναρξη της ελεγκτικής διαδικασίας εντός της αρχικής διάρκειας του φορολογικού ελέγχου. Περαιτέρω παράταση µέχρι ακόµη έξι µήνες είναι δυνατή σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που αιτιολογούνται ειδικώς. Μόνο αν από τον µέχρι τότε έλεγχο προκύψει πιθανότητα ποινικώς κολάσιµης φοροδιαφυγής επιτρέπεται, µε απόφαση του διοικητή, κατόπιν εισήγησης του προϊσταµένου της αρµόδιας ελεγκτικής υπηρεσίας, παράταση της διάρκειας του ελέγχου µέχρι ακόµη οκτώ µήνες από τη λήξη της προθεσµίας.

Αν δεν ολοκληρωθεί ο φορολογικός έλεγχος εντός των προθεσµιών, δεν επιτρέπεται νέος έλεγχος που να καλύπτει το αντικείµενο της αρχικής εντολής. Σύµφωνα µε στελέχη του οικονοµικού επιτελείου, µε την εξωδικαστική επίλυση διαφορών και το γενναίο «κούρεµα» των προστίµων και των προσαυξήσεων επιδιώκεται η αποσυµφόρηση των διοικητικών και φορολογικών δικαστηρίων και η είσπραξη ενός µεγάλου µέρους των φόρων από εκκρεµείς υποθέσεις που «λιµνάζουν» στις δικαστικές αίθουσες για πολλά χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο τρίµηνο του 2024 οι εκκρεµείς φορολογικές υποθέσεις στα ∆ιοικητικά Πρωτοδικεία ήταν 11.037, επιπλέον 5.045 στα ∆ιοικητικά Εφετεία, ενώ ενώπιον του ΣτΕ εκκρεµούσαν 2.495 υποθέσεις µε φορολογικές διαφορές ακόµη και άνω των 500.000 ευρώ. Στο µέτωπο της εισπραξιµότητας, τα στοιχεία δείχνουν ότι στα κρατικά ταµεία καταλήγει ένα µικρό ποσοστό των προστίµων της τάξης του 6%-10%

Ανάσες

Στο µεταξύ, ανάσες σε χιλιάδες φορολογούµενους δίνει νέα διάταξη του Κώδικα Φορολογικής ∆ιαδικασίας, σύµφωνα µε την οποία η φορολογική διοίκηση θα προχωρεί σε ακύρωση ή τροποποίηση αποφάσεων για επιβολή φόρων και προστίµων που οφείλονται σε πρόδηλα σφάλµατα ακόµα και σε περίπτωση που οι φορολογούµενοι έχουν προσφύγει στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών ή στα ∆ιοικητικά ∆ικαστήρια. Μάλιστα, η διόρθωση των σφαλµάτων ισχύει για υποθέσεις που εκκρεµούν από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ φόροι και πρόστιµα που έχουν επιβάλει οι φορολογικές Αρχές διαγράφονται και αν έχουν πληρωθεί από τους φορολογούµενους επιστρέφονται.

Ετσι, η ΑΑ∆Ε θα µπορεί να προβεί σε τροποποίηση ή ακύρωση άµεσου προσδιορισµού φόρου ή πράξης διοικητικού, εκτιµώµενου ή διορθωτικού προσδιορισµού φόρου ή πράξης επιβολής προστίµου, είτε κατόπιν αίτησης του φορολογουµένου είτε αυτόµατα, χωρίς αίτηση του φορολογουµένου για πρόδηλη έλλειψη (ολική ή µερική) φορολογικής υποχρέωσης ή για αριθµητικό ή υπολογιστικό λάθος. Ως αριθµητικά ή υπολογιστικά λάθη θεωρούνται τα σφάλµατα κατά τη διενέργεια µαθηµατικού υπολογισµού ή κατά την εκτέλεση αριθµητικής πράξης και όχι η εσφαλµένη επιβολή φόρου ή απαλλαγή από τον φόρο ή η κακή εφαρµογή του νόµου. Για παράδειγµα, βεβαίωση φόρου ύψους 10.000 ευρώ αντί 1.000 ευρώ.