«Κουρεύουν» τους δύο ορόφους του ξενοδοχείου που απειλούσε να κρύψει τη θέα στην Ακρόπολη

 

 

 

Οι πολίτες είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση τόσο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και άλλων πολυώροφων κτηρίων που απειλούσαν να κρύψουν την θέα στην Ακρόπολη

Μετά τις χιλιάδες καταγγελίες κατοίκων για «Πολεοδομικό έγκλημα στην Ακρόπολη» µε δεκαώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη και στο Κουκάκι, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα για την αποκοπή των δύο τελευταίων ορόφων του πολυώροφου ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου, κάτω από την Ακρόπολη.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα  Μενδώνη δήλωσε ότι είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση η οποία όμως είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη γνωμοδότηση διότι το Συμβούλιο είχε ένα πραγματικό γεγονός -το ξενοδοχείο- και πιθανότατα το δίκαιο του επιχειρηματία, από εκεί και πέρα όμως έπρεπε να προστατευτεί η Ακρόπολη. Όταν προσβάλλεται η Ακρόπολη, στην ουσία προσβάλλεται ο πολιτισμός μας», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού.

Όπως εξήγησε η κ. Μενδώνη, η ιστορία με το ξενοδοχείο, το οποίο είναι ολοκληρωμένο, ξεκινά το 2012 με την «πρώτη πράξη λόγω αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στα θεμέλιά του. Το 2014 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση (σ.σ. του τότε υπουργού Πολιτισμού και νυν προέδρου της Βουλής, Κ. Τασούλα), η οποία μιλούσε για την ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στον χώρο και έλεγε ότι τα τελικά σχέδια θα πρέπει να επανελεγχθούν από την Κεντρική Υπηρεσία του ΥΠΠΟΑ. Αυτό δεν έγινε. Το 2016 υπήρξε μια έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει η ανέγερση του ξενοδοχείου. Το ξενοδοχείο ολοκληρώθηκε. Το 2018 γίνεται μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία λόγω του ύψους του, το οποίο ακολουθούσε τον ΝΟΚ, δηλαδή τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό, και από εκεί και πέρα πήγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας και ζήτησε από το υπουργείο Πολιτισμού να εισαχθεί το θέμα στο ΚΑΣ, να συζητήσει για να δουν σε τι ύψος λογικά θα έπρεπε να είναι αυτό το κτίριο. Και το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το κτίριο αυτό θα έπρεπε να είναι στα 24 μ. ύψος συν τις απολήψεις, τις οποίες ο νόμος προβλέπει είτε για μηχανήματα είτε απολήψεις για πέργκολες κλπ. Θα πρέπει οι δύο όροφοι συν τα επιπλέον, τα οποία υπάρχουν και σήμερα, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΑΣ, να αποκοπούν».

Η κ. Μενδώνη ενημέρωσε επίσης ότι «από τότε που προέκυψε το θέμα, επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, και εδόθη αναστολή στις οικοδομικές άδειες ακριβώς για να επανεξεταστεί το θέμα, η οποία έληξε τον Μάρτιο του 2020 -τώρα είναι με παράταση της αναστολής-, το Υπουργείο Περιβάλλοντος νομοθετεί αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το ΥΠΠΟΑ, για τα ύψη που πρέπει να έχει η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, ανεξαρτήτως του ΝΟΚ του 2012». Τέλος, σε ερώτηση για το αν είναι πιθανόν ο ιδιοκτήτης να ζητήσει αποζημίωση, η υπουργός απάντησε ότι, σύμφωνα και με την ενημέρωσή της, το θέμα αυτό συζητήθηκε στο ΚΑΣ. «Η αποζημίωση είναι σαφώς μικρότερη από την αξία του μνημείου. Είναι κάποια πράγματα όπου το μείζον αγαθό είναι αυτό που παίζει τον κυρίαρχο ρόλο», κατέληξε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές διαμαρτυρίας για να εμποδισθεί η ανέγερση τόσο του συγκεκριμένου ξενοδοχείου όσο και άλλων πολυώροφων κτηρίων που απειλούσαν να κρύψουν την θέα στην Ακρόπολη.

Μάλιστα ο σάλος που είχε ξεσπάσει προσέλκυσ, πριν ένα χρόνο και την προσοχή της εφημερίδας Guardian.

Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Δεν είναι όλα προς πώληση – Οι Έλληνες κινητοποιούνται καθώς νέα ξενοδοχεία απειλούν τη θέα στην Ακρόπολη», η βρετανική εφημερίδα παρέθετε τα επιχειρήματα και τις απόψεις των πολιτών που διεξάγουν την εκστρατεία για να σταματήσει η κατασκευή του μοντέρνου ξενοδοχείου, και άλλων όπως αυτό.

«Το 10όροφο ξενοδοχείο στην οδό Φαλήρου στην Αθήνα φτιάχτηκε για να ξεχωρίζει. Χτισμένο για να εντυπωσιάζει, διαθέτει μια όμορφη νεωτεριστική πρόσοψη με ξύλινη επένδυση που προσδίδει μια σύγχρονη πινελιά στη δημοφιλή περιοχή Μακρυγιάννη κάτω από την Ακρόπολη. Καθώς όμως οι ντόπιοι κάτοικοι το παρακολουθούσαν να υψώνεται τον χειμώνα, άρχισαν να γίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι. Τον Φεβρουάριο, όταν έφτασε τα 31,5 μέτρα, το ξενοδοχείο ήταν το ψηλότερο κτίριο της γειτονιάς και είχε αρχίσει να παρεμποδίζει για πρώτη φορά την θέα στον Παρθενώνα και τα οχειρωμένα τείχη του» επισήμανε τον Μάρτιο του 2019 η Guardian.

«Ξαφνικά, έστεκε ψηλότερα ακόμη και από το νέο μουσείο της Ακρόπολης» δήλωσε στην εφημερίδα η Ειρήνη Φρεζάδου, δείχνοντας το κτίριο από την ταράτσα του σπιτιού της. «Υποτίθεται ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη αρχαιολογική περιοχή. Οι ελληνικοί νόμοι περί ζωνών φέρουν μερίδιο της ευθύνης, αλλά μια κατασκευή τόσο γιγαντιαίων διαστάσεων δεν εγκρίθηκε ποτέ από το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Μέτωπα μάχης διαμορφώνονται στον ορίζοντα πάνω από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, από τις στέγες ντόπιων πολιτών που κινητοποιούνται μπροστά στο ενδεχόμενο να ανεγερθούν πολυώροφα κτίρια σε λίγα μέτρα απόσταση από το αριστούργημα της εποχής του Περικλή, το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς», εξηγούσε το άρθρο.

Πηγή:www.protothema.gr