Κρήτη: Μαγείρεψαν και έφαγαν λαγοκέφαλους – Το επικίνδυνο γεύμα και τα παραλειπόμενα στην Αγία Γαλήνη

 

 

Μια παρέα ψαράδων στην Κρήτη αγνόησε τις προειδοποιήσεις. «Το κρέας του λαγοκέφαλου έμοιαζε πολύ με κοτόπουλο»…

Τελικά εκτός από την Ιαπωνία, ο απαγορευμένος και επικίνδυνος λαγοκέφαλος, καταναλώνεται και από άλλους τολμηρούς, ακόμα και στη χώρα μας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το είδος που βρίσκεται στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα τοξικό και δεν είναι το ίδιο με αυτό που καταναλώνουν οι Ιάπωνες! Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην περίπτωση κατανάλωσής του από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει. Η τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.

Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη ορισμένοι ψαράδες που ξεκίνησαν να τα τρώνε πριν γίνει ευρύτερα γνωστό το πόσο επικίνδυνο είναι! Εδώ και δέκα χρόνια και παρότι το κράτος έχει επίσημα απαγορεύσει τη βρώση του, ορισμένοι κάτοικοι στην Αγία Γαλήνη στο Ρέθυμνο, το καταναλώνουν συστηματικά! 

Κάτοικοι της Αγίας Γαλήνης επιβεβαίωσαν στο boatfishing.gr, ότι ο λαγοκέφαλος όχι μόνο τρώγεται αλλά είναι και πολύ νόστιμο, παρομοιάζοντας το κρέας του με κοτόπουλο, φτάνει βέβαια να καθαριστεί σωστά.

«Δεν εμπιστεύομαι κανέναν, θα φάω μόνο λαγοκέφαλους που έχω καθαρίσει ο ίδιος» ανέφερε άτομο που έχει φάει πάνω από 300 κιλά λαγοκέφαλους σύμφωνα με τα λεγόμενα του!

Τουλάχιστον 50 άτομα στο χωριό τρώνε τα τοξικά αυτά ψάρια, κυρίως ψαράδες. Το λαγόψαρο, όπως αλλιώς το αναφέρουν, «βγάζει δύο φιλέτα, καθαρά χωρίς αγκάθια».

Το μαγειρεύουν πλακί, βραστό, τηγανητό, με κουρκούτι, ακόμα και στιφάδο και… κοκκινιστό! 

Όποτε οι ψαράδες πετύχουν αυτό το νεοεισερχόμενο στο νότιο κρητικό πέλαγος, ψάρι, είναι ευκαιρία για μάζωξη και κατανάλωση του… απαγορευμένου μεζέ που δεν μπορεί να διατεθεί προς κατανάλωση παρέα με άλλους τολμηρούς «σύντεκνους». Τουλάχιστον ευχόμαστε να ενημερώνουν τους φίλους τους για το επικίνδυνο γεύμα!

Τα επικίνδυνα ψάρια για τον άνθρωπο κάνουν την εμφάνισή τους ολοένα και περισσότερο στις θάλασσες της χώρας. Ο λαγοκέφαλος ή διαβολόψαρο περιέχει τη δηλητηριώδη τοξίνη Τετραδοτοξίνη (ΤΤΧ), η οποία προκαλεί στον άνθρωπο που θα καταναλώσει το ψάρι, αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο. Μάλιστα δεν υπάρχει αντίδοτο για την τοξίνη.

Πηγή: www.makeleio.gr