Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτά, μίλησε για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό και σχολίασε τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Κυπέλλου της ΕΠΟ, Παναγιώτη Νίκα, για 25.000 οπαδούς στον τελικό ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός.
Ο Μαυρωτάς έκανε λόγο για “απαγορευτικό νούμερο”, ενώ αποκάλυψε και τις σκέψεις για την ερχόμενη σεζόν, όπου είναι πιθανό να ανοίξουν τα γήπεδα πιο σύντομα για τους εμβολιασμένους.
Απόσπασμα από τη συνέντευξή του Μαυρωτά στον Real FM
Στην ερώτηση πότε θα επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο, ο Γ. Μαυρωτάς απάντησε: «Αυτό είναι ένα πιο μακρινό βήμα, τώρα ουσιαστικά τα πρωταθλήματα τελειώνουν, υπάρχει μόνο ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας, σαν διοργάνωση μέσα στον Μάϊο ο οποίος θα μπορεί έτσι να δοκιμαστεί, να μπουν κάποιοι φίλαθλοι αν και εφόσον γίνει δεκτό από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων και δεν μιλάμε για μεγάλα νούμερα, μιλάμε για πολύ μικρά νούμερα και για πιλοτικές εφαρμογές.
Οι 25.000 είναι απαγορευτικό νούμερο, 25.000 δεν βάζουν ούτε σε χώρες που έχουν ανοίξει εδώ και καιρό τις εξέδρες. Μην με βάζετε να μπαίνω σε αριθμολογία αλλά εγώ νομίζω ότι το πολύ να μιλήσουμε για κάποιους εκατοντάδες έως 1.000 ίσως, κάπου εκεί πέρα γιατί είναι μια πιλοτική εφαρμογή. Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα, δεν είναι το πρόβλημα πίσω, είμαστε ακόμα σε μια κατάσταση που είναι κρίσιμη και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οτιδήποτε κάνουμε. Οι όσοι θα είναι αν τελικά ευοδωθεί αυτό που σας λέω ότι δεν είναι και το πιο πιθανό σενάριο, και αυτοί θα είναι με τεστ πριν από τον αγώνα, συγκεκριμένη χωροταξία, θα είναι δηλαδή μια καθαρά πιλοτική εφαρμογή».
Ακόμη, για το επικείμενο άνοιγμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού είπε: «Δεν μιλάμε για μια απότομη πλήρη απελευθέρωση του αθλητισμού, μιλάμε για μια σταδιακή απελευθέρωση από 10 Μάϊου που θα ξεκινήσουν προπονήσεις οι ομάδες που έχουν αγωνιστική δραστηριότητα μέσα στο καλοκαίρι μέχρι τον Σεπτέμβριο. Από 17 Μάϊου θα μπουν στο πρόγραμμα και οι ακαδημίες, 15 Μάϊου θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας, 1η Ιουνίου τα μεσαίας και 7 Ιουνίου τα υψηλής επικινδυνότητας».
Για την επόμενη σεζόν:
«Η αλήθεια είναι ότι τα δεδομένα βελτιώνονται με την έννοια ότι χτίζεται σιγά σιγά ένα τοίχος ανοσίας με τους εμβολιασμούς, έχουμε περισσότερα εργαλεία στα χέρια μας με τα τεστ, τα οποία μπορούμε να αξιοποιήσουμε για να έχουμε μεγαλύτερη ελευθερία στις δραστηριότητες μας, δεν θα περάσουμε κατευθείαν στην κατάσταση του 2019 από το φθινόπωρο, θα είναι και ο επόμενος χρόνος ένας χρόνος με περιορισμούς αλλά λιγότερους απ’ ότι είχαμε φέτος αλλά θα είναι ένας χρόνος με προσοχή, με πειθαρχία, με οργάνωση, νομίζω ότι αυτό στον αθλητισμό το έχει αφήσει προίκα ο κορωνοϊός».
Για το ενδεχόμενο να δοθεί του χρόνου προτεραιότητα στους εμβολιασμένους για να μπαίνουν στα γήπεδα:
«Αν κρίνουμε από τις άλλες χώρες που έχουν προχωρήσει περισσότερο στο πρόγραμμα του εμβολιασμού, αυτές οι πρακτικές λειτουργούν. Και στο Ισραήλ, και στη Μεγάλη Βρετανία και στην Αμερική βλέπουμε ότι απελευθερώνονται περισσότερες δραστηριότητες για τους εμβολιασμένους. Οπότε και να μην είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός βλέπουμε ότι έχεις κάποια περισσότερα πλεονεκτήματα αν έχεις εμβολιαστεί και δρα αυτό σαν κίνητρο για τον κόσμο να εμβολιαστεί. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε, δηλαδή για τα γυμναστήρια σκέφτονται να ξεκινήσουν πιλοτικά με όσους έχουν κάνει το πρώτο εμβόλιο που είναι πιο χαμηλού κινδύνου σε σχέση με τη μεταδοτικότητα του ιού και από εκεί και πέρα βλέπουμε. Οπότε ναι, ο εμβολιασμός θα παίξει ένα ρόλο στο να ανοίξουν για τους εμβολιασμένους, λίγο παραπάνω οι δραστηριότητες».
Για τη δήλωση του Νίκου Χαρδαλιά ότι θα εισηγηθεί την αναβολή της SuperLeague 2 με αφορμή ταξίδι οπαδών του Ιωνικού στα Χανιά για παιχνίδι της ομάδας τους και επεισόδια που έκαναν:
«Το συγκεκριμένο δεν έχει να κάνει με το αμιγώς αγωνιστικό κομμάτι και το υγειονομικό αγωνιστικό κομμάτι στο οποίο κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν επιλυθεί στο 99% τα θέματα των κρουσμάτων, των πρωτοκόλλων, των ελέγχων, την διαχείριση των κρουσμάτων… Τα βλέπουμε και στη Super League 1 και στη Super League 2 που ακολουθεί το ίδιο πρωτόκολλο σχεδόν κατά 95% αλλά αυτό έχει να κάνει με ένα θέμα το πώς βρέθηκαν εκεί οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, το ότι ήταν περισσότεροι, αυτό φαντάζομαι ότι έχει γίνει, απ’ όσους προβλέπει το πρωτόκολλο. Γιατί το πρωτόκολλο της SL2 προβλέπει έως 10 προσκεκλημένους για τη φιλοξενούμενη ομάδα και προφανώς θα ήταν περισσότεροι. Ένα ερώτημα είναι το πώς βρέθηκαν αυτοί εκεί».
Ο ΓΓΑ έδωσε άδεια μετακίνησης;
«Δεν βγάζουμε άδεια μετακίνησης εμείς… Η ΓΓΑ δεν είναι ελεγκτική αρχή, έχει την αρμοδιότητα να εγκρίνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αυτό κάνουμε, από εκεί και πέρα είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία και με την Πολιτική Προστασία και με τις άλλες ελεγκτικές αρχές. Και με την ΕΑΔ και με την Αστυνομία, πολλές φορές έχουμε έρθει σε επαφή για να γίνουν έλεγχοι. Μάλιστα πριν από 3 εβδομάδες είχε πάει η Αρχή Διαφάνειας στο Ιωνικός – Δόξα Δράμας, κατά σύμπτωση πάλι ο Ιωνικός. Κάνουμε που μας επιτρέπουν οι αρμοδιότητες μας. Η διοργανώτρια αρχή ασφαλώς και πρέπει να τα λάβει υπόψη της όλα αυτά που έγιναν εκεί πέρα προκειμένου να λάβει τα μέτρα της για τα επόμενα βήματα γιατί βαδίζουμε προς τη λήξη του πρωταθλήματος, οπότε καταλαβαίνεται ότι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική και ίσως θα πρέπει να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις, να μην μεταφέρονται παράγοντες ή προσκεκλημένοι από τις φιλοξενούμενες ομάδες εφόσον υπάρχουν τέτοια ζητήματα, να μειωθούν ακόμη περισσότεροι οι προσκεκλημένοι στα παιχνίδια για να μην έχουμε επεισόδια. Οι Έλληνες μπορούν να κάνουν επεισόδια και δύο, δύο να είναι…».
Λέγατε πριν για τον τελικό του Κυπέλλου, θυμίζω ότι 50, 50 ήταν και έπαιξαν ξύλο…
«Γι’ αυτό το λόγο Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα για να τελειώσει ομαλά το πρωτάθλημα και της SL2.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι διοργανώτριες αρχές προκειμένου να προστατεύσουν το «προϊόν» τους, ας το πούμε το αντικείμενο τους. θα πρέπει να είναι αρκετά αυστηρές γιατί στο πρόσωπο του κάθε αγώνα και της κάθε διοργάνωσης αντανακλάται ολόκληρος ο αθλητισμός και ολόκληρη η εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στον αθλητισμό. Οποιοιδήποτε τέτοιοι λεκέδες υπάρχουν έχουν αντανάκλαση σε όλους μας και αυτό πρέπει να το λαμβάνουν όλοι πολύ σοβαρά υπόψη τους…».
Για το καινούργιο κολυμβητήριο στον Πειραιά:
«Είναι κάτι το οποίο είναι ζεστό και συζητιέται σε διάφορους χώρους. Η πρόσφατη επιτυχία των κοριτσιών του Ολυμπιακού ανέδειξε το ζήτημα του κολυμβητηρίου στον Πειραιά. Νομίζω ότι σιγά, σιγά έχουν ωριμάσει οι συνθήκες από τα λόγια των τελευταίων 10τιών να περάσουμε και στα έργα, όχι μόνο σαν Πολιτεία αλλά όλοι με τις ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε, και ο Ολυμπιακός και ο δήμος Πειραιά και βέβαια και η Πολιτεία».
Τι εικόνα έχει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Ιαπωνία;
«Οι Γιαπωνέζοι ετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε κάθε περίπτωση. Οι αγώνες θα γίνουν ακόμη και αν χρειαστεί να μην έχουν θεατές, ακόμη και αν χρειαστεί να κάνουν κάθε μέρα τεστ οι αθλητές στο Ολυμπιακό Χωριό, να μένουν απομονωμένοι. Θα ζήσουν κάποιες συνθήκες πρωτόγνωρες οι αθλητές που θα πάνε. Θα πρέπει να γίνει κάτι συγκλονιστικό για να αναβληθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρόλο που υπάρχει μια γκρίνια στην Ιαπωνία γενικότερα…»