«Λευκός καπνός» μετά τα παζάρια στο Eurogroup: Έκλεισε η συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Συμφωνία για 10ετή επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετή επιμήκυνση των επιτοκίων. Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα προσαρμογής με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. για τους υπόλοιπους 22 μήνες.

Την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup, όπου επιτεύχθηκε συμφωνία για το ελληνικό χρέος.
Ο επικεφαλής του Eurogroup χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, διαμηνύοντας ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Όπως τόνισε, η Ελλάδα εκπλήρωσε και τις 88 προαπαιτούμενες ενέργειες.
Συνολικά, όπως είπε, η Ελλάδα πραγματοποίησε πάνω από 450 μεταρρυθμίσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν επώδυνες για τον ελληνικό λαό. Όπως σημείωσε πάντως ο Σεντένο, η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ο πρόεδρος του Εurogroup επιβεβαίωσε τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, δηλώνοντας ότι θα υπάρξει 10ετής επέκταση στα δάνεια του EFSF και 10ετής επιμήκυνση των επιτοκίων, με σκοπό η Ελλάδα να μπορέσει να βγει στις αγορές.
Συνολικά, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το πρόγραμμα με ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας 24,1 δισ. ευρώ για τους υπόλοιπους 22 μήνες.
Για το ΔΝΤ, ο ίδιος σημείωσε ότι θα συμμετάσχει ενεργά.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, από την πλευρά του έκανε λόγο μεταξύ άλλων για μια «ιστορική στιγμή», επισημαίνοντας ότι το Eurogroup έφτασε στο αποτέλεσμα που αναζητούσε: Ένα βιώσιμο πακέτο μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα να σταθεί στα πόδια της, ενώ παράλληλα θα διαβεβαιώσει τους εταίρους της και τους επενδυτές.
Αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού, τόνισε ότι ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωζώνης. Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, μίλησε επίσης για ιστορική στιγμή, κάνοντας μνεί στις κρίσιμες στιγμές που έζησε κατά το παρελθόν η Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εν τω μεταξύ, υπενθύμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει πλέον ο χρόνος για να ενεργοποιήσει το Ταμείο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά διαβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ θα παραμείνει πλήρως δεσμευμένο στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Την απόφαση του Eurogroup χαιρέτισε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Η συμφωνία του Eurogroup ανοίγει τον δρόμο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος και ένα νέο κεφάλαιο για τη χώρα. Θα αγωνίζομαι πάντα για να βρίσκεται η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Αποτίω φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για την ανθεκτικότητα και την ευρωπαϊκή προσήλωσή του. Οι προσπάθειές τους δεν ήταν μάταιες», έγραψε ο Γιούνκερ.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, με ανακοίνωσή του χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση από την Ελλάδα των προαπαιτούμενων. Όπως αναφέρει, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανοίγει ο δρόμος για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESΜ, επισημαίνοντας ότι η υιοθέτηση του πακέτου των μέτρων για το χρέος θα βελτιώσει τη βιωσιμότητά του μεσοπρόθεσμα. «Η παραμονή της Ελλάδας στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της συμπαγούς δημοσιονομικής πολιτικής είναι το κλειδί», τονίζει.
Ο «λευκός καπνός» βγήκε λίγο μετά τη 01.00, τα ξημερώματα Παρασκευής, έπειτα από μία συζήτηση που τις προηγούμενες ώρες παρέπεμπε σε ένα ακόμη θρίλερ γύρω από την Ελλάδα. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεπέρασαν τις διαφωνίες που σύμφωνα με πληροφορίες προέκυψαν για το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα και τον χρόνο επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.
Τσακαλώτος: Το χρέος είναι πια βιώσιμο
Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τονίζοντας ότι το χρέος είναι πια βιώσιμο.
«Μπορούμε να βγούμε στις αγορές. Αυτή η κυβέρνηση δεν θα ξεχάσει ποτέ τι πέρασε ο ελληνικός λαός αυτά τα 8 χρόνια.
Θα πρέπει πολύ γρήγορα αυτός ο λαός να δει αποτελέσματα», ανέφερε, διαμηνύοντας ότι η ανάπτυξη δεν θα είναι για λίγους, αλλά για όλους, και αυτή είναι η υπόσχεση που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, όπως είπε.
Η ανακοίνωση με τις αποφάσεις του Eurogroup
Στην ανακοίνωσή του το Eurogroup χαιρετίζει την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.
Ως προς τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν, αναφέρονται τα εξής:
— Η κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου προγράμματος.
— Η χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και η σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα.
— Η επέκταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και η επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.
Παράλληλα, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032, εάν χρειάζονται περαιτέρω μέτρα γαι το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, αναφέρεται ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.
Σχετικά με την τελευταία δόση που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα, επισημαίνεται ότι τα όργανα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ.
Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης.
Η χρήση τους θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς. Συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αναφορικά με το ΔΝΤ, το Eurogroup αναφέρει ότι αν και δεν είναι πια δυνατή η ενεργοποίηση του δικού του προγράμματος, το Ταμείο επιβεβαίωσε τη σταθερή εμπλοκή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.