Τρεις εβδομάδες πριν το Πάσχα. Τότε σχεδιάζει η κυβέρνηση να «ανοίξει» την εστίαση αν τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά. Τα άτομα ανά τραπέζι και ο «έλεγχος» των εργαζομένων. Όλο το σχέδιο για την χαλάρωση του lockdown.
Το lockdown είναι… εδώ και μοιάζει πια δεδομένο πως η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ακόμη μία παράταση στην ισχύ του, σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σταδιακά στην επανεκίννηση της οικονομίας μέχρι το Πάσχα.
Οι αριθμοί εξάλλου δεν επιτρέπουν ακόμη να γίνουν σχέδια χαλάρωσης: Την Δευτέρα, 08.03.2021, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.165 νέα κρούσματα του ιού το τελευταίο 24ωρο στη χώρα, από τα οποία τα 556 κρούσματα -δηλαδή ξανά σχεδόν τα μισά- εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 108 στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. δείτε εδώ τον αναλυτικό χάρτη της διασποράς).
Στόχος βέβαια είναι να επανέλθει σιγά – σιγά η κανονικότητα, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου για την χαλάρωση του lockdown έχει πολλούς αστερίσκους και αστάθμητους παράγοντες.
Αρχικά η εξάπλωση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων, αλλά και οι αντοχές του ΕΣΥ σε κρεβάτια και MEΘ covid και βέβαια η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων.
Πώς θα χαλαρώσει το lockdown
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, η κυβέρνηση -εφόσον δώσουν το πράσινο φως οι επιδημιολόγοι- σχεδιάζει να «ανοίξει» το λιανεμπόριο στις 22 Μαρτίου. Επόμενος στόχος είναι τα σχολεία. Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια στις 22 ή στις 29 Μαρτίου και στην συνέχεια τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Αν όλα κυλίσουν ομαλά σειρά θα έχει η εστίαση μόνο σε ανοιχτούς χώρους τον Απρίλιο ενώ ο τομέας του τουρισμού θα ενεργοποιηθεί τον Μάιο.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία, ωστόσο, συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα κρούσματα θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι την προσεχή εβδομάδα.
«Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε στα 2.800 ή θα πάμε στις 3.000 – 3.100 κάποιες μέρες πάντως ο κυλιόμενος μέσος όρος θα είναι περίπου 150 με 200 περιστατικά παραπάνω αυτή την εβδομάδα», έλεγε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.
Οι επιδημιολόγοι πάντως υποστηρίζουν ότι εάν το άνοιγμα του λιανεμπορίου των σχολείων και της εστίασης γίνει με προσεκτικά βήματα δεν θα επηρεάσει σημαντικά την διασπορά της πανδημίας. Επίσης θεωρούν ότι με την πρόοδο των εμβολιασμών ένα αποτελεσματικό τοίχος κατά της πανδημίας για το σύνολο του πληθυσμού θα έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την εστίαση
Βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων που μελετούνται σήμερα, η κυβέρνηση σχεδιάζει άνοιγμα της εστίασης στις 12 ή 19 Απριλίου με επικρατέστερη, μάλιστα, ημερομηνία την 12η απριλίου για να προλάβει όσο περισσότερο γίνεται η εστίαση το Πάσχα.
Μιλάμε για λειτουργία μόνο σε ανοιχτούς χώρους κάτι που θα συμβεί έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.
Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει βεβαίως με αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με το Mega, το σχέδιο θα προβλέπει τέσσερα άτομα ανά τραπέζι, ενώ θα γίνονται συχνά τεστ σε εργαζόμενους.
Το κόστος για τα covid test θα καλυφθεί εν μέρει από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα ενδέχεται να επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους.
Πηγή: Mega