Ο κορονοϊός εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τη χώρα, ωστόσο στην κυβέρνηση η απόφαση για χαλάρωση του lockdown είναι ειλημμένη και το μόνο που απομένει είναι να ανακοινωθεί το… πώς.
Δηλαδή σε τι έκταση και πότε θα χαλαρώσει το lockdown, κάτι που περνά από τα «χέρια» των λοιμωξιολόγων.
Η -αδιαμφισβήτητη πλέον- κόπωση των πολιτών (σ.σ. που αποτυπώθηκε και στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse), η διαπίστωση πως τα υπάρχοντα μέτρα του lockdown δεν αποδίδουν, καθώς και η «ασφυξία» στο κομμάτι της οικονομίας, έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στο συμπέρασμα πως έχει έρθει η ώρα για ένα… κάποιο άνοιγμα κι αυτό δεν θα αργήσει.
Ήδη τα πρώτα σενάρια με… ημερομηνίες για λιανεμπόριο και σχολεία έχουν κάνει την εμφάνισή τους, με την εστίαση να πηγαίνει «παραπίσω» και το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων να είναι ίσως το πρώτο μέτρο που θα δούμε, ίσως κι από το σαββατοκύριακο που έρχεται.
Όπως πραναφέραμε, ωστόσο, τον τελικό λόγο τον έχουν οι ειδικοί και στους «κόλπους» της ομάδας των λοιμωξιολόγων κάθε άλλο παρά ταύτιση απόψεων υπάρχει. Κάτι που μοιάζει λογικό, αφού τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία. Η επιπέδωση της καμπύλης δεν έχει έρθει ακόμη και είναι ενδεικτικό πως την Δευτέρα, 29.03.2021, σε σύνολο μόλις 15.607 τεστ, καταγράφηκαν 1.724 νέα κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τον αριθμό – ρεκόρ 738 και την Αττική να «βράζει» και πάλι με 773 νέες μολύνσεις.
Την Τετάρτη, λοιπόν, 31.03.2021, οι λοιμωξιολόγοι θα καθίσουν στο τραπέζι για να εξετάσουν όλα τα σενάρια. Και στο τραπέζι αυτό, θα υπάρχουν τρεις ομάδες.
Ομάδα πρώτη – Οι ήπιοι που υποστηρίζουν το σενάριο της χαλάρωσης του lockdown
Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, η ήπια… τάση υποστηρίζει ότι το σκληρό lockdown δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί και τα μέτρα δεν αποδίδουν. Υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του ιού γίνεται μέσα στα σπίτια και πρέπει οι συναντήσεις να μεταφερθούν σε εξωτερικούς χώρους όπου θα γίνονται με περισσότερο έλεγχο.
Το άνοιγμα στο λιανεμπόριο θεωρούν ότι πρέπει να γίνει στις 5 Απριλίου κατά το πρότυπο των σούπερμαρκετ και με την ευρεία χρήση των self tests.
Ομάδα δεύτερη – Οι Επιφυλακτικοί
Η συντηρητική τάση υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνει σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία ταυτόχρονα με το λιανεμπόριο, ενώ για την εστίαση θεωρούν ότι πρέπει να ανοίξει μετά το Πάσχα, αλλιώς κινδυνεύει το καλοκαίρι.
Ομάδα τρίτη – Οι «σκληροί» που μιλούν για «Μπέργκαμο»
Οι πιο «σκληροί» λένε όχι στην χαλάρωση των μέτρων καθώς δεν μειώνονται αρκετά τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι. Μάλιστα βάζουν στο τραπέζι τους δείκτες που δείχνουν «εκτίναξη» των διασωληνωμένων στους 1.000 και των κρουσμάτων στα 5.000.
Θεωρούν ότι πρέπει να καθυστερήσει οποιοδήποτε άνοιγμα της οικονομίας -δηλαδή μετά τις 15 Απριλίου- και με τεράστια προσοχή, διαφορετικά προειδοποιούν η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο.
Η ομάδα αυτή δε, συνδέει ευθέως τις αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα με το… άμεσο μέλλον. Δηλαδή τονίζουν πως οι τωρινές αποφάσεις μπορούν να επηρεάσουν τις συνθήκες του καλοκαιριού που έρχεται, με τον τουρισμό να μπαίνει σε κίνδυνο
Τα δεδομένα για τα εμβόλια – Ποιοι παίρνουν σειρά
Εν τω μεταξύ στην καθιερωμένη ενημέρωση για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το απόγευμα της Δευτέρας, 29.03.2021, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ενημέρωσε πως συνολικά έχουν γίνει 1.630.000. Πιο συγκεκριμένα, 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 10,14%, ενώ 565.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Ακολούθως, τόνισε πως από την 1η Απριλίου μπαίνουμε σε μια νέα φάση, καθώς θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων και συγκεκριμένα πάνω από 1.000, με στόχο να γίνουν τον Απρίλιο 1.500.000 εμβολιασμοί.
Επιπλέον, τόνισε πως την περασμένη Παρασκευή, 26 Μαρτίου, άνοιξε η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 70-74 ετών, με τον κ. Θεμιστοκλέους να μιλά για «εκπληκτική συμμετοχή», καθώς κλείστηκαν ήδη 230.000 ραντεβού!
Στην συνέχεια, τόνισε πως την Παρασκευή 2 Απριλίου (σ.σ. αρχικά έκανε λόγο εκ παραδρομής για 3 Απριλίου) θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας 65-69.
Πόσα εμβόλια περιμένουμε, πότε και από ποιες εταιρείες
Επιπρόσθετα, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε πως:
- Από την Pfizer περιμένουμε τον Απρίλιο 1.100.000 δόσεις εμβολίου.
- Από την Astrazeneca περιμένουμε τον Απρίλιο 450.000 δόσεις.
- Από την Moderna περιμένουμε τον Απρίλιο 100.000 δόσεις κι άλλη μία παρτίδα αργότερα.
- Η Johnson & Johnson έστειλε ένα ενδεικτικό πλάνο τριμήνου με 70.000 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις τον Μάρτιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.
Πηγή: Mega