Σε σκηνές που θα σταλούν σήμερα, στη Νέα Μανωλάδα θα στεγαστούν οι μετανάστες-εργάτες γης, που έχασαν τα καταλύματα και τα υπάρχοντά τους από την πυρκαγιά που κατέστρεψε ολοσχερώς τον καταυλισμό τους. Την περιοχή που επλήγη από την πυρκαγιά επισκέφθηκε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μετά από σύσκεψη που έγινε στα Λεχαινά με σκοπό την λήψη μέτρων για τους πληγέντες εργάτες.
«Για εμάς δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας ή εργάτες δεύτερης κατηγορίας ή αόρατοι εργάτες, διότι είναι για όλους εξίσου σημαντική και η προστασία τους και η βοήθειά τους», δήλωσε η κ. Αχτσιόγλου προσθέτοντας ότι «αμέσως μόλις πληροφορηθήκαμε το συμβάν της πυρκαγιάς στον καταυλισμό των εργατών γης στην Μανωλάδα, ήλθαμε από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συντονίσουμε τους αρμόδιους φορείς και να δούμε τι μπορεί να κάνει το κράτος, ώστε να ανακουφίσει αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν πληγεί από την φωτιά».
Απόψε, όπως είπε η υπουργός Εργασίας, «ο δήμος θα προσπαθήσει, μέσω του κέντρου προσφύγων που έχει, να τους προσφέρει βοήθεια για τις πρώτες τους ανάγκες, δηλαδή κυρίως την τροφή και την ένδυση, ενώ αύριο με την παρέμβαση του τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης θα έχει μία πιο συντονισμένη προσφορά για το σύνολο των ανθρώπων αυτών».
Σχετικά με το ζήτημα της απώλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων που κάηκαν, η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «προσπαθούμε να δούμε μέσα από τις καταστάσεις την ταυτοποίησή τους, προκειμένου οι άνθρωποι που είχαν χαρτιά να επανεκδοθούν πολύ γρήγορα και αυτό όπως πρόσθεσε, «μπορώ να το μεταφέρω και εκ μέρους του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, ότι από τη στιγμή που υπήρχαν χαρτιά, αμέσως θα επανεκδοθούν ώστε να μην ταλαιπωρηθούν οι άνθρωποι.»
Σε δηλώσεις που έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ όλοι οι φορείς, η κυβέρνηση, το υπουργείο Εργασίας, η Περιφέρεια, ο δήμος, οι δημόσιες υπηρεσίες, η Πυροσβεστική, η Αστυνομία και η κοινωνία των πολιτών για να δούμε τα άμεσα και ανθρώπινα που χρειάζονται οι εργάτες γης και κυρίως αυτά της αξιοπρέπειας».
Όπως πρόσθεσε «από την επόμενη ημέρα θα διαχειριστούμε πιο οργανωμένα και μακροπρόθεσμα το θέμα, γιατί οι εργάτες γης συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία και είναι μέρος της κοινωνίας μας».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ιωσήφ – Ναμπίλ Μοράντ είπε μεταξύ άλλων ότι «η κινητοποίηση που έγινε ήταν άμεση και ο δήμος θα φροντίσει, ώστε οι εργάτες γης να βρουν απόψε στέγη, ενώ θα δοθούν ρούχα και τροφή».
Επίσης, ανέφερε ότι «ο χώρος που καταστράφηκε από την φωτιά θα καθαριστεί, ενώ θα βρεθεί και η κατάλληλη έκταση, ώστε να στηθούν οι σκηνές που θα διαμείνουν οι μετανάστες».
Όσον αφορά στην καταγραφή, είπε ότι «220 άτομα έχουν δηλώσει κατά τη διαδικασία της καταγραφής ότι καταστράφηκαν τα έγγραφά τους και τα χρήματά τους από την φωτιά στα καταλύματα».
Πηγή: EΡT1, ΑΠΕ-ΜΠΕ