*Η φύση παίρνει την δική της εκδίκηση, καθώς η θάλασσα «καταπίνει» δεκάδες σπίτια, αφήνοντας πίσω χαλάσματα, μπάζα, σίδερα
Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
[email protected]
Εικόνες «Αποκάλυψης» και μεγάλης οικολογικής καταστροφής αντικρίζουν κάτοικοι και επισκέπτες στην παραλία της Μούτελης μέχρι και την Σπιάντζα του Δήμου Πύργου. Η φύση παίρνει την δική της εκδίκηση, καθώς η θάλασσα «καταπίνει» δεκάδες σπίτια, αφήνοντας πίσω χαλάσματα, μπάζα, σίδερα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς.
Η διάβρωση της ακτής προχωρά με πολύ γρήγορα βήματα «εκκαθαρίζοντας» ότι είχε χτιστεί εδώ και πολλές δεκαετίες. Κτίσματα που κατέστρεψαν τις αμμοθίνες που λειτουργούσαν ως φυσικό εμπόδιο της διάβρωσης.
Η καταστροφή πλέον έχει επεκταθεί μέχρι και το κεντρικό σημείο της Σπιάντζας, στο πρώην «Νταραβέρι», και συνεχίζει να απειλεί κάθε κτίσμα που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή.
Εκτός από την τεράστια οικολογική ρύπανση, πλέον υπάρχει και μεγάλος κίνδυνος για τους λουόμενους ενόψει καλοκαιριού, καθώς η κάθε είδους οικοδομικό υλικό έχει μεταφερθεί στην θάλασσα.
Στ. Καννής: «Αναμένουμε πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο»
Ο Δήμαρχος Πύργου Στάθης Καννής, αφού ξεκαθάρισε αρχικά πως πρόκειται για θέμα που αφορά πρωτίστως την Κτηματική Υπηρεσία, τόνισε στην «ΠΡΩΤΗ» πως ο Δήμος αναμένει να «τρέξει» συγκεκριμένο πρόγραμμα καθαρισμού των παραλιών με απομάκρυνση αντικειμένων από το Πράσινο Ταμείο, προκειμένου να ενταχθεί. «Έχουμε ενημερωθεί για το πρόγραμμα καθαρισμού των ακτών από διαβρώσεις, κατά την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών. Θα έχει ακριβώς αυτές τις δράσεις, δηλαδή απομάκρυνση αντικειμένων και οικοδομικών υλικών από τις παραλίες και στοχεύουμε να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα όταν βγει. Υπάρχουν τόνοι υλικών. Δυστυχώς, η παραλία έχει πλέον ρυπανθεί και είναι επικίνδυνη για τους λουόμενος σε αρκετά σημεία. Υπάρχουν σίδερα και τσιμέντο μέσα στην άμμο και την θάλασσα», ανέφερε στην «ΠΡΩΤΗ» ο Στάθης Καννής.
Β. Παναγόπουλος: «Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο»
Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Παναγόπουλος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα που θα «τρέξει», τόνισε πως θα προετοιμαστεί προγραμματική σύμβαση του Δήμου με το Υπουργείο Ναυτλίας και το Πράσινο Ταμείο για. Παράλληλα, ανέφερε πως: «Έχω ήδη έρθει σε επαφή με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο που έχει αναλάβει μελέτη που του είχε αναθέσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τα πλημμυρικά φαινόμενα στις εκβολές του Αλφειού, μήπως μπορέσουμε να κάνουμε νέα προγραμματική σύμβαση για νέα μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών μας. Το φαινόμενο είναι πραγματικά σοβαρό και πρέπει κάτι να γίνει». Ο κ. Παναγόπουλος τόνισε επίσης στην «ΠΡΩΤΗ»: «Σαν μηχανικός βλέπω ότι πρέπει να γίνουν σίγουρα κάποια έργα ώστε να αντιμετωπιστεί η διάβρωση των ακτών. Κατά την άποψή μου, το λάθος είναι ότι δυστυχώς έφυγαν οι αμμοθίνες που υπήρχαν εκεί, γιατί αυτές συγκρατούσαν το ισοζύγιο του ιζήματος. Εάν υπήρχαν οι αμμοθίνες θα συγκρατούσαν ποσότητες άμμου στην ακτή και δεν θα υπήρχε διάβρωση. Αυτό παρατηρήθηκε βέβαια μετά από την κατασκευή του Φράγματος, καθώς δεν καταβαίνουν τόσα αδρανή ώστε να υπάρχει αυτό το ισοζύγιο. Θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο, διότι δεν θα σταματήσει και θα είναι μη αναστρέψιμη η κατάσταση».