Η δίωξη ενός ανθρώπου με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι τράβηξε ένα βίντεο την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά μια συγκέντρωση συνιστά στοχοποίηση της ελευθερίας του Τύπου.
29 Ιουνίου 2013: Η απεργία πείνας του Κώστα Σακκά για την λήξη της προφυλάκισής του που είχε ξεπεράσει κάθε νόμιμο όριο είναι σε εξέλιξη. Την ημέρα εκείνη πραγματοποιείται πορεία αλληλεγγύης με συγκέντρωση στο Μοναστηράκι.
Την ημέρα εκείνη επίσης, στο περιθώριο της συγκέντρωσης και πριν ξεκινήσει η πορεία, σημειώνεται συμπλοκή ατόμων με έναν δόκιμο αξιωματικό, ο οποίος τελικά ξυλοκοπείται εντός του καταστήματος «Μπαϊρακτάρης» στο οποίο έτρεξε να κρυφτεί. Την ίδια μέρα στο athens.indymedia.org δημοσιοποιείται η ταυτότητα υποστηρικτή της Τ.Ο. Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, που αφαιρέθηκε από το άτομο που υπέστη τον ξυλοδαρμό.
Ο Χρήστος Μπαϊραμίδης, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του omniatv, βρισκόταν στο Μοναστηράκι προκειμένου να καλύψει την διαδήλωση. Μόλις αντιλήφθηκε ότι υπάρχει κάποια ένταση, πλησίασε το σημείο της συμπλοκής και τράβηξε βίντεο από το γεγονός, το οποίο και δημοσίευσε. Το είκοσι δευτερολέπτων βίντεο έπαιξε σε όλα τα δελτία ειδήσεων των τηλεοπτικών καναλιών ως αυτό που ήταν, δηλαδή δημοσιογραφικό υλικό.
Τον Μάρτιο του 2018, πέντε χρόνια μετά, εντελώς τυχαία, από μια αλυσίδα κοινών γνωστών με δικηγορικό γραφείο, πληροφορηθήκαμε ότι έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος, στην οποία κατηγορούνται ένα άλλο άτομο και ο Χρήστος ως «μέλη ομάδας 40 ατόμων που διέπραττε ληστείες κατά συρροή», με πρόσθετες κατηγορίες για οπλοφορία κ.ά.
Η δικογραφία σχηματίστηκε το 2015, δύο ολόκληρα χρόνια μετά τα γεγονότα. Τσουβαλιάζει το παραπάνω περιστατικό με ένα ακόμα στο οποίο ο Χρήστος Μπαϊραμίδης δεν ήταν καν παρών και τον εμπλέκει με αποκλειστικό «στοιχείο»… το βίντεο που τράβηξε ως δημοσιογράφος.
Το «στοιχείο» εισφέρθηκε με κατάθεση αστυνομικού της Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος το «ανακάλυψε κατά την περιήγησή του» στο YouTube και το συνέδεσε, παράλληλα, με το προφίλ στο Facebook που ένιωσε την παρόρμηση να αναζητήσει. Ένας άλλος αστυνομικός της Κρατικής Ασφάλειας ταυτοποίησε το προφίλ – πάλι «κατά την περιήγησή του στο διαδίκτυο» – με τα στοιχεία του Χρήστου από ομαδική προσαγωγή που έγινε σε παρέμβαση αλληλεγγύης, πάλι για την υπόθεση του Κ. Σακκά, στο Θησείο, στις 10 Ιουλίου 2013 και προσήλθε αυτοβούλως να το καταθέσει στις 12 Ιουλίου, προσκομίζοντας και στιγμιότυπο οθόνης με το προφίλ.
Το 2015 εκδίδεται ένταλμα σύλληψης του Χρήστου ως «αγνώστου κατοικίας», καθώς οι αστυνομικοί τού Α.Τ. Εξαρχείων παρέδιδαν τις κλήσεις για κατάθεση ή απολογία σε παλιά διεύθυνση. Ο Χρ. Μπαϊραμίδης εντωμεταξύ έχει ενοικιάσει άλλο σπίτι κανονικά, στο δικό του όνομα και δηλώνει κανονικά την νέα διεύθυνσή του τόσο στην εφορία όσο και σε ένα σωρό άλλα έγγραφα. Παράλληλα, βρίσκεται συχνά στα δικαστήρια για ρεπορτάζ.
Όλος αυτός ο ζήλος των αστυνομικών της Ασφάλειας που «τυχαία» βρίσκουν «κατά την περιήγησή τους στο διαδίκτυο» στοιχεία ενός ανθρώπου που απλώς βιντεοσκοπεί ένα γεγονός, το οποίο αφορά μάλιστα σε έναν χρυσαυγίτη της Τ.Ο. Νίκαιας, λίγες μόλις μέρες μετά την δολοφονική επίθεση χρυσαυγιτών στο σπίτι των Αιγυπτίων ψαράδων στο Πέραμα, τελικά δεν φαίνεται και τόσο τυχαίος.
Η δίωξη ενός ανθρώπου με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το γεγονός ότι τράβηξε ένα βίντεο την ώρα που κάλυπτε δημοσιογραφικά μια συγκέντρωση συνιστά στοχοποίηση της ελευθερίας του Τύπου. Ειδικά όταν είναι εκπεφρασμένη, σε διάφορες περιστάσεις, η ενόχληση των αστυνομικών με την καταγραφή των βίαιων επεμβάσεών τους αλλά και καταγεγραμμένες οι διασυνδέσεις διαφόρων, υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων, χρυσαυγιτών με τους αστυνομικούς.
Η υπόθεση έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων (κτίριο Λουκάρεως, 1ος όροφος, αίθουσα Δ70Δ, πινάκιο 15) την Τετάρτη, 9 Μαΐου 2018.