ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Ελλιπή τα μέτρα της κυβέρνησης για τους οινοποιούς και τους αμπελουργούς

 

 

 

 

 

 

 

Κανένα συγκεκριμένο μέτρο, πέρα από αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τη στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου, σύμφωνα με την απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ηλείας Μιχάλη Κατρίνη.

Το Υπουργείο, στην απάντησή του, επιμένει στα δύο μέτρα που έχει ήδη πάρει, την απόσταξη κρίσης και την πρώιμη συγκομιδή (πράσινος τρύγος) και τα οποία δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το μέτρο της απόσταξης κρίσης δε συνάντησε ιδιαίτερη ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να δοθεί παράταση δύο φορές. Πέρα από το γεγονός ότι το μέτρο δεν κρίθηκε συμφέρον από τους οινοποιούς, η εμπλοκή τριών υπηρεσιών (Διεύθυνση Γεωργίας Περιφέρειας, Τελωνείο, Γενικό Χημείο του Κράτους) καθιστά φοβερά γραφειοκρατική και ασύμφορη την όλη διαδικασία, η οποία υλοποιείται την ίδια χρονική στιγμή που τα οινοποιεία κάνουν προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο και διεξάγεται ο τρύγος.

Τα χρήματα που εγκρίθηκαν για την πρώιμη συγκομιδή δεν έφτασαν ενώ και οι τιμές αποζημίωσης ήταν χαμηλές, με αποτέλεσμα η σχετική πλατφόρμα στην οποία υποβάλλονταν οι αιτήσεις να κλείσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποκλείοντας αρκετούς ενδιαφερόμενους.

Δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους παραγωγούς και επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα (συμπεριλαμβανομένου και του αμπελοοινικού κλάδου) αποτελεί το ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην απάντησή του παραδέχεται ότι το μέτρο της ενίσχυσης με 7000 ευρώ των αγροτών και με 50000 ευρώ των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία έχει περιορισμένη εφαρμογή, αφού το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (από το οποίο θα προέρχονταν αυτές οι ενισχύσεις) έχει ήδη δεσμευτεί και τα χρήματα που απομένουν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ο κ. Κατρίνης δήλωσε: «Παρά την εξαιρετική ποιότητα της φετινής παραγωγής, οι προοπτικές για τους αμπελουργούς προδιαγράφονται δυσοίωνες λόγω της μικρότερης απορρόφησης από τα οινοποιεία (περίπου 40-50% της  περυσινής χρονιάς) αλλά και της χαμηλότερης τιμής αγοράς του προϊόντος σε σχέση με τις περασμένες χρονιές. Την ίδια στιγμή οι οινοποιοί αντιμετωπίζουν αξεπέραστα εμπόδια, λόγω της  μειωμένης ζήτησης, της διακοπής λειτουργίας σημαντικών εξαγωγικών αγορών και της διαταραχής της εστίασης λόγω του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση, ενώ γνωρίζει τα προβλήματα, αρκείται στις διαπιστώσεις αφού τα μέτρα που έλαβε ήταν και καθυστερημένα και ανεπαρκή. Αν δεν αλλάξει αυτό, οι συνέπειες θα είναι δραματικές»