Βουλευτού Ηλείας-Ειδικής Απεσταλμένης του Πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς-Συντονίστριας του Our Ocean Conference 2024-Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής
Η 22α Απριλίου αναδείχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης (Earth Day) το 1970, με αφορμή μια πετρελαιοκηλίδα στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα που προκάλεσε οικολογική καταστροφή και συνδέεται με την γέννησης του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σκοπός της ημέρας είναι να αναδειχθούν οι κίνδυνοι και να αφυπνιστούμε όλοι μας, να βάλουμε ένα λιθαράκι, ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, για να σώσουμε τον πλανήτη.
Ιδιαίτερα φέτος, η ημέρα αυτή αποκτά κομβική σημασία, καθώς έχει θέμα «Ο πλανήτης εναντίον των πλαστικών». Οι κίνδυνοι για το φυσικό περιβάλλον και την δημόσια υγεία από τα πλαστικά και τα μικροπλαστικά ελλοχεύουν σήμερα και είναι πιο απειλητικοί παρά ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απειλή της αφρικανικής σκόνης που, σύμφωνα με τις πρόσφατες αναλύσεις, είναι γεμάτη βλαβερά μικροπλαστικά που εισέρχονται στον οργανισμό μας μέσω της αναπνοής. Η θεματική αυτή στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες των ρύπων από τα πλαστικά στην υγεία του ανθρώπου και του πλανήτη και καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρη ενόψει μιας ιστορικής συνθήκης του ΟΗΕ για τα πλαστικά, η οποία αναμένεται να συμφωνηθεί μέχρι το τέλος του 2024, με πάνω από 50 χώρες να ζητούν τον τερματισμό της ρύπανσης από πλαστικά μέχρι το 2040.
Ένα θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της 9ης Παγκόσμια Διάσκεψη για τους Ωκεανούς (Our Ocean Conference), που φιλοξενήθηκε πριν λίγες ημέρες στην χώρα μας, και ολοκληρώθηκε με σημαντικές δεσμεύσεις από την παγκόσμια κοινότητα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, στη Μεσόγειο θάλασσα καταλήγουν περίπου 730 τόνοι πλαστικού κάθε μέρα και αποτελεί την έκτη μεγαλύτερη ζώνη συσσώρευσης θαλάσσιων απορριμμάτων. Ειδικότερα, η Μεσόγειος, ως θάλασσα με χαμηλό ρυθμό ανανέωσης των υδάτων της, κατακλύζεται από πλαστικά και μικροπλαστικά τέσσερις φορές περισσότερο, σε σχέση με τους ανοικτούς ωκεανούς. Κατέχοντας μόνο το 1% των υδάτων του πλανήτη, συγκεντρώνει το 7% όλων των μικροπλαστικών παγκοσμίως. Γι’ αυτό το λόγο, είχαμε συμπεριλάβει στην ατζέντα τόσο το θέμα της μείωσης των πλαστικών και μικροπλαστικών όσο και άλλες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Μεσόγειος, ως βασικούς άξονες της φετινής διοργάνωσης, ώστε να αναδειχθούν καινοτόμες λύσεις.
Η χώρα μας, δια στόματος του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ανακοίνωσε συγκεκριμένο πλαίσιο δεσμεύσεων για την αντιμετώπιση της ρύπανσης των πλαστικών και των μικροπλαστικών, που αφορούν στην απομάκρυνση πλαστικών απορριμμάτων από τα ύδατα κατά 50% και μικροπλαστικών κατά 30% έως το 2030, σε σχέση με το 2019.
Εκπληρώνοντας τις ευθύνες μας απέναντι στις θάλασσες και τους ωκεανούς, εξασφαλίζουμε ότι ο κόσμος μας θα συνεχίσει να φιλοξενεί και να τρέφει τη ζωή για τις επόμενες γενιές. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς και τις θάλασσές μας, ως τους καλύτερους συμμάχους μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Είναι χρέος όλων μας να αφυπνιστούμε και να βοηθήσουμε στη σωτηρία του πλανήτη μας, όχι μόνο σήμερα, αλλά καθημερινά μέσα από ατομικές και συλλογικές δράσεις.
Ας γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γης με την υπόσχεση ότι όλοι μαζί θα προστατεύουμε το σπίτι μας, τον πλανήτη μας, υιοθετώντας συνήθειες όπως την μείωση των πλαστικών μίας χρήστης και προϊόντων με μικροπλαστικά, που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας.