Μπαίνουν μπουλντόζες και στην Ηλεία 13 τα καταγεγραμμένα αυθαίρετα !

 

 

Μπαίνουν μπουλντόζες στην Ηλεία και στην Αχαΐα -1.816 τα καταγεγραμμένα αυθαίρετα σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά!

Δύο εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη για κατεδαφίσεις συνολικά 23 αυθαιρέτων σε δασικές εκτάσεις της Αχαΐας και Κορινθίας, ενώ ήδη έχουν κατεδαφιστεί 15 κτίσματα και τις επόμενες ημέρες θα πάρουν σειρά και τα υπόλοιπα. Το θέμα των κατεδαφίσεων ήρθε έντονα στην επικαιρότητα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι και για αυτό τον λόγο η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει ήδη αποστείλει τα στοιχεία αυθαιρέτων κτισμάτων, που είχε ήδη συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα, ενημερώνοντας πλήρως το Υπουργείο Υποδομών για τα ποια είναι τελεσίδικα και ποια έχουν κατεδαφιστεί.

Η υπηρεσία ενεργεί με τα πρωτόκολλα, που συντάσσει η Κτηματική Υπηρεσία για τα αυθαίρετα του αιγιαλού και τις αποφάσεις κατεδαφίσεων, που εκδίδουν τα δασαρχεία για τις δασικές εκτάσεις. «Για την Τουρλίδα Μεσολογγίου υπάρχουν τελεσίδικα αμετάκλητα πρωτόκολλα της Κτηματικής και περιγράφεται αναλυτικά το κάθε αυθαίρετο. Συνολικά είναι 35, που θα κατεδαφιστούν» τόνισε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Παναγιώτης Βαγιώτας , ενώ για τις αντιδράσεις των κατοίκων, που υπήρξαν το 2016, όταν δεν επέτρεψαν στα μηχανήματα να προχωρήσουν σε κατεδάφιση, 11 κτισμάτων τότε, παρουσιάζοντας ένα έγγραφο του Υπουργείου Πολιτισμού ότι εξεταζόταν το ενδεχόμενο η περιοχή να χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός, ο κ. Βαγιώτας επισήμανε ότι «δεν έχουμε καμία εξέλιξη σε αυτό το θέμα».

Αυτές είναι παλαιότερες προγραμματισμένες κατεδαφίσεις  από το 2017 και πριν από λίγους μήνες επανεγκρίθηκαν τα χρήματα, που είχε ζητήσει η υπηρεσία και αφορούν 4 έργα σε Τουρλίδα Μεσολογγίου (290.000 ευρώ), λιμανάκι Κρυονέρι Ακράτας (250.000 ευρώ), Περιφερειακή ενότητα Κορινθίας (125.000 ευρώ) και λιμενοβραχνίονας στο Δήμο Παλλικής στην Κεφαλονιά (168.000 ευρώ). «Για αυτά υπήρχαν οι μελέτες και η τελική ημερομηνία, που έχουν περιθώριο να καταθέσουν προσφορές και να δούμε την εξέλιξη του διαγωνισμου είναι η 1η Οκτωβρίου 2018 και υπολογίζεται μέσα στο έτος, εφόσον δεν υπάρξουν ενστάσεις, να ξεκινήσουν» υπογράμμισε.

Περισσότερα από 1.800 είναι τα καταγεγραμμένα αυθαίρετα σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια Νησιά

«Μέχρι στιγμής τα καταγγεγραμμένα αυθαίρετα στην Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο είναι 1.816 , τα 1.208 είναι αμετάκλητα, δηλαδή κατεδαφιστέα (818 αιγιαλό και 390 δασικές εκτάσεις), εκ των οποίων τα 354 έχουν κατεδαφιστεί, ένα ποσοστό 30% και υπολείπονται 854 (517 αιγιαλό και 337 σε δάση), μιλάμε από την Κέρκυρα έως την Λακωνία» ανέφερε ο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.

Όσον αφορά την Δυτική Ελλάδα, υπολείπονται για κατεδάφιση στον αιγιαλό 82 στον αριθμό (47 Αιτωλοακαρνανία- 29 Αχαΐα- 6 Ηλεία) και σε δάση 140 αυθαίρετα (9 Αιτωλοακαρνανία- 124 Αχαΐα- 7 Ηλεία), σύνολο 222 αυθαίρετα κτίσματα. «Ήδη και για αυτά έχουμε ζητήσει χρήματα να διατεθούν για να τα κατεδαφίσουμε. Τα νούμερα είναι ίδια περίπου και για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων 237 και η Πελοπόννησος 289».

Ερωτηθείς για ποιο λόγο απαιτούνται κονδύλια χρηματοδότησης για να γίνουν οι κατεδαφίσεις ο κ. Βαγιώτας απάντησε ότι  «όταν εκδίδεται ένα πρωτόκολλο ή μια απόφαση, δίνεται με ενημέρωση του αυθαιρετούντα μια προθεσμία να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες (30-60 ημέρες) ή να υποβάλλει αντιρρήσεις ή να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια.

Αφού παρέλθει αυτός ο χρόνος μετά δεν υπάρχει άλλη διαδικασία για να τα κατεδαφίσουν μόνοι τους» ξεκαθαρίζοντας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Ελέγχων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, ότι το κόστος κατεδαφίσεις το επωμίζεται ο αυθαιρετών.

«Εμείς ζητάμε τα κονδύλια, που θέλουμε, για κάθε αυθαίρετο βγαίνει η δαπάνη του και με έγγραφο, που συντάσσεται από εμάς, πάει στην αρμόδια δημόσια οικονομική εφορία με το ΑΦΜ του αυθαιρετούντος και του χρεώνεται η δαπάνη κατεδάφισης. Στην ουσία το δημόσιο δεν επιβαρύνεται κάτι από αυτή την διαδικασία».