Η απόφαση του δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπ. Μυλωνά για δημιουργία παναχαϊκού μετώπου που θα διεκδικήσει την επέκταση της Διώρυγας του Πηνειού προς την Αχαΐα, γεννά – ως φαίνεται – ένα επιπλέον μέτωπο μεταξύ Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας, μετά από αυτό της νότιας χάραξης της Πατρών – Πύργου.
Ο κ. Μυλωνάς, που φρόντισε να «σηκώσει» το αίτημα που εκκρεμεί από το 1970, συγκαλώντας τις επόμενες μέρες, σύσκεψη με βουλευτές, περιφερειακή αρχή και ενεργούς πολίτες, για την έναρξη κινητοποιήσεων, έχοντας στο πλευρό του και τον τ.δήμαρχο Χρ. Νικολάου, έφερε την πρώτη αντίδραση. Η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για πότισμα 200.000 στρ. γης στον κάμπο, που σήμερα δεν καλλιεργούνται επαρκώς κι έτσι επιτείνει την αναγκαιότητα επέκτασης του φράγματος Πηνειού, προκάλεσε την καυστική δήλωση του Ηλείου πρ. υπουργού και βουλευτή Ν.Δ Π. Τζαβάρα. Χαρακτηρίζοντας «πρόκληση προς τη νοημοσύνη των Ηλείων αγροτών» τα περί συγκρότησης παναχαϊκού μετώπου», υποστηρίζει ότι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η άρδευση της πεδιάδας Βουπρασίας και της Β. Ηλείας και συνεχίζει: «Είναι απαράδεκτο να συζητείται η άμεση άρδευση της Αχαΐας από το Φράγμα Πηνειού, αφού αυτό έγινε με την απαλλοτρίωση χιλιάδων στρεμμάτων γης ιδιοκτησίας Ηλείων, με πρόβλεψη κάλυψης των καλλιεργειών τους. Η επέκταση της διώρυγας προς τη Δυτική Αχαΐα, έγινε κατά παράβαση των περιβαλλοντικών όρων της υπάρχουσας μελέτης και ισοδυναμεί με απόπειρα καταλήστευσης των υδάτινων πόρων της Ηλείας και του αγροτικού εισοδήματος του νομού» , κάνοντας λόγο επιπλέον για «πολιτικά δόλιες και ανήθικες ενέργειες».
Ο κ. Μυλωνάς, απαντά ευθέως στον βουλευτή του γειτονικού νομού, μέσω της «Π», λέγοντας: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοιου είδους δηλώσεις, εκφωνούνται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου. Τη στιγμή που οι αγρότες Αχαΐας και Ηλείας έχουν κοινά προβλήματα, θα περιμέναμε μια άλλη αντιμετώπιση, από έναν άνθρωπο που εκλέγεται από αγρότες για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους. Για μας, ο όρος αγρότες της Αχαΐας, είναι ταυτόσημος με της Ηλείας και θέλουμε όλοι μαζί νά αγωνιστούμε για το κοινό συμφέρον, που είναι η αξιοπρεπής επιβίωσή τους σ’ αυτά τα δύσκολα χρόνια. Καλούμε κάθε σώφρονα πολίτη, που σέβεται τον τόπο και κόπο των αγροτών, να συνταχθεί στον αγώνα για να μην πηγαίνει σταγόνα νερού στη θάλασσα, αλλά να καταλήγει στα χωράφια ηλείων και αχαιών αγροτών».
Στο μεταξύ ο Σπ. Μυλωνάς, εμαφανίζεται αποφασισμένος να μειώσει τις δαπάνες του δήμου Δυτικής Αχαΐας προς τη ΔΕΗ, αφού τώρα μηνιαίως αυτές φτάνου τις 70.000 ευρώ, με την εφαρμογή μέτρων, κατ’ εντολήν του. «Υπάρχει πελατειακή διαχείριση του θέματος η οποία πρέπει να τελειώσει. Οπου εντοπίζονται παράνομες συνδέσεις θα διακόπτονται και να αποξηλώνονται» ξεκαθάρισε και ανέφερε ως κινήσεις του, την ψηφιακή χαρτογράφηση, την αφαίρεση λαμπτήρων όπου δεν χρειάζονται, θέλοντας να αντιμετωπίσει τη δυσάρεστη και δύσκολη οικονομική κατάσταση του δήμου.
Επίσης, ο αντιδήμαρχος Κυριάκος Ορλώφ ανακοίνωσε ότι θα «σφραγίσει» τις Παιδικές Χαρές, αφού έχουν καταγραφεί ελλιπείς, ακατάλληλες ή και καθόλου περιφράξεις, έλλειψη πόσιμου νερού, αδιαμόρφωτες (μόνο χώμα ή χλόη), χωρίς λειτουργικές ζώνες, και προσβάσεις για ΑμΕΑ, επάρκεια φωτισμού και όργανα σπασμένα και ακατάλληλα.Θα προχωρήσει όμως σε προμήθεια άλλων οργάνων με πάνω από 200. 000 ευρώ