ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας – Η μεταρρύθμιση στην Παιδεία αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία

 

 

 

 

Δρ. Διονύσιος Παναγιωτάρας

Καθηγητής

Μέλος του Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Ν.Δ.

Αντιπρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε. Ν.Δ. Ηλείας

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η χώρα χρειάζεται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να έχει στον πυρήνα του µια βασική αρχή:  Όλοι αξίζουν τις ευκαιρίες τους. Ευκαιρίες, προσπάθεια, αριστεία. Τρεις έννοιες που πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα κάθε σύγχρονης εκπαιδευτικής πολιτικής.  Στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι πανεπιστήμια αξιοκρατικά, ανταγωνιστικά, ανοιχτά στον κόσμο. Με ελευθερία πρόσβασης στη γνώση και στις ιδέες, αλλά όχι στην ανομία. Παρεµβάσεις  που µπορούν να γίνουν άµεσα, για να αναβαθµιστεί ο ρόλος του δηµόσιου πανεπιστηµίου:

  • Συνεχής και σε βάθος αξιολόγηση του εκπαιδευτικού τους έργου από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) χωρίς να παραγνωρίζεται όµως και η παγκόσµια κατάταξη των Πανεπιστηµίων που προκύπτει από διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισµούς αναγνωρισµένου κύρους.
  • Τα καλύτερα Πανεπιστήµια θα επιβραβεύονται µε πρόσθετη χρηµατοδότηση. Μία τέτοια πολιτική λειτουργεί προς όφελος των αποφοίτων των Ελληνικών Πανεπιστηµίων αφού εξασφαλίζει για όλους περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και επιστηµονικής αναγνώρισης.
  • Καθορισµός του ετήσιου αριθµού των εισακτέων σε Πανεπιστήµια και Τ.Ε.Ι. αποκλειστικά από τα ίδια τα ιδρύµατα, τα οποία θα ορίζουν και τον ελάχιστο βαθµό εισαγωγής.
  • Ουσιαστική ενίσχυση της Τεχνολογικής Ανώτατης Εκπαίδευσης µέσα από µια στρατηγική δηµιουργίας Πανεπιστηµίων Εφαρµοσµένων Επιστηµών. Εκεί όµως που υπάρχει η κρίσιµη µάζα για να µπορεί να τα υποστηρίξει. Όχι παντού, δηλαδή.
  • Ανάδειξη της Ελλάδας σε διεθνές κέντρο παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών στη Ν.Α. Ευρώπη, µε ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών και µεταπτυχιακών προγραµµάτων.
  • Μεγαλύτερη σύνδεση της Εκπαίδευσης και έρευνας µε την παραγωγική διαδικασία για να µειωθεί το χάσµα δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας.
  • Κίνητρα για δυνατότητα συνεργασίας µεταξύ πανεπιστηµίων και νεοφυών επιχειρήσεων, που να αφορούν εφαρµοσµένη έρευνα και εµπορευµατικοποίηση νέων ιδεών.
  • Παράλληλα, µε την ενίσχυση του θεσµού της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, προτείνουµε την εισαγωγή ενός εσωτερικού προγράµµατος κινητικότητας για φοιτητές µεταξύ Ελληνικών Πανεπιστηµίων, στα πρότυπα του Erasmus.
  • Το άσυλο θα αποκτήσει ξανά το πραγµατικό του νόηµα. Και το δηµόσιο Πανεπιστήµιο θα σταµατήσει να είναι άντρο βίας και ανοµίας.
  • Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να μπορούν δημιουργηθούν μη κρατικά αλλά και ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας. Γιατί να στερήσουµε τη δυνατότητα από τη χώρα µας να µετατραπεί σε ένα περιφερειακό κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, προσελκύοντας σηµαντικές επενδύσεις και δηµιουργώντας δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας;
  • Θέλουµε σε συνεργασία µε τις εργοδοτικές οργανώσεις να υλοποιήσουµε ένα φιλόδοξο πρόγραµµα µαθητείας για απόφοιτους Πανεπιστήµιων εξάµηνης διάρκειας.
  • Θα αντιµετωπίσουµε άµεσα το µεγάλο χάσµα δεξιοτήτων που υπάρχει µεταξύ πτυχιούχων Πανεπιστηµίων και αναγκών στην αγορά εργασίας. Γι’ αυτό δίνουµε σηµαντική ώθηση σε προγράµµατα επανειδίκευσης σε ειδικότητες µε υψηλά ποσοστά ανεργίας. Αλλά και σε στοχευµένα προγράµµατα επανειδίκευσης εργαζοµένων και στελεχών.

Η Ελλάδα πρέπει να γίνει η χώρα της πραγµατικής αξιοκρατίας και των ίσων ευκαιριών. Αυτό είναι το χρέος µας για την Νέα Γενιά. Αυτή είναι η ευθύνη µας στην Πατρίδα