Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης μιλάει για την Ποίηση την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019 στο Κτήμα Μερκούρη

 

 

Το Κτήμα Μερκούρη παραμένει για άλλο ένα ακόμη Κυριακάτικο πρωινό μέσα στο γοητευτικό τοπίο της ποίησης.

 

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης, πολυσχιδής προσωπικότητα των εικαστικών τεχνών, της διανόησης και της συγγραφής, εκπρόσωπος των ανθρώπων της νέας γενιάς, έρχεται στη συνάντηση αυτή για να μοιραστεί μαζί μας μυστικά και αγωνίες της σύγχρονης ποίησης και να συζητήσει μαζί μας.

 

Θα μιλήσει για τα ερωτήματα της, την σχέση της με το κοινό, με τα ποιήματα και τους ποιητές του παρελθόντος, με την καθημερινότητα και την συγκυρία. Θα δούμε ερωτήσεις και  διαδρομές που ακολουθεί ένας γραφιάς σήμερα. Θα ακούσουμε ποιήματα του ομιλητή καθώς και άλλων ποιητών,ιδίως παλαιότερων, που συνομιλούν με το τώρα, κείμενα π.χ. του Εμπειρίκου, του Εγγονόπουλου, του Ελύτη, του Καββαδία.

 

Όπως ο ίδιος λέει «Αξίζει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το παρόν μας ακούγοντας και τους ποιητές του παρελθόντος. Από την μία μοιάζει η φωνή τους να απομακρύνεται, να γίνεται ψίθυρος και ταυτόχρονα ακούγεται πιο καθαρή, πιο άμεση από ποτέ, δοκιμασμένη από τον χρόνο και απελευθερωμένη από τα στενά όρια της εποχής της. Το να μιλάς για το Τώρα σημαίνει πως έχεις στο νου σου το χθες. Σε έναν τόπο που λατρεύεται ο Λόγος χιλιετίες, σε μια κοινωνία που μίλησε και άντεξε μέσα από την ποίηση και τα τραγούδια της, σε μια παγκόσμια στιγμή εξ’ ίσου κρίσιμη με όλες τις άλλες, τι μπορεί να γράψει κανείς;Ή μήπως το ερώτημα είναι : Πώς μπορεί να γράψει κανείς;»

 Το Κτήμα Μερκούρη θα χαρεί να παρευρεθείτε στην εκδήλωση αυτή.

 

Βιογραφικό Αλέξανδρου Μιστριώτη

Ο Αλέξανδρος Μιστριώτης γεννήθηκε στον Καναδά το 1973, μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Γαλλία εικαστικά.

Η πρώτη του καλλιτεχνική γλώσσα είναι η γραφή.

Εργάζεται τακτικά στον χώρο του θεάτρου και του χορού ως σύμβουλος δραματουργίας και παρουσιάζει κείμενα δικά του ή άλλων στο κοινό.

Κεντρικό θέμα στη δουλειά του είναι η προφορικότητα και τα όρια μεταξύ ποίησης θεάτρου και στοχασμού.

Ταξιδεύει προσκεκλημένος σε διεθνή φεστιβάλ και συναντήσεις είτε για καλλιτεχνικές συνεργασίες, είτε για παρουσιάσεις έργων του είτε για ομιλίες με θέματα όπως οι σχέσεις της ποίησης με την πόλη, της τέχνης με την κοινωνία ή της τεχνολογίας με τον πολιτισμό.

Παραδείγματα από ομιλίες του μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο όπως:

  • «Ποίηση και Πόλη» https://youtu.be/0B9Jb8LTR5s.

 

  • Παρά την προσήλωση στην προφορικότητα της ποίησης δημοσιεύει πλήθος άλλων κειμένων στο ιστολόγιο «Στην Αθήνα» (https://stinathina.wordpress.com/).

 

  • Αναπτύσσει το εγχείρημα «Η Επίσκεψη» που ρίχνει μια ποιητική ματιά στην Αρχιτεκτονική και την πολεοδομία ξεκινώντας από την Αθήνα  (http://thereceptionathens.eu/el/) πηγαίνοντας στην Νορβηγία (http://www.kulturutvikling.no/the-reception/) και με μιαν εκδοχή σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

 

  • Ομιλία (https://youtu.be/y1XuSy3Bjro) «ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ»: ΕΝΩΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ στα πλαίσια της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης Ελευσίνα 2021 // Συνάντηση «Πολιτισμός 2030» (2018)

 

(στην αγγλική με pdf με ελληνική μετάφραση).