Βράχους από την πιο καταστροφική στιγμή που γνώρισε ποτέ ο πλανήτης μας, την πρόσκρουση του αστεροειδούς που εξαφάνισε από προσώπου Γης τους δεινόσαυρους, εντόπισαν Αμερικανοί ερευνητές ανοικτά της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τα ευρήματα προσφέρουν «την πιο λεπτομερή μέχρι σήμερα ανάλυση των επιπτώσεων της καταστροφής που σήμανε το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων», είπε ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής του Ινστιτούτου Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου του Τέξας, Σον Γκούλικ.
Τι συνέβη όταν έπεσε ο αστεροειδής στη χερσόνησο του Γιουκατάν
Όταν ο αστεροειδής συνετρίβη τη χερσόνησο του Γιουκατάν πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια με την ισχύ, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, δέκα δισεκατομμυρίων ατομικών βομβών, σαν εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, η πρόσκρουση πυροδότησε τεράστιες πυρκαγιές, προκάλεσε γιγάντια τσουνάμι, που έφθασαν μέχρι το Ιλινόις (!) κι εκτόξευσε τόσο θειάφι στην ατμόσφαιρα, που κάλυψε τον ήλιο με αποτέλεσμα να πέσει η θερμοκρασία του πλανήτη και να εξαφανιστούν οι δεινόσαυροι.
Δείγματα των βράχων που εντόπισαν οι επιστήμονες κοντά στο σημείο της πρόσκρουσης του αστεροειδούς στη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό / Φωτογραφία: International Ocean Discovery Program
Η μελέτη βρήκε αποδείξεις αυτού του σεναρίου σε εκατοντάδες μέτρα βράχων που γέμισαν μέσα στο πρώτο 24ωρο τον κρατήρα στο σημείο της πρόσκρουσης. «Είναι μια ευρεία καταγραφή των συμβάντων, στοιχεία που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε απ’΄το σημείο μηδέν. Μας λέει για την καταστροφική διαδικασία που ακολούθησε από το σημείο που θα την παρατηρούσε ένας αυτόπτης μάρτυς», λέει ο Γκούλικ. Οι επιστήμονες βρήκαν λιωμένους και σπασμένους βράχους, όπως ψαμμίτη, ασβεστόλιθο και γρανίτη, αλλά όχι μέταλλα με θείο -παρά την υψηλή συγκέντρωση βράχων με θείο στην γυρω περιοχή – πράγμα που αποδεικνύει ότι η πρόσκρουση εξάτμισε τους βράχους αυτούς, σχηματίζοντας θειούχα αερολύματα στην αμτόσφαιρα, που συνέβαλαν στην απότομη πτώση της θερμοκρασίας παγκοσμίως και την εξαφάνιση του 75% όλων των ειδών στη Γη, περιλαμβανομένων των δεινοσαύρων. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences.
Πηγή: iefimerida.gr