Πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα. Σε ποιο νούμερο θα πρέπει να «καθίσουν» τα κρούσματα για να αποχαιρετήσουμε το lockdown.
Τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να πορευτεί η κυβέρνηση μετά το lockdown έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του ενώπιον της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ.
«Θα περιορίσουμε την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας και μετά, με έξυπνο τρόπο, το Δεκέμβριο, θα αρχίσουμε σταδιακά να ξανανοίγουμε την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Τι σημαίνουν όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης; Πρώτα απ’ όλα, όπως ήδη έχει γράψει το newsit.gr, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα μετά το νέο lockdown θα γίνει σταδιακά και όχι μεμιάς. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θ’ ανοίξουν π.χ. τα εμπορικά καταστήματα και στη συνέχεια η εστίαση, όπως ακριβώς είχε γίνει και το Μάιο, μετά το lockdown του πρώτου κύματος. Στόχος είναι όλα να λειτουργήσουν πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ούτως ώστε η αγορά να δουλέψει στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντοτε με μέτρα προστασίας και περιορισμούς να είναι σε πλήρη ισχύ για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Από εκεί και πέρα, ο «έξυπνος τρόπος» στον οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός παραπέμπει ευθέως σε όσα είπε και την Πέμπτη από το Μαξίμου, έχοντας στο πλευρό του τον Σωτήρη Τσιόδρα: «Πατάμε γκάζι στις ευθείες και φρένο στις στροφές». Με άλλα λόγια, δεν αποκλείεται ακόμη και μετά την άρση του lockdown να επανέλθουν κάποια στιγμή – και για σύντομο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε να συμβάλλουν στην πρόληψη – ανάλογοι περιορισμοί εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι τέτοια, ώστε να επιβάλλουν μια τόσο σοβαρή παρέμβαση.
Ο κ. Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά στην ομιλία του τόνισε αφενός ότι το lockdown ήταν εισήγηση των ειδικών, αφετέρου ότι τα φετινά Χριστούγεννα σε κάθε περίπτωση «δεν θα είναι αυτά τα οποία έχουμε συνηθίσει, αλλά όχι Χριστούγεννα τα οποία θα επιβάλλονται από κανόνες πολύ αυστηρών περιορισμών». Πρόσθεσε δε ότι «στο χέρι μας είναι να μπορέσουμε αυτό να το πετύχουμε», στέλνοντας έτσι για μία ακόμη φορά το μήνυμα ότι σημασία έχει η τήρηση των μέτρων, προκειμένου να φανεί στα αριθμητικά στοιχεία των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις ΜΕΘ η αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση.
Από αυτό τον αριθμό, άλλωστε, και την αποκλιμάκωσή του το επόμενο διάστημα θα κριθεί πρακτικά και η ακριβής διάρκεια του lockdown, με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ο αριθμός-στόχος είναι τα 300-400 κρούσματα ημερησίως, τα οποία και θα είναι σχετικά εύκολα διαχειρίσιμα εν συγκρίσει με τα σημερινά νούμερα που έχουν σταθεροποιηθεί μεταξύ 2.500-3.000 κι έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 200 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι αντοχές του συστήματος υγείας να δοκιμάζονται.
πηγή:https://www.newsit.gr/