Ο κορωνοϊός σκοτώνει πλέον και τους νέους – Κίνδυνος να ξεσπάσουν τοπικές επιδημίες

 

 

 

 

 

Μειώνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, αλλά αυξάνονται οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι – Σχεδόν βέβαιη η παράταση του lockdown – Δύο νέοι άνδρες ηλικίας 25 και 39 ετών έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο – 117 ασθενείς κάτω των 65 ετών στα νοσοκομεία

Ολοένα και πιο έντονο αφήνει η επιδημία το αποτύπωμά της στον πληθυσμό, καθώς ο κορωνοϊός επελαύνει στη χώρα, με τους νεότερους να καταλαμβάνουν συνεχώς χώρο μέσα στο «κάδρο» των σοβαρά νοσούντων, των διασωληνωμένων και των θυμάτων, μαζί με τους ηλικιωμένους άνω των 65 χρόνων, που αποτελούν την αναμενόμενη κατηγορία ατόμων που απειλούνται από τον ιό και τις επιπλοκές του. Το άλλο βασικό χαρακτηριστικό της επιδημίας πλέον, όπως το επισήμαναν οι ειδικοί κατά την καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, είναι η ευρύτατη εξάπλωση του ιού σε όλη τη χώρα, που μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές επιδημίες ανά πάσα στιγμή. Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας, είναι ανεδαφικό να μιλάμε αυτή τη στιγμή για άρση του lockdown, και όλα δείχνουν ότι θα ανακοινωθεί παράταση.

Οι δύο άνδρες ηλικίας 39 και 25 χρόνων που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο, έδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο τη θανατηφόρα έκβαση του κορωνοϊού.

Είναι ενδεικτικό ότι και στη σημερινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενώ την ίδια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα για τον νεότερο κομμάτι του πληθυσμού περιέγραψαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά τη σημερινή ενημερωση για την επιδημία από το υπουργείο Υγείας. «Μόνο τον Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων» είπε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ερωτηθείσα η ειδικός από το protothema.gr, για το αν συνδέεται ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός νέων ατόμων που νοσούν σοβαρά, διασωληνώνονται και καταλήγουν, με τυχόν καθυστέρηςη στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας ή με δυσκολία των γιατρών να κάνουν ασφαλή και ορθή εκτίμηση για την πορεία της νόσου αλλά και με την απρόβλεπτη συμπεριφορά του ιού, απάντησε ότι όπως και στην εποχική γρίπη, και στην επιδημία του κορωνοϊού, καταγράφονται περιστατικά νέων ασθενών που θα εμφανίσουν επιπλοκές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, στην ηλικιακή ομάδα 18-39 χρόνων η μεγάλη επίπτωση που καταγραφόταν τις περασμένες εβδομάδες έχει μειωθεί, ωστόσο παραμένει δραματική η αύξηση της επίπτωσης της επιδημίας στα άτομα ηλικίας 40-64 χρόνων και 65 χρόνων και άνω.

Ο αριθμός των 1.388 κρουσμάτων κορωνοιού που καταγράφηκε σήμερα επέτρεψε στους ειδικούς να δηλώσουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας και να επαναλάβουν πως καταγράφεται σαφής σταθεροποίηση στην κυκλοφορία του κορωνοιού. Προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι θα συνεχιστεί το κύμα των ασθενών προς τα νοσοκομεία. «Οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι απώλειες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες» είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, κάνοντας έκκληση για μέγιστη τήρηση των μέτρων τονίζοντας ότι το ΕΣΥ είναι υπερφορτωμένο και είναι κρίσιμο να μην φτάσει σε κατάσταση αδυναμίας βέλτιστης φροντίδας των ασθενών.

Ενδεικτικό της επιβάρυνσης του ΕΣΥ είναι ότι η πανελλαδική πληρότητα των ΜΕΘ έιναι στο 86%, στην Αττική φτάνει το 81% ενώ στη Βόρειο Ελλάδα η κάλυψη των Εντατικών είναι στο 99%. Οι διασωληνωμένοι σημερα ανήλθαν στους 549, ενώ 84 κατέληξαν.

Οι ειδικοί υπογράμμισαν την σημασία της δημιουργίας μιας «κοινωνικής φούσκας» για κάθε οικογένεια, με εναν στενό πυρήνα ανθρώπων, φίλων και συγγενών μέσα σε αυτή, και με προστασία στα ευάλωτα άτομα κάθε σπιτιού.

Μάλιστα, επισήμαναν την ανάγκη για την τήρηση των μέτρων σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως της επιβάρυνσης των περιοχών. Μπορεί η Αττική και η Θεσσαλονίκη να πρωταγωνιστούν στον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων – με 252 και 300 κρούσματα, αντιστοίχως σήμερα- ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης «η εξάπλωση είναι ευρύτατη, σε όλη τη χώρα, κάτι που σημαίνει ότι εν δυνάμει τοπικές επιδημίες μπορεί να ανακύψουν ανά πάσα στιγμή».

Από το σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής περιοχές: Γρεβενά (42 κρούσματα), Δράμα (19), Έβρος (12), Ημαθία (65), Καβάλα (51), Καρδίτσα (19), Κιλκίας (32), Λάρισα (61), Μαγνησία (124), Πέλλα (88), Πιερία (47), Σέρρες (43), Τρίκαλα (39), Χανιά (22).

πηγή:https://www.protothema.gr/g