Οδηγός… επιβίωσης στο lockdown – Προσοχή στις “παγίδες” του εγκλεισμού

 

 

 

 

 

Ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, δίνει συμβουλές για την περίοδο του lockdown. Πώς θα περάσει… αναίμακτα ο εγκλεισμός.

Με την χώρα να μπαίνει για δεύτερη φορά σε καθεστώς lockdown, λόγω του κορονοϊού, και την οικονομική ανασφάλεια -σε συνδυασμό με τις ψυχοπαθολογίες που δημιουργούν ο εγκλεισμός και ο φόβος- να στήνουν τις δικές τους… παγίδες, ο γνωστός ψυχίατρος, Δημήτρης Σούρας, δίνει μέσω του newsit.gr τις δικές του συμβουλές, προκειμένου το επόμενο διάστημα να περάσει χωρίς…να μας αγγίξει.

Όπως αναφέρει, η περίοδος του πρώτου lockdown ήταν δυστυχώς η αιτία, ώστε να αυξηθούν αισθητά οι αγχώδης διαταραχές και η κατάθλιψη, και μάλιστα όχι μόνο σε άτομα που παρουσίαζαν έτσι κι αλλιώς μια τέτοια εικόνα, αλλά και σε εκείνους που δεν γνώριζαν καν την ύπαρξη τους.

“Για να μην έχουμε, λοιπόν, τα ίδια το πρώτο lockdown, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να έχουμε μια τεράστια υπομονή. Είμαστε σε πανδημία και πρέπει να το καταλάβουμε. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει τι λέει ο καθένας και τι βγάζει από το κεφάλι του. Εγώ, σαν γιατρός, ξέρω ότι υπάρχει πανδημία, που σημαίνει πως πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λένε οι ειδικοί, για να ρίξουμε τα κρούσματα και να ξανά μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Σούρα, “κλειδί” είναι ο ωφέλιμος δημιουργικός χρόνος: “Ο κάθε ένας με την οικογένεια του θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, ώστε οι μέρες να κυλούν πιο δημιουργικά μέσα στο σπίτι. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μια οικογένεια μπορεί να κάνει μαζί. Δεν χρειάζεται να αποξενωνόμαστε και ούτε να χανόμαστε στις σκέψεις. Μπορούμε να επικοινωνούμε με άλλους ανθρώπους, να παρακολουθούμε προγράμματα που στόχο έχουν να μας ψυχαγωγούν, αλλά και να μας ενημερώνουν. Οι μαθητές και οι φοιτητές θα έχουν τα τηλεμαθήματα τους. Δεν είναι και τόσος φοβερός ο χρόνος που θα μας ζητηθεί, ώστε να μείνουμε στο σπίτι”.

Το κράτος οφείλει να δώσει λύση στην οικονομική ανασφάλεια: “Πιστεύω ότι ο κάθε ένας θα βρει τον τρόπο με μεγάλη υπομονή να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες στιγμές. Για μένα το σημαντικότερο πράγμα είναι η λέξη αλληλοβοήθεια, για τα προβλήματα που θα προκύψουν χρειάζεται ο άνθρωπος να βοηθήσει τον άνθρωπο με οποιονδήποτε τρόπο. Και επειδή αυτό δεν φτάνει, το κράτος οφείλει να φροντίσει το κομμάτι της οικονομικής ανασφάλειας που προκύπτει πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις. Το κομμάτι που οδήγησε περισσότερο στην πρώτη φάση του εγκλεισμού στο άγχος και στην κατάθλιψη ήταν η οικονομική ανασφάλεια, οι δουλειές μας, και δυστυχώς το τώρα και το αύριο, που δεν ήταν κατοχυρωμένα”.

“Με ψυχή και λογική θα κερδίσουμε”

“Άλλη μια συμβουλή που θέλω να δώσω είναι πως δεν πρέπει να παραδοθούμε στην αρρώστια. Να την αντιμετωπίσουμε με πολύ σθεναρότητα, γιατί δεν έχει ψυχή. Εμείς, όμως, έχουμε. Μια δύσκολη φάση είναι που θα περάσει, αρκεί να προσέχουμε πάρα πολύ. Σκεφτόμαστε, δεν φοβόμαστε. Κάποια στιγμή θα βρεθεί αυτό το διάσημο φάρμακο γι’ αυτόν το μεταλλαγμένο ιό, ο οποίος μας ταλαιπωρεί. Θεωρώ πως με ψυχή, η οποία περιλαμβάνει την λογική και το μυαλό θα κερδίσουμε”.

Δεν πρέπει να μας πνίξουν τα τετραγωνικά του σπιτιού μας

“Αν δεν υπάρχει συναισθηματική επαφή και αν οι οικογενειακές σχέσεις δεν λειτουργούν σωστά και αν δεν υπάρχει κοινό σημείο αναφοράς στη ζωή που κάνουμε, τότε προκύπτουν θέματα, τα οποία μέσα μας, αν δεν τα ελέγξουμε γιγαντώνονται. Πρέπει να μιλάμε με τα παιδιά μας, να συζητάμε με τον σύντροφο μας, να επικοινωνούμε με φίλους, να έχουμε ένα πλάνο για την ημέρα, διαφορετικά ο κάθε ένας θα πάρει ένα μικρό κομμάτι χώρου, στο οποίο θα ζήσει μέσα σε αυτό, που είναι γεμάτο άγχος και κατάθλιψη. Ο Έλληνας δεν ζει μέσα σε 500 τ.μ., αλλά σε 70 και 80 τ.μ.. Κι αν δεν υπάρχει επαφή, τότε αυτά θα μας πνίξουν”.

Μακριά από συνωμοσιολόγους

“Οι συνωμοσιολόγοι είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει. Είναι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να τους δίνεται κανένα βήμα. Το στυλάκι που θέλει να έχουμε δημοκρατία και πως τα πάντα πρέπει να λέγονται, γι’ αυτούς δεν ισχύει, διότι έκαναν το χειρότερο κακό. Έχουν βγει επιστήμονες και μιλάνε για την χειρότερη πανδημία των αιώνων και παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιοι που τους ακούω να λένε χιλιάδες βλακείες. Τους απαντώ, λοιπόν, ότι τελούν ένα επικίνδυνο έργο, το οποίο κάποια στιγμή θα τους γυρίσει boomerang”.

πηγή:https://www.newsit.gr/