Το τείχνος ανοσίας συνεχίζει να… υψώνεται καθώς 1 στους 3 πολίτες έχει εμβολιαστεί πλήρως και σχεδόν οι μισοί έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό και των νέων 18 – 24 ετών κατά του κορονοϊού άνοιξε την Τετάρτη (16.06.2021) και -σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία- έχουν κλειστεί 51.000 ραντεβού στη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία, μέσω της άυλης συνταγογράφησης.
Ωστόσο, η ανησυχία των πολιτών μετά το αλαλούμ με το σκεύασμα της AstraZeneca, προβληματίζει τόσο την κυβέρνηση, όσο και την επιστημονική κοινότητα. Κι αυτό, διότι, μετά τη σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να εμβολιάζονται με το AstraZeneca όσοι είναι από 60 ετών και πάνω, πολλοί σπεύδουν να αλλάξουν τη δεύτερη δόση, για να εμβολιαστούν με σκεύασμα άλλης εταιρείας.
1.075.000 δόσεις εμβολίων του σκευάσματος της Οξφόρδης έχουν χορηγηθεί στη χώρα μας και 470.000 πολίτες αναμένουν να εμβολιαστούν με τη δεύτερη δόση. Από τη στιγμή, όμως, που μπήκε… φρένο και ξεκαθαρίστηκε ότι δικαίωμα αλλαγής έχουν μόνο όσοι παρουσίασαν θρόμβωση κατά την πρώτη δόση ή έχουν ιατρική γνωμάτευση, υπάρχουν οι φόβοι ότι μερίδα των πολιτών θα επιλέξει να μην πάει στο προγραμματισμένο ραντεβού και να… αρκεστεί στην πρώτη δόση του AstraZeneca μέχρι… νεότέρας. Ήδη, χθες, ακυρώθηκε το 7% των προγραμματισμένων ραντεβού με AstraZeneca.
«Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο»
Σύμφωνα με όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News” ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, ομότιμος καθηγητής πρώην Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η ανακοίνωση μπορεί να μην ήταν επικοινωνιακά σωστή «εκ του αποτελέσματος», ωστόσο «δε συμμερίζομαι τις απόψεις ότι έπρεπε να αλλάξει νωρίτερα».
«Αγνοούν το κρίσιμο στοιχείο. Πάντα στα εμβόλια γίνεται ένα ζύγισμα, από τη μία το όφελος από το εμβόλιο και από την άλλη ο κίνδυνος, έστω ο πολύ μικρός, από το εμβόλιο». Όπως επισημαίνει ο κ. Παναγιωτόπουλος, «δεν το σταματήσαμε 2 μήνες πριν γιατί η κυκλοφορία του ιού ήταν πολύ μεγαλύτερη και στη ζυγαριά βάραινε η προστασία από τον ιό. Σώθηκαν ζωές, μερικές δεκάδες ζωές».
Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών και «αυτό έχει κόστος ζωής». «Δεν μπορούμε να μιλάμε σαν να μην υπάρχει η νόσος Covid και να κρίνουμε μοναχά τις σπάνιες παρενέργειες».
Σχετικά με τη δεύτερη δόση του AstraZeneca, ο καθηγητής τόνισε ότι «αν κάποιος δεν εμφάνισε τις σοβαρές παρενέργειες των θρομβώσεων με την 1η δόση, δε θα εμφανίσει με τη 2η, παρά μόνο σε πάρα πολύ σπάνια περίπτωση».
πηγή:https://www.newsit.gr/