Τις φοράμε ή δεν τις φοράμε; Επιβάλλονται ή όχι; Κινδυνεύουμε με πρόστιμο; Ποιές απαγορεύονται; Πώς τις φοράμε για να είναι χρήσιμες; Τι πρέπει να προσέχουμε; Από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, η μάσκα προστασίας θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητάς μας, αφού σε πολλές περιπτώσεις γίνεται πια αξεσουάρ επιβεβλημένο δια νόμου! Όλοι οι πολίτες θα πρέπει να τη φορούν σε εσωτερικούς χώρους με συνωστισμό, σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σε κομμωτήρια κ.λπ.
Όπως επεσήμανε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, οι διεθνείς οδηγίες σχετικά με τη χρήση μάσκας άλλαξαν και συνεπώς έρχονται για να μπουν στη ζωή μας, σε αυτή την προσπάθεια για επιστροφή στην κανονικότητα.
Που πρέπει να φοράμε μάσκα;
Η μάσκα, σύμφωνα με τις οδηγίες από τις Αρχές, θα είναι υποχρεωτικές από εργαζόμενους και μη στα εξής σημεία:
– στα σούπερ μάρκετ
– στα καταστήματα τροφίμων
– στα ταξί
– στα κομμωτήρια
– στα κέντρα αισθητικής
– στα νοσοκομεία
– στα ιατρεία
– στα διαγνωστικά εργαστήρια
Τι μάσκα πρέπει να φοράμε;
Η ενεδεδειγμένη λύση είναι η χειρουργική μάσκα μίας χρήσης, υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές. Η υφασμάτινη μάσκα προστατεύει λιγότερο ασφαλώς από την χειρουργική, προσφέρει ωστόσο το πλεονέκτημα της επαναχρησιμοποίησης, καθώς μπορεί να πλυθεί και να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές. Επιπλέον, όποιος τη φοράει θεωρείται νόμιμος και δεν κινδυνεύει με πρόστιμο.
Ο κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μιλώντας στην ΕΡΤ για τη σωστή χρήση της μάσκας είπε, πως η χρήση της υφασμάτινης μάσκας δεν αρκεί για να προστατεύσει κάποιον από σταγονίδια, αρκεί μόνο για ψυχολογικούς λόγους και για την αποφυγή επιβολής προστίμου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, είπε πως η μάσκα με βαλβίδα απλά απαγορεύεται.
“Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική. «Τη μάσκα με βαλβίδα δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς “ψεκάζουν” τον ιό στους γύρω τους!”. Κι αυτό γιατί ενώ όποιος φοράει την μάσκα με βαλβίδα πρστατεύεται, ωστόσο δεν προστατεύονται οι γύρω του καθώς μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού.
Πώς χρησιμοποιείται και πως εφαρμόζεται η μάσκα;
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η απλή χειρουργική μάσκα αποτελεί ένα φυσικό φραγμό σε υγρά και μεγάλα σταγονίδια του αναπνευστικού. Εφόσον χρησιμοποιείται σωστά προστατεύει από τη μετάδοση αναπνευστικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια.
Για να είναι ωστόσο αποδοτική και να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή προστασία, είναι βασικό να χρησιμοποιείται σωστά. Η σωστή χρήση της χειρουργικής μάσκας μιας χρήσης γίνεται ως εξής:
– επιλογή του σωστού μεγέθους
– εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν την τοποθέτηση της μάσκας
– εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι (σταθερά, χωρίς κενά)
– πίεση του μεταλλικού στοιχείου στη ράχη της μύτης
– ασφάλιση με τα κορδόνια στη μεσότητα του πίσω μέρους της κεφαλής και του λαιμού.
– Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αυτοί εφαρμόζονται γύρω από τα αυτιά
– αποφυγή επαφής της μάσκας μετά την τοποθέτηση, αλλιώς εφαρμογή της υγιεινής των χεριών πριν και μετά την επαφή
– αφαίρεση της μάσκας πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω.
– Εάν πρόκειται για μάσκα με ελαστικούς βρόγχους αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους βρόγχους, προσοχή
– απόρριψη στον ειδικό κάδο για μολυσματικά αντικείμενα
– εφαρμογή της υγιεινής των χεριών
– αποφυγή επαναχρησιμοποίησης της μάσκας (είναι μιας χρήσης)
– αφαίρεση, απόρριψη και αλλαγή στην περίπτωση που είναι ρυπαρή ή κατεστραμμένη.
Βίντεο του ΠΟΥ με οδηγίες για τη χρήση μάσκας
Το κόστος προμήθειας μασκών
Το κόστος προμήθειας της μάσκας είναι κάτι που προβληματίζει έντονα από την ώρα που εξαγγέλθηκε η υποχρέωση χρήσης τους. Με μια πρόχειρη εκτίμηση, θα χρειάζεται κανείς 2-3 μάσκες την ημέρα για να πραγματοποιεί απλά τις προγραμματισμένες του μετακινήσεις.
Όπως αναφέρουν φαρμακοποιοί της Πάτρας στο thebest, η τιμή της μάσκας είναι αυξημένη σε σχέση με πριν καθώς είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι τιμές χονδρικής με την οποία τις προμηθεύονται, έχοντας φτάσει η τιμή τους από 3 έως 5 φορές πάνω! Έτσι, στα φαρμακεία της πόλης η απλή χειρουργική μάσκα, την οποία κανονικά δεν μπορεί κανείς να φορέσει δεύτερη φορά, κοστίζει από περίπου 80 λεπτά έως και ένα ευρώ, αλλά και 1,40!
Οι υφασμάτινες μάσκες πωλούνται περίπου 2 ευρώ, ενώ οι ενισχυμένες πάνινες μάσκες φθάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ.
ΠΗΓΗ:https://www.thebest.gr/