Πρόσφατα διαβάσαμε την είδηση, ότι συνεδρίασε η Επιτροπή Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας με βασικό θέμα συζήτησης την Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων «Μπουένος Αϊρες 2018. Όπως επιβεβαιώνεται από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής η Τελετή θα γίνει στις 24 Ιουλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Χορογράφος Αρτεμις Ιγνατίου, για μία ακόμα φορά θα είναι υπεύθυνη για το τελετουργικό των Ιερειών, ενώ θα παραβρεθούν εκπρόσωποι από την Πρεσβεία της Αργεντινής στην Αθήνα. Τη Φλόγα θα μεταφέρουν εντός του Παναθηναϊκού Σταδίου τέσσερις αθλητές, δύο από την Ελλάδα και δύο από την Αργεντινή, πριν παραδοθεί στην αποστολή της διοργανώτριας πόλης. Λείπει ωστόσο η πληροφορία σχετικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει τον ρόλο της πρωθιέρειας
Κάνοντας σχετική έρευνα κάποιος εύκολα θα εντοπίσει άρθρο με τον τίτλο “United by the flame” («Ενωμένοι από τη Φλόγα» ) στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής όπου η φλόγα του Παναθηναϊκού Σταδίου ανεπιφύλακτα ονομάζεται Youth Olympic Flame (Ολυμπιακή Φλόγα Νέων). Προκαλεί θλίψη αν όχι και οργή να αποδίδεται από την Δ.Ο.Ε. στο ανωτέρω άρθρο ο χαρακτηρισμός sacred flame (ιερή φλόγα) στην φλόγα της Αθήνας. Η εξομοίωση του Καλλιμάρμαρου Σταδίου της Αθήνας με την Ιερή Άλτη της Ολυμπίας, καταδεικνύει την μεγάλη σύγχυση που επικρατεί στις τάξεις και τα Κέντρα λήψης αποφάσεων του Ολυμπιακού Κινήματος. Από την ίδια πηγή μαθαίνουμε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα Νέων θα διανύσει όλη την Αργεντινή με λαμπρή λαμπαδηδρομία 14.000 χιλιομέτρων από τα νότια μέχρι τα βόρεια της χώρας, «….μεταφέροντας το μήνυμα της μετασχηματιστικής δύναμης του Ολυμπισμού στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου μέσω του αθλητισμού». Αν ισχύουν όσα αναφέρονται στο άρθρο, τότε για ποιο λόγο πρέπει να τελείται η αφή της φλόγας στην Ολυμπία;
Ελάχιστοι πλέον προβληματίζονται για το γεγονός ότι από το 2011 και εντεύθεν, η αυθεντική Ολυμπιακή Φλόγα έχει υποκατασταθεί σε πολλές διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις από μια άλλη ανταγωνιστική της, αυτή που ανάβει στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, με το ίδιο τελετουργικό το οποίο δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την Ολυμπία και ανήκει στην Ιερή Άλτη. Η φλόγα της Αθήνας που δυστυχώς ονομάζεται επισήμως Ολυμπιακή και όχι Παναθηναϊκή, έχει ήδη από το 2011 «ανάψει» αρκετές φορές και χρησιμοποιείται πλέον για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, θερινών και χειμερινών.
Μέχρι το 2016 η ψευδο-ολυμπιακή φλόγα της Αθήνας «φώτιζε» και τα Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νεότητας (χειμερινά και θερινά) για τα οποία φαίνεται πως έχει αποφασιστεί από την Ένωση Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών (EOC) η φλόγα τους να ανάβει στον βωμό της Ειρήνης του Αυγούστου στην Ρώμη (βλ. άρθρο με τίτλο «Ρωμαϊκή Φλόγα, λάμψε στο όνομα της ειρήνης» ). Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, στη Ρώμη θα ανάβει και η φλόγα που θα φωτίζει τους Ευρωπαϊκούς (ολυμπιακούς) Αγώνες MINSK 2019.
Με την σφραγίδα και τις ευλογίες των Ολυμπιακών Επιτροπών (Ελληνικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνούς) οι συμβολισμοί και οι τιμές που αποδίδονται από τους εκπροσώπους τους στην Παναθηναϊκή και εσχάτως στη Ρωμαϊκή Φλόγα, καθόλου ή ελάχιστα διαφοροποιούνται από αυτές που απολάμβανε μέχρι πρόσφατα η αυθεντική Ολυμπιακή Φλόγα κατ’ αποκλειστικότητα. Το αποτέλεσμα των ανωτέρω ατυχών επιλογών είναι η νόθευση της γνησιότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, του μοναδικού συμβόλου που αρμόζει να κοσμεί τις Ολυμπιακές αθλητικές διοργανώσεις και δικαιούται να συνδέει τον ιερό τόπο της Ολυμπίας και την ελληνική αρχαιότητα με την σύγχρονη εποχή.
Πλέον ο κόσμος που συμμετέχει στις κορυφαίες αυτές αθλητικές διοργανώσεις (Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων, Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νεότητας, Ευρωπαϊκοί Αγώνες ) οι οποίες τελούνται υπό την αιγίδα του Ολυμπιακού Κινήματος αλλά και όσοι τις παρακολουθούν ως θεατές, διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται σε πλάνη και δεν ξεχωρίζουν τη μια φλόγα από την άλλη. Τις θεωρούν όλες Ολυμπιακές. Άλλωστε, οι ιθύνοντες φρόντισαν να αντιγράψουν όλα τα στοιχεία τα οποία μέσα σε διάστημα αρκετών δεκαετιών συνέβαλλαν στην παγκόσμια καταξίωση της Ολυμπιακής Φλόγας : οι πρωταγωνιστές, οι συντελεστές, οι καλλιτεχνικές – χορογραφικές κινήσεις και κυρίως οι ομιλίες και οι χαρακτηρισμοί, η απόδοση των ίδιων νοημάτων και συμβολισμών, οι λαμπαδηδρομίες και οι υποδοχές της φλόγας στις εκάστοτε πόλεις, η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, η τηλεοπτική και δημοσιογραφική κάλυψη, όλα μοιάζουν μεταξύ τους, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για την Ολυμπιακή, την Παναθηναϊκή ή την Ρωμαϊκή Φλόγα.
Πρόκειται για πράξεις υπονομευτικές της ιερότητας και μοναδικότητας της Ολυμπιακής Φλόγας, του πραγματικού συμβόλου – φορέα των Ολυμπιακών αξιών που αγαπιέται, ενώνει και εμπνέει όλους τους λαούς της υφηλίου.
Η κοινωνία της Ηλείας και της Ολυμπίας και οι απανταχού φίλοι του Ολυμπισμού πρέπει να παρέμβουν ώστε άμεσα να επανορθωθεί η βλάβη που έχει προκληθεί στο ιερό σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων. Έστω και τώρα, να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα απαντούν στην ισοπεδωτική λογική «όλες οι φλόγες είναι ίδιες» και θα άρουν την σοβαρή στρέβλωση που έχει δημιουργηθεί στους κόλπους του Ολυμπιακού Κινήματος.