Ομιλητής στο νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία ήταν ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός. Στην ομιλία του ο κ. Καλαματιανός τόνισε τα εξής:
«Ζούμε στην εποχή της ραγδαίας και συνεχώς επιδεινούμενης κλιματικής αλλαγής. Χρέος της πολιτείας είναι να λάβει τα προσήκοντα μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τους πολίτες με κάθε μέσο. Άλλωστε, η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει ευαισθητοποιηθεί. Αναζητά τις καλύτερες δυνατές πολιτικές διαχείρισης φυσικών & περιβαλλοντικών καταστροφών. Πολιτικές, οι οποίες, οφείλουν να ενσωματώνουν την πρόληψη, αλλά και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Όλοι θυμούνται την καταστροφή από τις πυρκαγιές που έζησε η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Ηλεία το 2007. Θρηνήσαμε δεκάδες θύματα. Οι επιπτώσεις της τραγωδίας έχουν αφήσει έντονα το αποτύπωμά τους στους ανθρώπους, στην οικονομία και το φυσικό περιβάλλον. Χρέος μας είναι να φροντίσουμε να θωρακιστούμε θεσμικά και επιχειρησιακά, ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα ξανά.
Μετά τις τραγωδίες αυτές, γίνεται αντιληπτό ότι το σύστημα πολιτικής προστασίας πρέπει να αναβαθμιστεί και να επικεντρωθεί στους εξής 4 άξονες :
- Αναγνώριση κινδύνων – Προετοιμασία – Ενημέρωση – Εκπαίδευση
- Πρόληψη -Μετριασμός επιπτώσεων
- Ετοιμότητα – Αντιμετώπιση
- Βραχεία αποκατάσταση
Τα ανωτέρω δομικά και συστατικά στοιχεία ενός αποτελεσματικού συστήματος Πολιτικής Προστασίας, δυστυχώς απουσιάζουν από το νομοσχέδιο που φέρνετε προς ψήφιση στη βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβρη του 2019, κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή. Αυτό διαμορφώθηκε, μετά από σοβαρή διαβούλευση και με θετικά σχόλια από την ΚΕΔΕ, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τη Μόνιμη επιτροπή ελέγχου αρμοδιοτήτων ΟΤΑ. Ενσωμάτωσε και κατάλληλη επιστημονική τεκμηρίωση που συνάδει με ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αντίθετα εσείς κύριοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας εισάγετε προς ψήφιση ένα νομοσχέδιο «κοπτοραπτικής».
1. Αρχικά απουσιάζει η σχετική διαβούλευση. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ζητά το Συντονισμό Πολιτικής Προστασίας σε Περιφερειακό Επίπεδο να τον έχουν οι Προϊστάμενοι των Αυτοτελών Διευθύνσεων πολιτικής προστασίας και τα Τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Δήμων σε τοπικό επίπεδο. Εσείς, όμως, αγνοείτε εκείνους που θα κληθούν να εφαρμόσουν το σχετικό σύστημα και έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για την οργάνωση σε τοπικό επίπεδο.
Εσείς αναθέτετε το συντονισμό και την οργάνωση σε έναν μετακλητό υπάλληλο που θα επιλέγει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και θα τοποθετείται ως σύμβουλος του Περιφερειάρχη!
2. Χρειάζεται προσωπικό κύριοι της Κυβέρνησης! Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντικατασταθούν από μηχανές, ούτε από τα πιο σύγχρονα συστήματα τεχνολογίας. Έχουν ικανότητες και πείρα που ξεπερνούν κάθε πληροφοριακό σύστημα. Για αυτό και η ΕΝΠΕ ζητά να καλυφθούν άμεσα οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας με το απαραίτητο προσωπικό. Ρίξτε μια ματιά στην Πρόταση Νόμου ΣΥΡΙΖΑ στα άρθρα 62 και 63. Σε αυτά προβλεπόταν η σύσταση οργανικών θέσεων, αλλά και η διαδικασία αμοιβής υπερωριών για εργασία πέραν του πενθημέρου των υπαλλήλων αυτών. Εμείς αναγνωρίσαμε το έργο των υπαλλήλων της ΠΠ έμπρακτα και όχι στα λόγια.
3. Ως προς τα κονδύλια πολιτικής προστασίας ακόμα και ο κ. Πατούλης ζήτησε να υπάρξει για την πολιτική προστασία πρόγραμμα αντίστοιχο με το «Φιλόδημο». Ένα πρόγραμμα που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και που η σημερινή Κυβέρνηση έχει παγώσει. Αυτό είναι πολύ πιο αναγκαίο από το να προβλέψετε Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ στο Γενικό Γραμματέα ή απόρρητα κονδύλια στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Αν – όπως μας είπατε στην Επιτροπή- τα απόρρητα κονδύλια προορίζονται για τη λειτουργία του 112 – πείτε το ξεκάθαρα- γράψτε το στο άρθρο! Εκτός και αν συμβαίνει κάτι άλλο…
Συμπερασματικά κυρίες και κύριοι της πλειοψηφίας και στην πολιτική προστασία φαίνεται για μια ακόμα φορά πόσο ανέτοιμοι και πρόχειροι είστε. Οι φτηνοί λαϊκισμοί και η πολιτική εκμετάλλευση των τραγικών γεγονότων της προηγούμενης περιόδου μπορεί να σας βοήθησαν επικοινωνιακά να χτίσετε το προφίλ του «πολιτικού εισαγγελέα». Τώρα, όμως, κυβερνάτε και είστε υπεύθυνοι για να μην έχουμε νέα θύματα από φυσικές καταστροφές. Σας καλούμε να ακούσετε τους ΟΤΑ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Να αξιοποιήσετε την πρόταση νόμου μας. Να αντιμετωπίσετε την Πολιτική Προστασία όχι ως ένα ευκαιριακό ζήτημα, αλλά ως μια εθνική υπόθεση.
Η κυβέρνησή μας διαχειρίστηκε ορισμένα από τα χειρότερα περιστατικά φυσικών καταστροφών της πρόσφατης περιόδου στη χώρα. Κινήθηκε θεσμικά, επιστημονικά, δίχως σκοτεινά σχέδια και με την ωριμότητα της ευθύνης.
Το νομοσχέδιο σας, δυστυχώς, δείχνει ότι κινείστε στο αντίθετο ρεύμα»…