Εικοσιπέντε τμήματα με εισακτέους κάτω των 20 ατόμων και 13 με εισακτέους κάτω των 10 ατόμων έχουν φέτος τα ανώτατα Ιδρύματα της χώρας, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν χθες για τις Πανελλαδικές.
Τμήματα με παραδοσιακά μειωμένο ενδιαφέρον ή χαμηλόβαθμους πρωτοετείς στο παρελθόν αποτελούν μεταξύ αυτών σε μεγάλα ποσοστά τα τμήματα Δασολογίας (θλιβερή διαπίστωση σε μια χώρα με σταθερά αυξημένες ανάγκες στον τομέα, αλλά χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους), και τα τμήματα των γαλλικών ή ιταλικών φιλολογιών.
Πανελλαδικές 2022: Τα μυστικά των βάσεων – Πώς διάλεξαν σχολές οι υποψήφιοι
Τμήματα υδατοκαλλιέργειας, μηχανικών ορυκτών πόρων, βιβλιοθηκονομίας και αρχειολογίας είναι επίσης στην ίδια κατηγορία, ανασύροντας για μια ακόμη φορά στην εκπαιδευτική επικαιρότητα την συζήτηση για το θέμα της χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει στη διάρκεια της φετινής χρονιάς από τα πανεπιστήμια της χώρας να κάνουν προτάσεις για συγχωνεύσεις, κλείσιμο ή μετονομασίες των τμημάτων τους, αλλά (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) έλαβε προτάσεις μέχρι και για… ιδρύσεις νέων τμημάτων.
Έτσι φέτος, το τμήμα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι είχε 7 εισακτέους, το Δασολογίας και Διαχείρισης περιβάλλοντος φυσικών πόρων Ορεστιάδας, 5 εισακτέους, το τμήμα Γαλλικής γλώσσας και φιλολογίας Θεσσαλονίκης 7 και το τμήμα Ιταλικής γλώσσας του ίδιου Ιδρύματος 6, το τμήμα Δασολογίας και φυσικού περιβάλλοντος Δράμας 3 εισακτέους, το τμήμα Μηχανικών τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής στις Σέρρες 2, το τμήμα Αχρειολογίας βιβλιοθηκονομίας και μουσικολογίας στην Κέρκυρα 9, το τμήμα Περιβάλλοντος στην Ζάκυνθο 4, όπως και το τμήμα Αλιείας και υδατοκαλλιεργειών στο Μεσολόγγι. Το τμήμα Μηχανικών ορυκτών πόρων στην Κοζάνη θα έχει 7 εισακτέους και των συστημάτων ενέργειας στην Λάρισα 7.
Και το εντυπωσιακό: Η Νοσηλευτική στο Διδυμότειχο με … 0 εισακτέους
Κατά τα άλλα, φέτος είχαμε πτώση των βάσεων στο 1 επιστημονικό πεδίο (των ανθρωπιστικών επιστημών), το 2ο (θετικών επιστημών) και συγκρατημένα το 3ο (των επιστημών υγείας), αλλά και η άνοδο αρκετών τμημάτων (αλλά όχι των περιζήτητων που σημείωσαν επίσης σημαντική πτώση) του 4ου επιστημονικού πεδίου της οικονομίας και πληροφορικής.