Συνεχίζονται οι δράσεις της ΠανΗλειακής έκθεσης τέχνης για τα 500 παιδιά ΑμεΑ του νομού Ηλείας στο πάρκο Ξυστρή, τελώντας υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Ηλείας κ. Αθανασίου. 100+1 Ηλείοι καλλιτέχνες εκθέτουν τα δημιουργήματά τους, προκειμένου να στηρίξουν όλα τα παιδιά αυτά, τα οποία χρειάζονται την αγάπη και τη φροντίδα όλων μας, για να μπορέσουν να έχουν μία σωστή καθημερινότητα και να μην αισθάνονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Το σημαντικό καλλιτεχνικό εικαστικό γεγονός με τις παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που έχει καθαρά κοινωνικό πρόσημο και εδράζεται στα Άτομα με Ειδικές ανάγκες, συμπεριέλαβε μια ξεχωριστή εκδήλωση τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, με πολλά κοινωνικά μηνύματα.
Μικροί και μεγάλοι που έδωσαν το παρόν είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τον όμορφο κόσμο των παραμυθιών, διεισδύοντας μέσω των αφηγήσεων των λαϊκών παραμυθιών με πρωταγωνιστές τα ίδια τα παιδιά ΑμεΑ ,που πραγματοποιήθηκαν από τη Δήμητρα Παπαγεωργίου και με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, από το  μελωδικό σαντούρι της Κυριακής Μπούζα (μέλος του συγκροτήματος Όρτσα) .
Στην όμορφη αυτή βραδιά τη σκυτάλη πήρε η ομάδα εκπαιδευτικών του 1ου Λυκείου Πύργου που παρουσίασε “Το κοχύλι της Αιγιάλης”, ένα ιδιαίτερο παραμύθι σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία τόσο στο σχολικό, όσο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Το παραμύθι αυτό δημιουργήθηκε κατά το σχολικό έτος 2019-2020 από του μαθητές του 1ου Πύργου, με την επιμέλεια της φιλολόγου κας Μαρίας Νάρρου και μεταφράστηκε στην αγγλική γλώσσα από την εκπαιδευτικό αγγλική φιλολογίας κα Αγγελική Παπαγεωργίου, μεταδίδοντας το μήνυμα της διαφορετικότητας και της ισότητας χωρίς αποκλεισμούς. Την αφήγηση έκαναν οι εκπαιδευτικοί Μαρία Νάρρου, Αγγελική Παπαγεωργίου και Βασιλική Σίψα.
Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση έκλεισε με μοναδικές εισηγήσεις από διαφορετικούς προσκεκλημένους, οι οποίοι, προσέγγισαν από τη δική τους σκοπιά ο καθένας, το θέμα της Αναπηρίας. Το συντονισμό της είχε η Δρ. Ειδικής Αγωγής και διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Πύργου κα Αγγελική Πετρόγιαννη, η οποία έδωσε το λόγο αρχικά στον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας κ.κ. Φιλάρετο Σπανόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στην πίστη και τα ΑμεΑ, συγκινώντας ιδιαίτερα με το θείο του λόγο. Έπειτα, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πύργου κ. Σπύρος Πολίτης παρουσίασε τη σύγχρονη κατάσταση των ΑμεΑ όπως αυτή αποτυπώνεται εντός νοσοκομειακού πλαισίου και έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα πρόληψης σχετικά με τις επίκτητες αναπηρίες. Ο Παραολυμπιονίκης σφαιροβολίας Πολυχρόνης Χρονόπουλος από την άλλη, κατέθεσε την προσωπική του εμπειρία για την αναπηρία, πως ο ίδιος βιώνει τις συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας και ποιες δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει. Εν συνεχεία, η πρόεδρος των ΑμεΑ «Ήλις» κα Αγαθή Ρηγοπούλου μοιράστηκε σκέψεις, συναισθήματα και προβληματισμούς σχετικά με το πως βιώνει την κατάσταση της αναπηρίας του παιδιού του ένας γονέας, αναδεικνύοντας τις δύσκολες αλλά και τις μοναδικές στιγμές που μπορεί κάποιος να ζήσει φροντίζοντας και μεγαλώνοντας ένα παιδί με αναπηρία. Από τη δική του σκοπιά αυτή του δημοσιογράφου ο κ. Ανδρέας Καπογιάννης μίλησε για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν υπογραμμίζοντας και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν, ώστε να υποστηριχθούν κατάλληλα και επαρκώς τα ΑμεΑ, τόσο σε επίπεδο νομού, όσο και σε επίπεδο κρατικού σχεδιασμού, κάνοντας μάλιστα και μια σαφή τοποθέτηση -πρόταση να γίνει ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Κλείνοντας με τις εισηγήσεις, η ψυχολόγος κα Ασημίνα Μουρτεζά παρουσίασε το πώς επιδρούν οι σύγχρονες καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε διάφορα επίπεδα υποστήριξης των ΑμεΑ στην ψυχολογική τους κατάσταση, στην εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πλαισίωση και στην κοινωνική τους ενσωμάτωση, εν γένει.
Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η πολυθεματική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ελπίδα το μήνυμα της κοινωνικής ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ποικίλες προκλήσεις των ΑμεΑ στην κοινωνία του αύριο να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται…

406301905_1273093333359318_3616559021680630230_n.jpg406225075_1273093303359321_5130527727664535200_n.jpg406278560_1273093013359350_2983607576096428241_n.jpg