Παρέμβαση εισαγγελέα μετά τις αποκαλύψεις της Καθημερινής για το Μάτι

 

 

 

 

Εκτός από την παρέμβαση εισαγγελέα κατατέθηκε και μήνυση από τον πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσο για τις πιέσεις που δέχθηκε.

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε για το δημοσίευμα της “Καθημερινής της Κυριακής” για τις προσπάθειες συγκάλυψης των ευθυνών για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς.

Ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ευάγγελος Ιωαννίδης διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το περιεχόμενο του αποκαλυπτικού δημοσιεύματος, ενώ παράλληλα ο καταγγέλλων αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Λιότσος, κατέθεσε και μήνυση στην Εισαγγελία αναφέροντας τα διαδραματισθέντα και τις πιέσεις που δέχτηκε για να συγκαλύψει τους υπευθύνους για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι περιγράφοντας ως διαπραχθέντα αδικήματα, την απόπειρα παράνομης βίας και την παράβαση καθήκοντος.

Η μήνυση του θα αποτελέσει το έναυσμα της εισαγγελικής έρευνας η οποία ήδη ανατέθηκε στον εισαγγελέα Νικόλαο Αντωναράκο.

Παράλληλα, ο ανακριτής που χειρίζεται το φάκελο για τους υπεύθυνους της φονικής πυρκαγιάς (αυτοδιοικητικούς παράγοντες και στελέχη τότε της Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας και λοιπά) έχει ολοκληρώσει την ανάκριση και έχει στείλει τις πρώτες κλήσεις για απολογία στους εμπλεκόμενους ξεκινώντας από τον τότε δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη.

Οι αποκαλύψεις της Καθημερινής

Η υπόθεση έχει προκαλέσει “σεισμό”, αφού φαίνεται πως ο Δημήτρης Λιότσος δεχόταν αφόρητες πιέσεις προκειμένου στο πόρισμά του να μην μιλήσει για ευθύνες ανωτέρων του.

Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί και όπως ακούγεται σε σημείο των ηχητικών που δημοσιεύτηκαν, ο κ. Ματθαιόπουλος μιλά για εντολές που ακολουθεί από τους πολιτικούς προϊσταμένους του προκειμένου να πείσει τον Λιότσο ώστε να αλλάξει το πόρισμά του.

Στις 23 Ιουλίου του 2020, συμπληρώνονται δύο χρόνια από την «αποφράδα» ημέρα… Από την ημέρα που η πυρκαγιά στο Μάτι κόστισε 102 ανθρώπινες ζωές.

Δυο χρόνια μετά, ένα δημοσίευμα της Καθημερινής έρχεται να προκαλέσει «τριγμούς» και να εγείρει αμέτρητα ερωτήματα για όσα έγιναν κι αυτά που δεν έγιναν τόσο την μοιραία μέρα στο Μάτι, όσο και το επόμενο διάστημα μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα.

Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά καθώς το δημοσίευμα αποκαλύπτει απόπειρα συγκάλυψης των στοιχείων της έρευνας που αφορούσε στην τραγωδία, με τον τίτλο του «Θάψ’ τα γιατί θα σε σκίσουμε» να είναι μονάχα η αρχή.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Δημήτρης Λιότσιος ανέλαβε με εισαγγελική παραγγελία τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας. «Εκείνος ξέρει πως είναι μια δύσκολη αποστολή -θεωρεί πως θα πρέπει να αναζητήσει τυχόν ευθύνες ανωτέρων του και οι ισορροπίες θα είναι λεπτές. Δέχεται όμως χωρίς δεύτερη σκέψη», τονίζει το δημοσίευμα.

Στην συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά όλα τα στάδια της έρευνας από την πρώτη μέρα μέχρι και σήμερα. Με όλα τα «αγκάθια», τα εμπόδια και τις «πιέσεις» που ασκήθηκαν όσο «προχωρούσε» το εισαγγελικό πόρισμα και η έρευνα του κ. Λιότσου.

Απειλές και εκβιασμοί για συγκάλυψη της τραγωδίας στο Μάτι»

Γίνεται λόγος για αφόρητες πιέσεις στο πρόσωπο του κ. Λιότσου, ακόμα και απειλές, προκειμένου να σταματήσει την έρευνά του. Στις απειλές, μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, πρωταγωνιστικό ρόλο φέρονται να είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απειλώντας και εκβιάζοντάς τον, του ζήτησαν να θάψει στοιχεία προκειμένου να μην εκτεθούν τόσο εκείνοι, όσο και η Ρένα Δούρου και όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της τραγικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

Στο δημοσίευμα περιγράφονται απίστευτες απειλές που αποδίδονται στον τέως Αρχηγό της Πυροσβεστικής, κ., Ματθαιόπουλο, όπως: «Θάψε τα έγγραφα γιατί θα σε σκίσουμε» ενώ ο τότε Αρχηγός επικαλείται τέως Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. η εφημερίδα εικάζει ότι αναφέρεται στην Όλγα Γεροβασίλη) η οποία φέρεται να «έχει δώσει την εντολή για συγκάλυψη», ενώ τονίζεται πως υπήρξαν αναφορές για «άνωθεν» εντολές της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Ο δικαστικός παράγοντας

Σύμφωνα με την Καθημερινή, στο χειρισμό της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη, υπάρχει και οσμή παραδικαστικής παρέμβασης και συγκάλυψης, που εμπλέκει την τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου και την επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κα Μαρία Παπασπύρου. Στο δημοσίευμα φέρεται η κα Δημητρίου να ενημέρωσε τον Εισαγγελέα κ. Ζαγοραίο ο οποίος χειριζόταν την υπόθεση και ήταν γνώστης των απειλών και εκβιασμών που ασκούνταν στους ερευνητές, να μην προχωρήσει στην έρευνά του, προτού συμπεριλάβει πόρισμα της κας Παπασπύρου… Όταν τότε είχε διαρρεύσει η σχετική παραγγελία της κας Δημητρίου, η τότε Εισαγγελέας του Α.Πάγου είχε μιλήσει για παρεξήγηση…

Σημειώνεται δε, ότι οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς στους ερευνητές της υπόθεσης στο Μάτι τεκμηριώνονται -με βάση πάντα το δημοσίευμα- και από ηχητικό υλικό που κατατέθηκε αμέσως στον Εισαγγελέα της υπόθεσης.

Πέρα από την παράθεση των στοιχείων που δείχνουν τα τραγικά λάθη που έγιναν εκείνη την ημέρα μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να θρηνούμε 102 συνανθρώπους μας, οι αποκαλύψεις για τις πιέσεις που ασκήθηκαν στον κ. Λιότσο πραγματικά σοκάρουν.

Σύμφωνα με την πρόσφατη καταγγελία του κ. Λιοότσου, ανώτατα στελέχη της Πυροσβεστικής του ζήτησαν να σταματήσει την έρευνα ή να την “μπουρδουκλώσει”, προκειμένου να μην εκθέσει τους ίδιους αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως η τότε περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συζήτησε με τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλο, ο οποίος απείλησε ευθέως τον κ. Λιότσο να μην προχωρήσει το πόρισμά του, και μάλιστα με χυδαιότατες εκφράσεις.

Οι απειλές και η συνομιλία – ντροπή

Συγκεκριμένα, όπως υποστηρίζει ο κ. Λιότσος, ο Βασίλης Ματθαιόπουλος τον κάλεσε στο γραφείο του για να μιλήσουν για την έρευνα και το πόρισμα που θα έβγαζε ο πραγματογνώμονας – πυραγός.

Ο κ. Λιότσος ηχογράφησε τη συνομιλία, ώστε όποιος την ακούσει να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία για το τι ειπώθηκε.

Σε αυτή ακούγεται αρχικά ο αρχηγός της Πυροσβεστικής να αναφέρει του ζήτησαν από “ανώτατο επίπεδο” να του μεταφέρει πως δεν έχει δικαίωμα να κρίνει ανωτέρους του και πως θα πρέπει απλά να αναφέρει για τη φωτιά και όχι ποιος έχει ευθύνες.

“Σε κάλεσα λοιπόν για να σε ξυπνήσω” ήταν η χαρακτηριστική του έκφραση. Ο κ. Ματθαιόπουλος προσπαθεί πότε να τον καλοπιάσει και πότε να τον εκφοβίσει προκειμένου να μην βγει το πόρισμα για το Μάτι με ευθύνες για πρόσωπα.

“Σε έχω στην άκρη της καρδιάς μου, και θα σε στηρίξω γιατί είσαι εξελίξιμος, έχεις τα προσόντα για να φτάσεις στην ηγεσία(…) Που πας δείξεις ικανότητες με τα θηρία; Με 100 νεκρούς. Που πας ρε;”.

“Θα σε σκίσουμε – Η Δούρου θα σου ανοίξει τα καπούλια”

Κάπου εκεί οι δήθεν ευγένειες φαίνεται να τελειώνουν αφού ακούγεται να του λέει “εάν γράψεις για ευθύνες των ανωτέρων σου όλοι θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε”.

Μάλιστα του επιτίθεται που ζητά έγγραφα από τη Δούρου, το Δασαρχείο ή το Πυροσβεστικό Σώμα και τον κατηγορεί ότι δεν έχει κατάλληλες γνώσεις για τα αξιολογήσει.

“Τα βάζεις με το Δασαρχείο; Θα σου ανοίξουν τον κ**λο. Θα τα βάλεις με τη Δούρου; Θα σου ανοίξει τα καπούλια. Μόλις δούμε ποιοι θα κατηγορηθούμε θα βάλουμε τρεις δικηγόρους. Δεν είναι απλά τα πράγματα”.

Όταν ο κ. Λιότσος αναφέρει πως το πόρισμα βασίζεται σε στοιχεία που έχει συλλέξει, ο κ.Ματθαιόπουλος φέρεται να του λέει επί της ουσίας να το “πειράξει” και να μιλήσει γενικά για αίτια φωτιάς (αέρας, πεύκα, αυθαίρετα κτλ) και να μην αναφέρει τις ευθύνες.

“Φτιαχ’ τα  απλά και ας σε περάσουν για κουτό: Πέντε πραγματάκια: Άνεμοι, καύσιμη ύλη, μίξη πεύκων με σπίτια, δόμηση αναρχική, αυθαίρετη. Με αποτέλεσμα η πυρκαγιά μέσα σε μια ώρα να φύγει. Εγώ δε σε βάζω ούτε να μπλέξεις ούτε τίποτα, πέντε πραγματάκια γράψε από την εμπειρία σου. Αν είναι ελλειπή τα στοιχεία στ’ αρ***ια σου, τι θα σου πει ο εισαγγελέας; Τίποτα. Αυτά είχα, αυτά βρήκα, αυτά έβαλα. Εάν δε σας κάνουν βάλτε άλλους (Πραγματογνώμονες)“.

“Θάψε τα έγγραφα”

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής φέρεται να ρωτά αν ο εισαγγελέας ξέρει τι χαρτιά έχει ζητήσεις ο Δημήτρης Λιότσος. Όταν του εξηγεί ότι τα περισσότερα έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην Εισαγγελία, τότε ο κ. Ματθαιόπουλος του λέει όσα δεν έχουν κοινοποιηθεί να… τα θάψει!

“Κοίτα ποια έχουν, ποια δεν έχουν και θαψ’ τα. Με ηρεμία, δε χρειάζεται πανικός. (…) Τι είναι ο εισαγγελέας; Τώρα είναι αύριο έφυγε. Και θα φύγει ο Ζαγοραίος, θα πάει πιο ψηλά. Θα έρθει άλλος, ποιος σε είδε ποιος σε ξέρει. Θα μπλέξεις. Μη νομίζεις, πες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές και έρχεται η Νέα Δημοκρατία.

Εκεί πάλι θα είσαι φαγωμένος 1.000% από τους ίδιους(…) Κάτσε εκεί, πέντε αράδες, πέντε λέξεις και δωσ’το. Οι εισαγγελείς; Κάποιοι μπορεί να πάρουν την πίτα κι εσύ θα πάρεις την π***α. Έτσι είναι το παιχνίδι στην Ελλάδα. Το 2007 στον Πύργο φάγανε και τα λεφτά που είχε μαζέψει ο κόσμος και μοίρασαν και τις αποζημιώσεις μετά εισαγγελείς και δικηγόροι.

Η φωτιά στην Κινέτα θα στοιχίσει 500 εκατ. ευρώ η φωτιά στο Μάτι 1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 100 θα μοιραστούνε, τα 200 θα μοιρατσούνε… Πρόσεξε, πρόσεξε”.

“Καλύτερα να ήσουν στη φωτιά παρά αυτό που έχεις αναλάβει”

“Έτσι όπως είναι τώρα είναι προτιμότερο να ήσουν στη φωτιά παρά με αυτή την υπόθεση που έχεις αναλάβει” φέρεται να του λέει.

Το σκεπτικό του τότε αρχηγού είναι πως δε μπορεί κανείς να του προσάψει κάτι, σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρει η “Καθημερινή” ότι ακούγονται.

“Έκανα ότι μπορούσα, ήμουν στο κέντρο παρουσία των υπουργών. Δεν πήγα στη φωτιά γιατί μου είπαν να μην πάω, έκανα ότι μπορούσα ως άνθρωπος και ως επαγγελματίας”.

Φέρεται όμως να συνεχίζει να τον προειδοποιεί λέγοντας “αυτή η υπόθεση δεν κλείνει. θα κλείσει σε 6-7 χρόνια. Κάθε μέρα θα πηγαίνεις στο δικαστήριο και μετά στην υπηρεσία. Και θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Τερζούδη (τέως αρχηγός Πυροσβεστικής) μετά θα σε παίρνει ο δικηγόρος του Ματθαιόπουλου και στο κάνει το κ**ακι τόσο (…) Εγώ φιλικά στα λέω γιατί σε ξέρω χρόνια και στο είπα και χτες μη με αναμίξεις πουθενά, τελείως φιλικά στο είπα 50 φορές, συμβουλευτικά, να σε σώσω.

Επανειλημμένες αναφορές πως… μεταφέρει εντολές από την πολιτική ηγεσία
Ο κ. Ματθαιόπουλος κατά τη διάρκεια της συνομιλίας φέρεται να επαναλαμβάνει πως μεταφέρει στον κ. Λιότσο εντολές της πολιτικής ηγεσίας.

Σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, διευκρινίζει πως η εντολή για συγκάλυψη ήρθε από την υπουργό, εννοώντας ίσως την Όλγα Γεροβασίλη που ήταν τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

“Η υπουργός αυτό μου είπε. Κάλεσέ τον και πες του μη γράψει για ευθύνες ανωτέρων και μη γράψει ότι ευθύνεται ο δήμαρχος, η Δούρου ή κάποια υπηρεσία ή το Δασαρχείο”.

Ανατριχιαστικοί διάλογοι για κόντρες αξιωματικών και φωτιές που αφήνονταν επίτηδες στο ελεός τους!
Αδιανόητα είναι και τα όσα φέρεται να λέει ο κ, Ματθαιόπουλος για το τι μπορεί να πάθει ο λ. Λιότσος αν δεν υπακούσει, αποκαλύπτοντας πρακτικές που δεν βάζει ανθρώπινος νους!

Εάν τα όσα γράφονται ισχύουν, τότε έχουμε “στεγνή” εγκατάλειψη περιοχών από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής, επειδή σκοπός είναι να αφήσουν αβοήθητο τον επικεφαλής κάποιας περιοχής που μπορεί να έχει εκδηλωθεί φωτιά, με ότι συνέπειες έχει αυτό για τα σπίτια του κόσμου αλλά και τις ίδιες τις ζωές των ανθρώπων.

“Έχεις 15 χρόνια, 20 για να πάρεις σύνταξη. Θα έρθει το χαρτάκι από πάνω χωρίς να το θέλω εγώ για τη Σάμο, και στην πρώτη φωτιά μην του σηκώνεις τίποτα” λέει ο κ. Ματθαιόπουλος στον Δημήτρη Λιότσο.

Μάλιστα, φέρεται να αναφέρει και παραδείγματα για το τι πρακτικές έχουν ακολουθηθεί στο παρελθόν!

“Έτσι γίνονται τα παιχνίδια. Έτσι έγιναν πέρυσι τα παιχνίδια με τον Καπελιό (πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής) και τον Βασιλειάδη (πρώην υπαρχηγό Επιχειρήσεων). Για να καθαρίσει ο Καπελιός τον Βασιλειάδη τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια. Τόσοι είναι οι φάκελοι στους εισαγγελείς του Γυθείου και του Πειραιά. Έτσι παίζεται το παιχνίδι”.

Να σημειωθεί ότι στα Κύθηρα το 2017 που η φωτιά έκαψε πάνω από 20.000 στρέμματα αλλά και στη Μάνη το ίδιο καλοκαίρι όπου η φωτιά είχε μπει σε οικισμούς καταστρέφοντας σπίτια.

Και στις δυο πυρκαγιές υπήρχαν καταγγελίες για λανθασμένη διαχείριση των εναερίων μέσων.

Στα Κύθηρα ο Δήμαρχος δήλωσε πως καθυστέρησαν και πως σταμάτησαν στις 18:30, ενώ στη Μάνη η αντιπεριφερειάρχης κατήγγειλε πως η πρώτη ρίψη νερού έγινε στις 19:00, όταν ήδη η φωτιά ήταν στους οικισμούς.

Ο Ματθαιόπουλος τότε ήταν συντονιστής της επιχείρησης. Για την ιστορία, ο Βασιλειάδης όντως αποστρατεύτηκε στις επόμενες κρίσεις, του 2018. Τη θέση του πήρε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο οποίος μετά την τραγωδία στο Μάτι έγινε αρχηγός της Πυροσβεστικής.

πηγή:

https://www.newsit.gr/