Με ανησυχία υποδέχτηκε η τοπική κοινωνία τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε σε φοιτητές του πρώην ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και δείχνουν άγνοια των κινδύνων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Σε συνέχεια των στοιχείων που παρουσίασε χθες η «Π» πέραν του ότι το ένα μεγάλο ποσοστό δεν λαμβάνει μέτρα προφύλαξης, σε ερώτηση ως προς την ανησυχία των νέων στην πιθανότητα να κολλήσουν κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, εμφανίζονται ιδιαίτερα χαλαροί.
Περισσότεροι από τους μισούς, σε ποσοστό 53% δεν ανησυχούν καθόλου, ενώ επιπρόσθετα στο 29% η ανησυχία είναι μικρή. Σε μέτριο βαθμό το 9%, δήλωσαν πως ανησυχούν, ενώ ένας στους δέκα, δήλωσε πως ανησυχεί είτε πολύ είτε πάρα πολύ.
Οπως επισήμαναν τα μέλη της ερευνητικής ομάδας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου δρ. Ιωάννης Δετοράκης (υγιειονολόγος και μέλος του Συλλόγου Προστασίας ΚΥ Χαλανδρίτσας), Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος (γιατρός εκπρόσωπος Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας) και Ιωάννα Αναστασοπούλου (πρώην προϊσταμένη του τμήματος Περίθαλψης Κοινωνικής Μέριμνας του ΤΕΙ Πατρών και νυν νοσηλεύτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), η άγνοια ή αδιαφορία γι’ αυτό που είναι πραγματικά επικίνδυνο οδηγεί τους νέους να κάνουν επιλογές με βλαβερές πολλές φορές συνέπειες.
«Σε αυτό το σκέλος υπάρχει και μεγάλη ευθύνη των γονέων, οι οποίοι δεν δεχόντουσαν να μιλήσουμε για τα θέματα αυτά μέχρι που εμφανίστηκε το AIDS και τότε ανησύχησαν. Ωστόσο ποτέ δεν ενεργοποιήθηκαν στο βαθμό που πρέπει παρ’ ότι γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους σήμερα πληροφορoύνται τα πάντα και μάλιστα από λανθασμένες διαδρομές» επισήμανε ο κ. Δετοράκης.
Ενδεικτικό της άγνοιας των νέων για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το γεγονός ότι πιστεύουν τα 3 πιο διαδεδομένα νοσήματα είναι ο HIV/AIDS, έπειτα τα κονδυλώματα, η ηπατίτιδα B και C και η σύφιλη. Ενα πολύ μικρό ποσοστό γνώριζε για τα χλαμύδια και τη βλεννόρροια.
«Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε τους νέους μας και να τους κάνουμε πιο υπεύθυνους απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα», τόνισε με έμφαση ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ενώ η κ. Αναστασοπούλου εκτίμησε ότι: « Πρέπει να μιλήσουμε τη γλώσσα των νέων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».
Υπενθυμίζουμε ότι την έρευνα διενήργησαν ο Σύλλογος Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και τη στήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
ΜΠΟΝΑΝΟΣ
Εν τω μεταξύ άμεση ήταν η ανταπόκριση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας και αρμοδίου για τα θέμα υγείας Χαράλαμπου Μπονάνου στην πρόσκληση που απεύθυναν οι εμπλεκόμενοι φορείς για συνέχεια της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών.
«Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν θα πρέπει απλώς να μας ανησυχήσουν και να μας προβληματίσουν αλλά να μας ενεργοποιήσουν. Η Περιφέρεια με συγκεκριμένες ενέργειες θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και με την διοίκηση της εκπαίδευσης θα στηρίξουμε το πρόγραμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών. Η ενημέρωση και η πρόληψη είναι στις προτεραιότητές μας και θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση αυτή» δήλωσε στην «Π» ο κ. Μπονάνος.
πηγή:pelop.gr