Πάτρα:Φόβοι για καταστάσεις Γένοβας στη δίδυμη γέφυρα του Χαράδρου προς “Ολυμπία οδό”

 

 

Η πρόσφατη κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα με τους δεκάδες νεκρούς προκάλεσε αφύπνηση και στην Ελλάδα για την ασφάλεια των γεφυρών. Μια από τις περιπτώσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι η δίδυμη γέφυρα στο Χάραδρο που συνδέουν την Ολυμπία οδό με την περιμετρική, στην οποία έχουν διαπιστωθεί σοβαρές βλάβες μετά από έλεγχο που έγινε.

Η δίδυμη γέφυρα έχει μήκος 167 μέτρα και 169 μέτρα αντίστοιχα για κάθε κλάδο κυκλοφορίας, και κατασκευάστηκε περί τις αρχές του 2000. Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση επιθεώρησης του έργου που έχει εκπονηθεί, παρουσιάζει «σοβαρές βλάβες των εγκάρσιων προεντεταμένων διαφραγμάτων της ανωδομής της γέφυρας και συγκεκριμένα θραύση σκυροδέματος, ρωγμές μεγάλου ανοίγματος, αποδιοργανωμένα και αποχωρισμένα τεμάχη σκυροδέματος, ράβδοι οπλισμού που έχουν αστοχήσει σε εφελκυσμό, αποκάλυψη μερικών από τους σωλήνες των εγκάρσιων τενόντων προέντασης, αναγκαιότητα εγκατάστασης κατάλληλου συστήματος συλλογής όμβριων υδάτων κ.ά.». Από τότε που έγιναν οι πρώτες διαπιστώσεις για την κατάσταση της γέφυρας μέχρι σήμερα, παραμένει κλειστό για προληπτικούς λόγους το ένα ρεύμα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ώστε να μην δέχεται περαιτέρω επιβάρυνση κυρίως από τα βαριά οχήματα.

Οι άνθρωποι της «Ολυμπίας» διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι ένα από τα κεντρικά διαφράγματα του γεφυριού είναι σπασμένο. Οι ενδείξεις συνέκλιναν ότι επρόκειτο για κακοτεχνία στην κατασκευή, η οποία σχετιζόταν με άστοχο τρόπο επιβολής της προέντασης (δεν μπήκε με σωστή μεθοδολογία σταδιακά η προένταση) με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεσα παρέμβαση.

Στις συμβατικές υποχρεώσεις της Ολυμπίας είναι και η επιθεώρηση των γεφυριών πάνω από έξι μέτρα άνοιγμα. Η εταιρεία ανέλαβε και συνέταξε έκθεση (με τη συνδρομή ανεξάρτητου μελετητικού οίκου), την οποία έχει υποβάλει στο Υπουργείο Υποδομών από τα τέλη του 2017, το οποίο θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Αν εγκριθεί η μελέτη που έχει συνταχθεί, τότε θα ανατεθεί στην Ολυμπία η επισκευή της δίδυμης γέφυρας. Αντίστοιχες παρεμβάσεις σε γεφύρια κατά μήκος του έργου έχουν γίνει με επιτυχία από την εταιρεία.

Εξυπακούεται ότι για την τεχνική επέμβαση θα απαιτηθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι οποίες θα προκαλέσουν αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες των χρηστών. Ο στόχος της Ολυμπίας θα είναι να παραμείνει -φυσικά- ανοικτή η παράκαμψη και να γίνουν κάποιες τοπικές οχλήσεις με την χαμηλότερη δυνατή όχληση. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα κλείσει ένα από τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Σήμερα, η κυκλοφορία διεξάγεται έτσι κι αλλιώς από το ένα ρεύμα για προληπτικούς λόγους, ώστε να μην περνούν τα βαρέα οχήματα πάνω από το σπασμένο διάφραγμα.

πηγή: pelop.gr