Πάτρα: Μάχη στις στέγες για τον αμίαντο

 

 

 

Πολιτικός συναγωνισμός για τις στέγες αμιάντου στις εργατικές κατοικίες της συνοικίας Αγίου Νεκταρίου της Πάτρας, κι όχι μόνο. Μετά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες των κατοίκων, τις επίμονες προσπάθειές τους να ευαισθητοποιήσουν για το ζήτημα, αλλά και το εκτενές φωτορεπορτάζ της «Π» προ μηνός, φαίνεται πως έφθασε, επιτέλους, το πλήρωμα του χρόνου για τη μάχη ενάντια στο καρκινογόνο υλικό.

Χθες, ανακοινώθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας για τις 4 Δεκεμβρίου, ενώ επίσης χθες κατατέθηκε και επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, εκ μέρους των αχαιών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου και Κώστα Μάρκου και δεκαοκτώ ακόμα βουλευτών του κόμματος.

Η ερώτηση των βουλευτών

Η ερώτηση απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν αν θα μεριμνήσουν για την απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού από το οποίο από το οποίο αποτελούνται οι στέγες των κατοικιών και αν υπάρχει έρευνα και καταγραφή χρήσης αμιαντικού υλικού σε κατοικίες σε όλη τη χώρα.

Στην ερώτηση γίνεται εκτενής περιγραφή του προβλήματα που η «Π» είχε αναδείξει σε εκτενές ρεπορτάζ της και το οποίο ταλανίζει τους κατοίκους των εργατικών κατοικιών του Αγίου Νεκταρίου, που κατήγγειλαν ότι ο αριθμός θανάτων από καρκίνο στη συνοικία τους είναι αυξημένος ενώ πολλοί εκ των κατοίκων έχουν προσβληθεί από τη νόσο.

Οι είκοσι βουλευτές εξιστορούν ότι οι συγκεκριμένες εργατικές κατοικίες κατοικήθηκαν τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 φιλοξενώντας περίπου 120 οικογένειες, ενώ στη συνοικία «Αγιος Νεκτάριος» εγγράφονται πλέον των 6.000 πολιτών. Επίσης, ότι μετά τα πρώτα δείγματα κακοτεχνίας που είχαν οδηγήσει σε πλημμύρες των σπιτιών επελέγη για κατασκευή στέγης το διαδεδομένο, εκείνη την εποχή, υλικό αμιάντου που όμως «έχει αποδειχθεί καρκινογόνο σε βαθμό θανατηφόρο».

Οι βουλευτές προειδοποιούν ότι: «Λόγω της επικινδυνότητας, με την Οδηγία 1999/77/EC της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εμπορία και χρήση όλων των τύπων αμιάντου απαγορεύτηκε οριστικά από την 1/1/2005 στις χώρες-μέλη – και στην Ελλάδα», υπενθυμίζοντας πως ο εγκατεστημένος αμίαντος πρέπει σταδιακά να απομακρυνθεί. Ιδίως όταν, όπως αναφέρεται, κοντά στη συνοικία λειτουργούν δύο σχολεία, το 55ο Δημοτικό και το 2ο ΓΕΛ της Πατρών.

Να σημειωθεί ότι ανάλογο ζήτημα απασχολεί και τις περιοχές Βύρωνα και Καβάλας, σύμφωνα με την ερώτηση που υπέγραψαν οι 20 βουλευτές.

Το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο

Για το θέμα είχε προηγηθεί εκτενής διάλογος μεταξύ κατοίκων και Δημάρχου Πατρέων, στην πρόσφατη Λαϊκή Συνέλευση Κεντρικού Διαμερίσματος, όπου ο Κώστας Πελετίδης ενημέρωσε πως θα θέσει το ζήτημα στην Κυβέρνηση.

Ωστόσο, χθες ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς ανακοίνωσε την απόφαση να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρίαση του Σώματος για το θέμα, κατόπιν μάλιστα αιτήματος 22 δημοτικών συμβούλων.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η απομάκρυνση του άκρως επικίνδυνου αμιάντου, από τις στέγες των 115 εργατικών κατοικιών της συνοικίας, καθώς επίσης και από οποιαδήποτε άλλο ακίνητο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Πατρέων, όπως, για παράδειγμα, η Αμιαντίτ και το στέγαστρο στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής Αγίου Νεκταρίου και τις δύο εξελίξεις. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι το πρόβλημά τους λύθηκε. Απλώς οι ίδιοι μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με περισσότερη αισιοδοξία, εφόσον πολιτικοί εκπρόσωποι του τόπου ενώνουν τη φωνή τους μαζί τους.

Διά του προέδρου του συλλόγου τους Αχιλλέα Μουντζούρη, οι κάτοικοι επισημαίνουν πως η αγωνία τους συνεχίζεται έως ότου ληφθούν αποφάσεις σε ανώτερο επίπεδο και οριστικές, ώστε να δοθεί η λύση στο πρόβλημα και όχι να μείνουν μόνο λόγια και συσκέψεις.

Επισημαίνουν στην «Π» ότι ο αγώνας τους είναι διαρκής και θα τον συνεχίσουν μέχρι η πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της. «Το ότι το θέμα φθάνει στη Βουλή, ενώ έχουμε μπροστά μας και μια έκτακτη συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, είναι ένα σημαντικό βήμα, που ανοίγει την προοπτική επίλυσης του προβλήματος», εξηγούν.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η τελική έκβαση και αν υπάρχει περιθώριο ενεργειών, ώστε οι στέγες αμιάντου να απομακρυνθούν και να αντικατασταθούν με έξοδα του δημοσίου. Εφόσον, οι κάτοικοι είναι αδύνατο να αναλάβουν το κόστος, αλλά ακόμα κι αν το επιχειρούσε κάποιος δεν θα μπορούσε επειδή η στέγη είναι ενιαία για όλες τις κατοικίες μαζί.

πηγή:pelop.gr