Πάτρα: Ο «χειρότερος πανελλαδικά» ο καταυλισμός Ρομά Ριγανοκάμπου – Παραπήγματα χωρίς τουαλέτα

 

 

 

 

Στη λειτουργία παραρτήματος Ρομά προχωράει ο Δήμος Πατρέων με στόχο να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης στους τέσσερις καταυλισμούς-οικισμούς που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του. Οι δύο από αυτούς κατατάσσονται στην κατηγορία «άκρως υποβαθμισμένοι».

Πρόκειται για τους καταυλισμούς του Ριγανόκαμπου και του Κάτω Καστριτσίου (στις όχθες του Χάραδρου). Η χαρτογράφηση του Δήμου περιλαμβάνει ακόμα ένα μικτό καταυλισμό (κατηγορία 2) στα Βραχνέικα και γειτονιές (κατηγορία 3) στα Προσφυγικά, την Αγία Αικατερίνη, την Αγία Βαρβάρα, την Αγία Τριάδα και την Παραλία.

Η γενική εκτίμηση του Δήμου, όπως καταγράφεται σε αποφάσεις που συνοδεύουν τη λειτουργία του παραρτήματος, είναι ότι ελάχιστοι από τους Ρομά της Πάτρας «έχουν καταφέρει να ενταχθούν στον ιστό της πόλης καθώς δεν υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες παρέμβασης και διαχείρισης του προβλήματος.».

Στην έρευνα που έκανε ο Δήμος στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου κατέγραψε 23 νοικοκυριά και σύνολο 125 άτομα που διαμένουν εκεί. Από αυτούς οι 21 οικογένειες είναι μόνιμοι κάτοικοι και ο μεγαλύτερος αριθμός είναι ανήλικοι (78 άτομα). Από αυτούς μόνο έξι είναι εγγεγραμμένοι σε σχολείο.

«Οι συνθήκες διαβίωσης στον συγκεκριμένο χώρο είναι άθλιες. Σε παραπήγματα χωρίς νερό, ρεύμα, χωρίς τουαλέτα, με οποιονδήποτε κίνδυνο ενέχει αυτό για την προσωπική αλλά και για την δημόσια υγεία…» επισημαίνει ο Δήμος και προσθέτει ότι εκεί επικρατούν οι πιο άσχημες συνθήκες.

Για κάθε μία από τις περιοχές έχει σχεδιάσει και προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών. Ο σημαντικότερος και με τις πιο άσχημες συνθήκες είναι ο καταυλισμός της περιοχής του Ριγανόκαμπου όπου θα γίνουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την βελτίωση των υποδομών διαβίωσης. Ο στόχος για τους Ρομά όλων των περιοχών είναι να τους δώσει τη δυνατότητα να ενταχθούν στον κοινωνικό και επαγγελματικό ιστό αλλά και εξειδικευμένη υποστήριξη όπου χρειάζεται. Ειδικότερα για το παράρτημα Ρομά αναμένει, μέσα από την επιτόπια και εξατομικευμένη παρέμβαση σε καθημερινή βάση, οι διαμένοντες του καταυλισμού που αποτελούν και την κύρια ομάδα στόχο της δομής:

>Να εκπαιδευτούν στην χρήση των μέσων ατομικής φροντίδας αυτών ώστε να βελτιώσουν την ατομική του υγιεινή και κατά συνέπεια την υγιεινή και καθαριότητα του καταυλισμού,

> να λάβουν βοήθεια σε είδη πρώτης ανάγκης και ατομικής υγιεινής, να ενταχθούν σε προγράμματα προληπτικών παρεμβάσεων σε θέματα υγείας (εμβολιασμοί, ενημερώσεις, εξετάσεις πρώιμης παρέμβασης κλπ),

>να ενταχθούν σε προγράμματα επιδότησης, εκπαίδευσης (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Προνοιακά επιδόματα, εκπαίδευση ενηλίκων κλπ),

>να ενταχθούν τα ανήλικα στο σχολείο και να υποστηριχθούν να ολοκληρώσουν τουλάχιστον την υποχρεωτική εκπαίδευση (λειτουργία μαθησιακής στήριξης),

>να συμμετέχουν σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης, πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου τόσο για ανήλικους όσο και για ενηλίκους προκειμένου να αξιοποιούν δημιουργικά τον ελεύθερό τους χρόνο και να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους,

>να δικτυωθούν με τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες της πόλης και να προετοιμαστούν όλοι οι ενήλικες προκειμένου να λύνουν θέματα με τις εκάστοτε υπηρεσίες (διοίκηση, νοσοκομεία, δικαστήρια κ.λπ.),

>να καταφέρουν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό διαμένοντας σε σπίτι που πληροί τις βασικές συνθήκες διαβίωσης κ.ά.

Τα μεγαλύτερα ποσοστά επαιτείας και παιδικού trafficking έχει καταγράψει στον καταυλισμό των Ρομά στον Ριγανόκαμπο η επιστημονική ομάδα του προγράμματος «Υγεία για όλους», τα οποία παρουσίασε η «Π» πριν από λίγο καιρό.

Τα μέλη του προγράμματος είχαν επισκεφθεί το συγκεκριμένο καταυλισμό στα τέλη του προηγούμενου Ιουλίου. Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ του προγράμματος καθηγητής Παιδιατρικής Γιώργος Χρούσος και η πρόεδρος του ΔΣ και συντονίστρια του προγράμματος Ελένη Σωτηροπούλου χαρακτηρίζουν τον συγκεκριμένο καταυλισμό ως τον χειρότερο πανελλαδικά σε σχέση με την εκμετάλλευση των παιδιών και τις συνθήκες διαμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Παιδιατρικής κλινικής εξέτασης- εμβολιασμό παιδιών Ρομά στον Δήμο Πατρέων και συγκεκριμένα στις περιοχές Ριγανοκάμπου και Βραχνείκων με τη συμμετοχή των Παιδιατρικών Κλινικών του Καραμανδανείου και του ΠΓΝΠ, είχαν εμβολιαστεί 46 παιδιά Ρομά. Ο εμβολιασμός πραγματοποιήθηκε στις κινητές μονάδες του ΕΕΣ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.

«Στον κλειστό πληθυσμό των Ρομά, λόγω συνεχών μετακινήσεων, πεποιθήσεων, επιλογών και δυσκολίας πρόσβασης σε υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιδίως σε θέματα εμβολιασμού της παιδικής ηλικίας, επανεμφανίζονται παιδικές ασθένειες που έχουν από χρόνια εξαλειφθεί, από τον αναπτυγμένο υγειονομικά κόσμο (π.χ. ιλαρά)» μας είχε πει η Ελ. Σωτηροπούλου. Σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό του Ριγανοκάμπου, η Ελ. Σωτηροπούλου είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση τραγική. «Λόγω της ανυπαρξίας συστήματος ύδρευσης / αποχέτευσης στους καταυλισμούς, υπάρχουν θύλακοι όπου τροφιμογενείς και υδατογενείς λοιμώξεις επανεμφανίζονται, ενώ είχαν σχεδόν εξαλειφθεί, από τη χώρα μας (π.χ. η πατίτιδα), δημιουργώντας προϋποθέσεις κινδύνου για τη δημόσια υγεία του γενικού πληθυσμού».

 

πηγή:pelop.gr