Πάτρα: Παρουσιάζεται το βιβλίο του Στάθη Κουτρουβίδη “Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων”

Η εκδήλωση που διοργανώνει η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σμίλη, θα γίνει την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.30 στη Βίλα Φέγγου

Η Εταιρεία Αχαϊκών Σπουδών σε συνεργασία με τις εκδόσεις Σμίλη, παρουσιάζουν σε εκδήλωση στην Πάτρα την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024 και ώρα 19.30 στη Βίλα Φέγγου, (Νέα εθνική οδός Πατρών – Αθηνών 58) το βιβλίο: του Στάθη Κουτρουβίδη με τίτλο “Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων”. Η συγκρότηση της αστικής τάξης στην επαρχία Πατρών τον 19ο αιώνα.

Θα μιλήσουν οι Βασίλης Πατρώνης, καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Πατρών, ο Βασίλειος Χριστόπουλος συγγραφέας και ο συγγραφέας του βιβλίου Στάθης Κουτρουβίδης. Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Δημήτρης Αβραμίδης, δημοσιογράφος.

Τον 19ο αιώνα, η ελληνική οικονομία έζησε στον αστερισμό του «μαύρου χρυσού», της Κορινθιακής σταφίδας. Ο νομός Αχαϊοήλιδος και η επαρχία Πατρών ειδικότερα, υπήρξαν επίκεντρα μιας πρωτόγνωρης και πολύπλευρης άνθισης, η οποία οφειλόταν κατεξοχήν στην καλλιέργεια αυτού του προϊόντος.

Η νέα καλλιέργεια φέρνει μαζί της μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, η οποία με τη σειρά της επιφέρει μια σειρά αλλαγών στην τοπική κοινωνία και τις σχέσεις των μελών μεταξύ τους. Η πόλη και η γύρω της επαρχία μετασχηματίζονται, και μαζί τους η κοινωνική διαστρωμάτωση· νέες μορφές εκμετάλλευσης της γης παρουσιάζονται, αναδεικνύοντας τη δυναμική προσώπων που προσπαθούν να εδραιώσουν την οικονομική και κοινωνική τους θέση και ευρωστία μέσα από μια πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου. Μια αστική τάξη με συμπαγή χαρακτηριστικά κάνει την εμφάνισή της.

«Απέρατες καλλιεργήσιμες εκτάσεις» είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτού του νέου μοντέλου ανάπτυξης, την οποία αποπειράται να διερευνήσει και να σκιαγραφήσει το παρόν βιβλίο του Στάθη Κουτρουβίδη. Μέσα από χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων, οι οποίες λειτουργούν ως παραδείγματα των τακτικών μιας επιφανούς κοινωνικής τάξης, μεταφερόμαστε στο χώρο και την εποχή, παρακολουθώντας την εξέλιξη του αγροτικού και του οικονομικού τοπίου, την ανάπτυξη του εμπορίου, τη διαμόρφωση των οικονομικών αλλά και των προσωπικών σχέσεων των προσώπων, καθώς και τη συγκρότηση μιας ενιαίας νεόκοπης αντίληψης αστικού τύπου, η οποία αφήνει το αποτύπωμά της στον χρόνο.

*Ο Στάθης Κουτρουβίδης αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές. Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην κοινωνική και οικονομική ιστορία, έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα με θέμα «Κοινωνική κυριαρχία και έγγειες σχέσεις στο Νομό Αχαϊοήλιδος τον 19ο αιώνα: Οικονομικές και πολιτιστικές διαστάσεις». Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων, η συγκρότηση της αστικής τάξης στην επαρχία Πατρών κατά τον 19ο αιώνα, εκδόσεις Σμίλη, Αθήνα 2021, Οικογένεια Πετμεζά: το πολλαπλό αποτύπωμά της στο πέρασμα του χρόνου, εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2021 και Κανέλλος Δεληγιάννης (τ. 12), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, Αθήνα 2010. Δίδαξε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το μάθημα «Οικονομίες και Κοινωνίες στα Βαλκάνια και το ελληνικό κράτος από τον 19ο έως τον 20ο αιώνα».

Απασχολείται στο Τμήμα Κοινοβουλευτικών Αρχείων στη Βιβλιοθήκη της Βουλής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος της Μόνιμης Έκθεσης Νίκου Μπελογιάννη. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σε περιοδικά και συμμετέχει σε επιστημονικές εταιρείες

ΠΗΓΗ: Thebest.gr