Πάτρα: Ποιός λήστεψε τον ευεργέτη;

 

 

Για πέντε ώρες εξεταζόταν χθες, από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, ο Ζακυνθινός επιχειρηματίας Νικήτας Αρετάκης, για την πολύκροτη υπόθεση κλοπής του, που είχε συμβεί στις 19 Απριλίου του 2016 και είχε συνταράξει το νησί της Ζακύνθου.

Ο γνωστός επιχειρηματίας και ευεργέτης του νησιού, είχε πέσει θύμα κλοπής από άγνωστο άνδρα, ενώ βάδιζε σε πεζόδρομο που βρίσκεται δίπλα από τον Ιερό Ναό της Αναλήψεως, στο κέντρο της πόλης, ο οποίος, αφού του επιτέθηκε, του πήρε ένα δερμάτινο βαλιτσάκι με ποσό 550.000 ευρώ, το οποίο μετέφερε για να το καταθέσει σε τράπεζα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ποσό των 550.000 ευρώ, προορίζονταν κατά δήλωση του θύματος, για την πληρωμή εργασιών αποπεράτωσης ενός υπερσύγχρονου σχολείου στα Ορεινά της Ζακύνθου, το οποίο ο κατασκευαστής είχε όνειρο ζωής και έκανε δωρεά στην τοπική κοινωνία.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθεται ένας 30χρονος αλλοδαπός, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής σε βαθμό κακουργήματος και της απλής σωματικής βλάβης.

Ο κατηγορούμενος είχε εντοπιστεί και συλληφθεί μετά από ένταλμα του εισαγγελέα της Ζακύνθου και μήνες ερευνών, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και προφυλακίστηκε.

Δίπλα του, βρίσκεται και ένας ημεδαπός, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην κλοπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για κρατικό υπάλληλο τομέα αιχμής, που τελεί σε διαθεσιμότητα και κρατείται προσωρινά με απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ζακύνθου.

Και οι δύο κατηγορούμενοι, στην έναρξη της δίκης, αρνήθηκαν τις κατηγορίες τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη με την υπόθεση, ενώ το θύμα της κλοπής, δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής και εξετάστηκε πρώτος από μια μακρά λίστα μαρτύρων.

Το θύμα, εξεταζόταν χθες για πολλές ώρες, σε μια εξαντλητική ακροαματική διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλές στιγμές έντασης και παρατηρήσεων προς τον μάρτυρα, λόγω των κρίσεων και των συμπερασμάτων, στα οποία προέβαινε.

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο ο πρόεδρος του δικαστηρίου, όσο και η εισαγγελέας της έδρας, ανακάλεσαν πολλές φορές τον μάρτυρα στην τάξη, ζητώντας του, να μην προβαίνει σε κρίσεις, αλλά να μένει σε γεγονότα και πράξεις, καθώς κινδύνευε να καταστεί αναξιόπιστος.

Ο επιχειρηματίας, αναγνώρισε στο πρόσωπο του πρώτου κατηγορούμενου, πέραν πάσης αμφιβολίας, τον δράστη της επίθεσης και της κλοπής του, κατά την οποία έχασε αυτό το μεγάλο ποσό, το οποίο να σημειωθεί ότι δεν έχει βρει μέχρι σήμερα.

Ως προς τον δεύτερο κατηγορούμενο, συμπέρανε ότι αυτός σχεδίασε και καθοδήγησε την κλοπή, γιατί κατά τους ισχυρισμούς του, ήταν το μόνο πρόσωπο που λίγες ώρες πριν, είχε δει το πολύτιμο περιεχόμενο της τσάντας του, σε μια καφετέρια, όπου έπιναν μαζί καφέ.

Ο Νικήτας Αρετάκης κατέθεσε στο δικαστήριο ότι, ο κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία, αμέσως μόλις είδε τα πακέτα με τα 500ευρα στην τσάντα του, βγήκε από την καφετέρια και έκανε τηλεφωνήματα για δέκα λεπτά.

Επίσης, ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε ο πρώτος κατηγορούμενος για να διαφύγει αμέσως μετά την κλοπή, ήταν ενοικιαζόμενο και είχε παραχωρηθεί για χρήση από τον δεύτερο κατηγορούμενο.