Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για το θρίλερ με τα τρία νεκρά κορίτσια από την Πάτρα, με την υπόθεση που έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο και απασχολεί τις εισαγγελικές Αρχές, το Ανθρωποκτονιών αλλά και την Ιατροδικαστική Υπηρεσία να φτάνει στο τέλος της.
Αυτές δεν είναι όμως οι μοναδικές εξελίξεις της πολύκροτης αυτής υπόθεσης. «Είμαστε στην τελική ευθεία για την υπόθεση» είπε σήμερα Κυριακή ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, αναφερόμενος στην εν λόγω υπόθεση.
Σχετικά με την ιατροδικαστική έκθεση που έδειχνε ως αιτία θανάτου της Μαλένας την ηπατική ανεπάρκεια, ο κ Λέων υπογράμμισε: «Από την αρχή η αιτία θανάτου ήταν μια επιστημονική κρίση που προφανώς δεν ήταν ορθή. Το ευτύχημα ήταν ότι έχουν καταγραφεί τα δεδομένα σωστά. Στα δείγματα που εστάλησαν για ιστολογική εξέταση δεν υπάρχει αμφισβήτηση επί αυτών» είπε, μιλώντας στο MEGA.
Υπάρχει ζήτημα και με το θάνατο της Ίριδας
Ζήτημα υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Λέων, και με την έκθεση της Ίριδας
«Ήμουν από τους πρώτους που είπαν ότι έχουμε πρόβλημα με την ιατροδικαστική έκθεση», είπε επίσης ο κ. Λέων.
Όπως σημειώνει ο έμπειρος ιατροδικαστής, η αιτία θανάτου που δείχνει την ηπατική ανεπάρκεια, «πρέπει να αναθεωρηθεί και να ερμηνευτεί με τον σωστό τρόπο».
«Εγκληματική ενέργεια με παθολογικά αίτια δεν μπορεί να υπάρχει. Εκτιμώ ότι το μείζον είναι να βρεθεί λύση για τους τρεις θανάτους, να δοθούν αξιόπιστες απαντήσεις που δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση».
Καρδιοχειρουργός μιλώντας στο «Χαμογέλα και Πάλι!» σημειώνει: «Το να έχει κάποιος αγενεσία του φλεβόκομβου και να είναι καλά μέχρι τους 6 – 7 μήνες και ξαφνικά να πεθαίνει από αυτό, δεν ταιριάζει. Το θέμα της αγενεσίας είναι μπερδεμένο. Υπάρχει ενδεχόμενο λάθους στη νεκροψία – νεκροτομή. Δεν ταιριάζει με την κλινική εικόνα. Ένα υγιέστατο άτομο δεν μπορεί να πεθάνει ξαφνικά από αγενεσία. Νομίζω ότι κάτι άλλο έχει συμβεί αλλά δεν μπορώ να πω λεπτομέρειες γι’ αυτό».
Η ιατροδικαστική έκθεση για την Ιριδα
Στην ιατροδικαστική έκθεση νεκροψίας – νεκροτομής που διενήργησε η προϊσταμένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών, ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα, στις 22 Μαρτίου του 2021, αναφέρεται πως το αβάπτιστο τέκνο της οικογένειας Δασκαλάκη βρέθηκε νεκρό μια ημέρα νωρίτερα, δηλ. στις 21 Μαρτίου και περί ώρα 11.30 στην κούνια του. Διακομίστηκε με μονάδα του ΕΚΑΒ στο Καραμανδάνειο, όπου τυπικά διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Μαζί, εστάλη από το 1ο Αστυνομικό Τμήμα και ένα ύφασμα τύπου πετσετέ με ίχνη ουσίας, πιθανόν αίματος το οποίο είχε βρεθεί στην κούνια του βρέφους.
Στο πόρισμα αναφέρεται ότι εξωτερικά στο σώμα δεν βρέθηκαν κακώσεις. Επίσης, κακώσεις δεν βρέθηκαν στο κεφάλι, ούτε και σε άλλα σημεία όργανα του σώματος κατά την νεκροτομή που ακολούθησε. Η τραχεία ήταν ελεύθερη χωρίς την παρουσία ξένου σώματος, ενώ στους πνεύμονες εντοπίστηκε εικόνα πνευμονικού οιδήματος. Στην καρδιά δεν παρατηρήθηκαν ισχαιμικές ή αθηροσκληρυντικές αλλοιώσεις. Οι δε εργαστηριακές εξετάσεις, ήταν όλες αρνητικές σε τοξικές και άλλες ουσίες.
Στην ιστολογική εξέταση όμως που ακολούθησε, σε πολλαπλές τομές που ελήφθησαν από την καρδιά, δεν αναγνωρίστηκαν μικροσκοπικά ο φλεβοκόμβος και κολποκοιλιακός κόμβος.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα, «ο φλεβοκόμβος, μια ομάδα κυττάρων στο άνω τμήμα του δεξιού κόλπου της καρδιάς, είναι η περιοχή προέλευσης ενός ηλεκτρικού ερεθίσματος. Μικροσκοπικά αυτά τα κύτταρα αποτελούν διαφοροποιημένα μυοκαρδιακά κύτταρα. Είναι ο φυσιολογικός βηματοδότης της καρδιάς. Ο κολποκοιλιακός κόμβος, είναι ένα σύμπλεγμα κυττάρων στο κέντρο της καρδιάς ανάμεσα στους κόλπους και στις κοιλίες. Σε σπάνιες περιπτώσεις σε μορφολογικά φυσιολογικές καρδιές το ερεθισματογωγό σύστημα, μπορεί να μην αναπτυχθεί και να είναι αιτία θανάτου σε βρέφη και μικρά παιδιά.
Ως συμπέρασμα, ο θάνατος του αβάπτιστου θηλέος Δασκαλάκη, επήλθε συνεπεία υποπλασίας – αγενεσίας ερεθισματαγωγού συστήματος της καρδιάς – πνευμονικού οιδήματος.»
πηγή:in.gr, protothema.gr