Πάτρα: Τα ερωτήματα που άφησε η ιατροδικαστική έκθεση για τη Μαλένα – Η κοινή ουσία που βρέθηκε και στη Τζωρτζίνα

 

 

 

Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας σε συνδυασμό με τις ιστολογικές που παραδόθηκαν την Πέμπτη (24.03.2022) στον ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη, θα αναδείξουν ή όχι αλλοιώσεις σε ζωτικά όργανα του κοριτσιού, ως συνέπεια ουσίας που σχετίζεται με την φαρμακευτική αγωγή ή άλλης που θα μπορούσε να αναδείξει “εξωγενή” παράγοντα.

Η Τζωρτζίνα ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας Δασκαλάκη, στην Πάτρα, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 9 ετών, ύστερα από τις αδερφές της, Μαλένα και ϊριδα.

Θα εξεταστεί αν οι ουσίες εντάσσονται στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής και του ιατρικού πρωτοκόλλου του άτυχου κοριτσιού και αν αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες που επέφεραν τον θάνατο. Σε περίπτωση που εντοπιστούν ουσίες, οι οποίες δεν εντάσσονταν στο πλαίσιο της φαρμακευτικής αγωγής, τότε θα εξεταστεί αν αυτές ευθύνονται για τον θάνατο του παιδιού και κατά συνέπεια “εξωγενή” παράγονται που τον προκάλεσε.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει κάποια ουσία που είναι κοινή στη λήψη της από την Τζωρτζίνα αλλά και από την Μαλένα, το πρώτο παιδί της οικογένειας που πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών. Οι αρμόδιοι ιατροδικαστές και επιστήμονες, θα εξετάσουν αν αυτή η ουσία προερχόταν από φαρμακευτική αγωγή που είχαν ακολουθήσει και τα δύο παιδιά. Στην περίπτωση που αυτή η ουσία δεν συμπεριλαμβάνεται στην αγωγή των παιδιών, και έχει προκαλέσει βλάβες οι οποίες οδήγησαν στον θάνατο τους, δεν αποκλείεται να είναι κοινός και ο “εξωγενής” παράγοντας, που προέβη στην χορήγησή της.

Τα ερωτήματα για τον θάνατο της Μαλένας

Η 3,5 ετών Μαλένα, πέθανε το καλοκαίρι του 2019, με τον θάνατό της να αποδίδεται σε ηπατική ανεπάρκεια, ενώ είχε αντιμετωπίσει και μια σπάνια μορφή λευχαιμίας λαμβάνοντας μια σειρά χημιοθεραπειών. Οι αλλοιώσεις στο ήπαρ και ο θάνατός του αποδόθηκαν από την ιατροδικαστή σε παρενέργειες της θεραπείας του καρκίνου. Η επανεξέταση του φακέλου της από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, δεν αναδεικνύει την πιθανότητα ανωμαλίας στον μεταβολισμό ή χρήσης τοξική ουσίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της ασφυξίας, για το οποίο όμως δεν υπάρχουν ευρήματα επιβεβαίωσης. Το πόρισμα της επιτροπής για τον θάνατο της Μαλένας αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Ιατρικές πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά στην εκπομπή “Tlive” της Τατιάνας Στεφανίδου: “Έγινε εκτεταμένος έλεγχος του παιδιού, όπως γίνεται σε όλα τα παιδιά με καρκίνο, όταν εισάγονται στο νοσοκομείο. Δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα υγείας. Το παιδί πήρε τη θεραπεία του, έπαιξε στον παιδότοπο του ορόφου μέχρι τις τρεις το μεσημέρι, έφαγε κανονικά και κατέληξε στον ύπνο του.

Η μητέρα ειδοποίησε όταν το παιδί ήταν χωρίς σφυγμό, σε μυδρίαση και μελανό. Την ώρα που το παιδί εξέπνευσε ήταν μαζί του μόνο η μητέρα. Λίγο πριν ήταν και ο πατέρας, που μόλις είχε αποχωρήσει. Προσπάθησαν οι γιατροί να κάνουν ανάταξη. Δεν έγινε ανάταξη μετά από προσπάθεια 45 λεπτών. Δεν υπήρχε καμία ανταπόκριση του παιδιού. Οι γονείς δεν ήθελαν να κάνουν νεκροτομή. Το νοσοκομείο επέμεινε να γίνει νεκροτομή, λόγω του αιφνίδιου θανάτου. Οι γιατροί συμβούλευσαν τους γονείς να προχωρήσουν σε εξέταση της σορού, ώστε αν υπάρχει κάποιο γονιδιακό πρόβλημα να προστατεύσουν και το άλλο τους παιδί. Έτσι πείστηκαν.

Το πόρισμα της ιατροδικαστικής άφησε τους γιατρούς που παρακολουθούσαν το παιδί με πολλά ερωτήματα. Το ήπαρ του παιδιού ήταν πεντακάθαρο. Τόσο καλές ηπατικές εξετάσεις δεν έχουν συχνά τα παιδιά, που μπαίνουν για θεραπεία στο ογκολογικό. Ο θάνατος δεν συνάδει με τα κλινικά και τα εργαστηριακά ευρήματα της προηγούμενης ημέρας. Η ασθενής δεν είχε κλινική συμπτωματολογία. Δεν είχε αδιαθεσία, τάση για εμετό, υπνηλία. Δεν είχε πέσει σε ηπατικό κώμα. Εικοσιτέσσερις ώρες πριν, το συκώτι ήταν σε άριστη κατάσταση. Αν επηρεαζόταν από την χημειοθεραπεία, θα είχε κάποια συμπτώματα η Μαλένα. Δεν θα έφευγε έτσι ξαφνικά.

Οι τοξικολογικές έγιναν για συγκεκριμένες ουσίες. Τηρήθηκε το πρωτόκολλο των ιατροδικαστών. Δεν υπήρχε ένδειξη για εγκληματική ενέργεια για να διερευνηθούν και άλλες ουσίες. Τα δείγματα της Μαλένας πρέπει να έχουν κρατηθεί στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής και μπορούν να επανεξετστούν και για άλλες ουσίες”.

πηγή;https://www.newsit.gr/