Πάτρα: Τέλος οι ενημερώσεις, ταραχή οι καταθέτες…

 

 

Ταραχή παθαίνουν τις τελευταίες ημέρες, πολλοί υπερήλικες συνταξιούχοι, που ενημερώνονται από τους ταμίες τραπεζικών καταστημάτων, ότι σταδιακά θα πρέπει να αφήσουν στο συρτάρι τους, το βιβλιάριο καταθέσεων και να εξοικειώνονται με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το e-banking και τα ATM, μειώνοντας έτσι τις άσκοπες επισκέψεις τους στo γκισέ.

Κάποιες τράπεζες, έχουν ήδη σταματήσει μερικές εργασίες που μέχρι σήμερα γίνονταν στο γκισέ και καταλάμβαναν πολύτιμο χρόνο συναλλαγών, προκαλώντας συνωστισμό και σπατάλη πόρων. Η πιο χαρακτηριστική αλλαγή, είναι η σταδιακή κατάργηση της ενημέρωσης των τραπεζικών βιβλιαρίων.

Ήδη, μια από τις συστημικές τράπεζες της χώρας, σταμάτησε από τα τέλη Σεπτεμβρίου να ενημερώνει τα βιβλιάρια καταθέσεων των πελατών της, παραπέμπτοντάς τους στο μηχάνημα ATM που εκδίδει απόκομμα με τις τελευταίες κινήσεις του λογαριασμού και με το ταμειακό υπόλοιπο. Το βιβλιάριο δεν καταργείται, απλά δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ενημέρωση.

Όπως ήταν επόμενο, πολλοί ηλικιωμένοι που επέμεναν να επισκέπτονται την τράπεζα κάθε μήνα, απλά και μόνο για να ενημερώνουν το βιβλιάριό τους , αντιμετώπισαν με μεγάλη επιφύλαξη αυτή την απότομη αλλαγή, ενώ κάποιοι έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν στην διεύθυνση.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σταδιακή κατάργηση των βιβλιαρίων καταθέσεων, είναι μια διαδικασία που έχει αποφασιστεί από πέρυσι, αλλά εναπόκειται στην κάθε τράπεζα ξεχωριστά, πότε θα την υλοποιήσει.

Στόχος της «κατάργησης» είναι η εξοικονόμηση κόστους (μελάνι και χαρτί, συντήρηση μηχανημάτων) αλλά κυρίως, η «εισαγωγή» στην ηλεκτρονική τραπεζική, όσων δεν έχουν ακόμη εκπαιδευτεί στα νέα μέσα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχειά, το ποσοστό των χρηστών internet banking στην Ελλάδα το 2017 ανήλθε σε 25%, το τρίτο χαμηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε και σχεδόν το μισό από τον μέσο κοινοτικό όρο που είναι 51%.