Μια πρώτη απολογιστική εικόνα θα δώσουν στον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής των Μεσογειακών Παράκτιων που θα τον επισκεφθούν στην Αθήνα σήμερα. Ανάμεσα στα άλλα θα ενημερωθεί το κυβερνητικό στέλεχος, όπως δήλωσε ο Μιχάλης Κουρέτας, για την «τρύπα» 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της διοργάνωσης που παρέλαβαν τα μέλη της τελευταίας ΟΕ από τους προκατόχους τους.
Το μέλος της ΟΕ ανέφερε ότι το ποσό αυτό αφορά σε συμβάσεις που υπογράφτηκαν χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα χρήματα (1,3 εκ. ευρώ) στο ταμείο της διοργάνωσης.
Ο Μ. Κουρέτας επισήμανε ότι «δυστυχώς από κάποιες αστοχίες, για να μην πω κάτι άλλο, χρησιμοποιήθηκαν (σ.σ. χρήματα) για άλλους σκοπούς, με αποτέλεσμα να χρειαστούμε επιπλέον χρήματα για να διοργανώσουμε τους Αγώνες».
Πρόσθεσε ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα ΟΕ μέχρι σήμερα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος για όλα. Οπως είπε, το πρώτο μέλημα ήταν να διασφαλιστεί και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου, προβαίνοντας σε μειώσεις στα οικονομικά συμβάσεων που παρέλαβε η ΟΕ από την προηγούμενη διοίκηση. «Εχουμε διαπιστώσει…» απάντησε στο ερώτημα εάν έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις συμβάσεων που αφήνουν υπόνοιες για ανορθόδοξη διαχείριση. Και ανέφερε ενδεικτικά τις παρακάτω περιπτώσεις:
Προσκομίστηκε στην ΟΕ τιμολόγιο για προμήθεια που ήταν τέσσερις φορές επάνω από την τιμή που βρήκαν τα μέλη της όταν ανέλαβαν.
Υπήρξε σύμβαση εργαζόμενου, ο οποίος έκανε έναρξη εργασιών την προηγούμενη Δευτέρα και εμφανιζόταν ότι δούλευε από τριμήνου για τους Μεσογειακούς Παράκτιους.
Προσκομίστηκε στην ΟΕ σύμβαση που υπογράφτηκε στις 6 Ιουλίου, δηλαδή την παραμονή των εθνικών εκλογών και η έναρξη επιτηδεύματος έγινε στις 9 Ιουλίου. «Δηλαδή, ανατέθηκαν καθήκοντα σε εργαζόμενο που ήταν… άυλος; Αυτό αν είναι ύποπτο ας το κρίνει ο κόσμος…» είπε ο Μ. Κουρέτας.
Εμφανίστηκε τιμολόγιο από επιχειρηματία του κλάδου εστίασης για παροχή υπηρεσίας (γεύμα), το οποίο ήταν κομμένο σε άλλη επωνυμία επιχείρησης, επειδή ο πρώτος δεν είχε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Δόθηκε προσφορά από συνεργαζόμενο προμηθευτή, ο οποίος όλο τον υπόλοιπο χρόνο προσφέρει ένα αγαθό (δεν είπε ποιο για να μην «φωτογραφήσει» την επιχείρηση) με τιμή από 65-75 ευρώ και το τιμολόγιο που έφτασε στην ΟΕ είναι 180 ευρώ.
Στο ερώτημα εάν έχουν πληρωθεί αυτές οι συμβάσεις ο Μ. Κουρέτας απάντησε ότι η ΟΕ θα περιμένει το πόρισμα των ορκωτών λογιστών και εφόσον αυτοί κρίνουν ότι έγιναν όλα νόμιμα θα καταβληθούν τα χρήματα. Πρόσθεσε ότι για τις συμβάσεις που βρήκε η παρούσα ΟΕ και για αυτές που ήδη είχαν υπογραφεί, έγινε επαναδιαπραγμάτευση και αποφασίστηκαν περικοπές, διαφορετικά το συνολικό κόστος των Αγώνων θα είχε ξεφύγει προς τα πάνω.
Ως παράδειγμα μας είπε για τις μεταφορές που έγιναν διαπραγματεύσεις από την ΟΕ με εκπροσώπους σχημάτων που κατέθεσαν προσφορές μέχρι τις 3 τα ξημερώματα και αυτό είχε για αποτέλεσμα τη μείωση του κοστολογίου κατά 18%.
Για τα οικονομικά των Μεσογειακών Παράκτιων θα γίνει αναλυτική ενημέρωση στο Λ. Αυγενάκη από τα μέλη της ΟΕ στη σημερινή τους συνάντηση, καθώς θα χρειαστεί η συνδρομή της Κυβέρνησης για να κλείσουν οι εκκρεμότητες.
Ο Μ. Κουρέτας επεσήμανε ότι η τοπική κοινωνία και οι φορείς θα πρέπει να σταθμίσουν τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη που άφησαν στην Πάτρα οι Μεσογειακοί Παράκτιοι.
Σε αυτά συμπεριέλαβε τις περίπου 7.000 διανυκτερεύσεις στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, την ανακαίνιση του κλειστού κολυμβητηρίου «Πεπανός» και τις εργασίες που έγιναν στο κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, την κινητικότητα και τη μαζικότητα των εθελοντών, την τεχνογνωσία που απέκτησαν οι άνθρωποι που εργάστηκαν σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση, την προβολή της Πάτρας σε όλες τις μεσογειακές χώρες για 10 ημέρες και το υλικό (αθλητικό και άλλο) που συγκεντρώθηκε και θα διατεθεί σε φορείς της περιοχής. Ηδη, όπως είπε το μέλος της ΟΕ, έχει ξεκινήσει η παραχώρηση ορισμένων υλικών στην Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Σχετικά με τις κερκίδες ο Μ. Κουρέτας σχολίασε ότι δεν ήταν στο χέρι του υφυπουργού Αθλητισμού, όπως υποστήριζαν ορισμένοι, να βγάλει χρήματα από το κρατικό ταμείο για την αγορά τους («δεν είναι προσωπικά του χρήματα»). Ωστόσο, γίνεται προσπάθεια να βρεθεί τρόπος για να αγοραστούν οι «μικρές» κερκίδες και να μείνουν στην πόλη.
πηγή:pelop.gr