Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό περιστατικό ήρθε χθες να ταράξει την τοπική κοινωνία. Η ποδοσφαιρική διαφωνία μεταξύ δύο μαθητών, Γ’ Γυμνασίου και Α’ Λυκείου, σε προαύλιο σχολικού συγκροτήματος της Πάτρας, κατέληξε σε μαχαίρωμα του δεύτερου με σουγιά που είχε στην κατοχή του ο πρώτος.
Ευτυχώς ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς. Το θύμα μεταφέρθηκε στο Καραμανδάνειο όπου αντιμετωπίστηκε άμεσα. «Ηταν πολύ τυχερός ο μαθητής» μας είπε η διοικήτρια του νοσοκομείου Βασιλική Γεωργιοπούλου και πρόσθεσε: «Εφερε ένα τραύμα στη δεξιά ωμοπλάτη. Εγινε η συρραφή της πληγής. Το θετικό είναι ότι από τις απεικονιστικές εξετάσεις που του έγιναν δεν διαπιστώθηκε κάποιο άλλο εύρημα. Ωστόσο οι γιατροί τον κράτησαν στο νοσοκομείο μας για προληπτικούς λόγους».
ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ
«Ημασταν φίλοι με το παιδί. Συζητούσαμε στο διάλειμμα για το ποδόσφαιρο (Ολυμπιακό – Παναθηναϊκό). Διαφωνήσαμε και με απείλησε. Αλλά δεν το περίμενα ότι θα το κάνει μέχρι που είδα το σουγιά. Εστριψα για να φύγω και τότε με χτύπησε» φέρεται να περιέγραψε ο μαθητής στη διοικήτρια του νοσοκομείου που τον επισκέφτηκε.
Το γεγονός, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. Οι συμμαθητές τους, όπως και η εφημερεύουσα εκπαιδευτικός που βρίσκονταν στο προαύλιο, έσπευσαν για να δουν τι συνέβη. Οταν διαπιστώθηκε ο τραυματισμός κλήθηκε το ΕΚΑΒ και αμέσως ο τραυματισμένος μαθητής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Παράλληλα έφτασε και η Αστυνομία η οποία συνέλαβε τον άλλο μαθητή και τον οδήγησε στο 1ο Αστυνομικό Τμήμα. Εκεί κλήθηκαν οι γονείς τόσο του μαθητή – θύτη, όσο και του μαθητή – θύματος. Ολοι όμως αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από εντολή του Εισαγγελέα.
Οταν πήγε η αστυνομία στο σχολείο, παρά τις έρευνές της, δεν βρέθηκε ο σουγιάς. Λίγο αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι τον είχε πάρει άλλος μαθητής, εξάδελφος του δράστη, και τον είχε κρύψει.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΦΡΑΤΗΣ
Οι διευθύνσεις των σχολείων ενημέρωσαν τον διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ο οποίος είναι και αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδος, λόγω απουσίας του Κ. Γιαννόπουλου, Γιώργο Αφράτη. Αμέσως δόθηκαν οι οδηγίες για την κατάλληλη αντιμετώπιση του θέματος. «Η οδηγία που έδωσα ήταν να μην καλυφθεί το περιστατικό. Αντίθετα οι εκπαιδευτικοί να μπουν στις τάξεις να συζητήσουν το θέμα ώστε και οι μαθητές να αντιληφθούν τη διάστασή του. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε η βία και η όποια τριβή να περνάει στο κατώφλι των σχολείων. Οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η βία που είναι στην καθημερινότητά μας, περνάει στα παιδιά. Βλέπουμε σε άλλες κοινωνίες που παίρνουν όπλα. Αυτά πρέπει να τα συζητάμε και να διδάξουμε τη νέα γενιά να βρει τρόπο να προλαμβάνει και να αποτρέπει τέτοιες καταστάσεις».
Ο κ. Αφράτης συνιστά ψυχραιμία και κοινωνική επαγρύπνηση καθώς πρόκειται για θέμα που αφορά το σύνολο της κοινωνίας.«Θέλω να ζητήσω να υπάρξει εμπιστοσύνη στους χειρισμούς της εκπαίδευσης για το θέμα αυτό και να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να το χειριστούν οι εκπαιδευτικοί μας με τον ενδεδειγμένο τρόπο και να πράξουν το καλύτερο δυνατό για τους μαθητές μας».
Σε κάθε περίπτωση το περιστατικό αυτό πρέπει να αποτελέσει αιτία για κοινωνική εγρήγορση. Είναι καρπός της εξοικείωσης των παιδιών με τη βία που εξελίσσεται καθημερινά γύρω μας και την οποία θα μεταφέρουν ακόμα και στο σχολείο τους.
Της
Μαρίνας Ριζογιάννη
πηγή: pelop.gr