Πατρινός σκίπερ συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ – Μετέφεραν 30 τουριστικά σκάφη από την Γαλλία στην Ελλάδα – Η περιπέτειά του

 

 

 

 

 

Ο πατρινός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος είναι ένας από τους ναυτικούς των 30 τουριστικών σκαφών που είχαν ξεκινήσει από τη Γαλλία για να τα φέρουν στην Ελλάδα, συναντώντας εμπόδια στην πορεία τους. Πίστευε ότι επιστρέφοντας στην πατρίδα θα τέλειωνε η περιπέτειά του. Αλλά, όχι…
Οταν «έδεσε» στο Λαύριο με προτροπή των αρχών και συνελήφθη και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Φαίνεται πως η περιπέτεια του μακρινού ταξιδιού του έχει συνέχεια και στη στεριά. Το σκάφος που επέβαινε ο Πατρινός -και άλλα πέντε σκάφη- πήραν εντολή το προηγούμενο Σάββατο ενώ βρίσκονταν έξω από την μαρίνα του Αλίμου να κατευθυνθούν στη μαρίνα Λαυρίου. Φτάνοντας εκεί κλήθηκε ένα-ένα άτομο από τα πληρώματα των έξι σκαφών να υπογράψουν τις εκθέσεις σύλληψής τους.
Επιτόπου βρέθηκαν κλιμάκια του ΕΟΔΥ με ειδικές στολές προφύλαξης και έκαναν ελέγχους για κορονοϊό στα πληρώματα. Τα αποτελέσματα βγήκαν τη Δευτέρα και όπως λέει ο Κ. Σπυρόπουλος ήταν όλοι αρνητικοί. Ο ίδιος θεωρεί τυχερό τον εαυτό του μέσα στην ατυχία του, καθώς του επιτράπηκε να έλθει στην Πάτρα και να μπει σε οικειοθελή καραντίνα στο σπίτι του (επιτηρούμενος από την Ελληνική Αστυνομία).
Οι υπόλοιποι έχουν μπει σε καραντίνα στα σκάφη για 14 ημέρες.
Διερωτάται γιατί κινήθηκε ποινική διαδικασία σε βάρος τους, αφού ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρχών και συγκεκριμένα του Λιμενικού Σώματος. «Μας διώκουν και μας τρομοκρατούν ότι μπήκαμε παράνομα στη χώρα μας… Πού να ζητήσω άσυλο; Ημασταν για περισσότερες από 20 ημέρες στη θάλασσα, ταλαιπωρημένοι, με λίγες προμήθειες και με άσχημο καιρό. Τα υπολόγισαν αυτά εκείνοι που αποφασίζουν από την αναπαυτική καρέκλα τους…».
Αισθάνεται αδικία και ξεσπάει. «Κάναμε μεταφορά σκαφών με εννέα μποφόρ. Δεν κάναμε τουρισμό. Φέρνουμε σκάφη που είναι αγορασμένα με ΕΣΠΑ και αναβαθμίζουν τον ελληνικό τουρισμό. Ας μας έλεγαν να πάμε στη Σπιναλόγκα… Αγανακτώ. Δεν νιώθω παράνομος. Οργισμένος νιώθω για τη συμπεριφορά της πολιτείας…» μας λέει. Θεωρεί αυτονόητη τη λήψη μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό από την στιγμή που θα πάταγε το πόδι του σε ελληνικό έδαφος. «Δεν έχω θέμα με την καραντίνα. Ούτε θέλω να προκαλέσω πρόβλημα. Εχω οικογένεια, έχω μητέρα. Θα έμπαινα έτσι και αλλιώς μόνος μου…». Του λένε κάποιοι ότι θα κλείσει το θέμα με τον χρόνο, αλλά ο Κ. Σπυρόπουλος δεν μπορεί να το αφήσει στην τύχη. Ο ίδιος δηλώνει στην «Π» αποφασισμένος να κινηθεί νομικά. Αισθάνεται προσβεβλημένος από την τροπή που πήρε το θέμα και υποστηρίζει ότι θίγεται τόσο η προσωπικότητά του όσο και επαγγελματικά.
Τα παράπονα του Κ. Σπυρόπουλου αφορούν το υπουργείο Ναυτιλίας, στο οποίο έχει απευθυνθεί και το συνδικαλιστικό όργανο του κλάδου του (Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Ανευ Πληρώματος), ζητώντας να εξαιρεθούν για ευνόητους λόγους από την κοινή υπουργική απόφαση για τον κορονοϊό και τις κυρώσεις. Παρόλα αυτά, η απάντηση που έχει δοθεί είναι ότι δεν γίνονται εξαιρέσεις.
Στη θάλασσα με 9 μποφόρ
Τα σκάφη που βρέθηκαν στην περιπέτεια ήταν 32 στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού εταιρειών του κλάδου και αγοράστηκαν μέσω ΕΣΠΑ από ναυπηγεία της νότιας Γαλλίας. Αυτά παραδόθηκαν τώρα, καθώς το σύνολο των σκαφών που θα παραδοθούν φτάνει τα 200.
Το ταξίδι του Κ. Σπυρόπουλου για την Γαλλία ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, πριν εφαρμοστούν οι απαγορεύσεις για την πανδημία.
Αντιπαρέβαλε τη φιλοξενία (με τα απαραίτητα μέτρα) που έτυχε στην Ιταλία (Ρέτζιο ντι Καλάμπρια) λόγω του άσχημου καιρού μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, με την υποδοχή που γεύτηκε στην Ελλάδα. Στη γειτονική χώρα ενημερωθήκαν για τις εξελίξεις.
Παρόλα αυτά, από την στιγμή που μπήκε στη χώρα μας έδινε συνεχώς αναφορά στις λιμενικές αρχές και δεν σκέφτηκε στιγμή να κρυφτεί. Τα προβλήματα κορυφώθηκαν φτάνοντας έξω από την μαρίνα του Αλίμου, όπου καταδιώχθηκαν από σκάφους του λιμενικού. Οι λιμενικοί υποστήριζαν ότι από τις 20 Μαρτίου βρίσκεται σε εφαρμογή η απαγόρευση κατάπλου ιδιωτικών σκαφών θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχόμενων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, λόγω κορονοϊού. Οι ναυτικοί ζητούσαν να τους ορίσουν που θα μπορούσαν να ελλιμενιστούν. Μετά από διαβουλεύσεις έδεσαν στο Λαύριο. Η συνέχεια είναι γνωστή και η περιπέτεια του Πατρινού συνεχίζεται.
Πηγη: Εφημερίδα Πελοπόννησος