Την υποβολή σημαντικών προτάσεων ένταξης και χρηματοδότησης εκσυγχρονισμού του αρδευτικού δικτύου και των αντλιοστασίων πέντε μεγάλων ΤΟΕΒ της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας, στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, αποφάσισε ομόφωνα – μετά από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Έργων, Βασίλη Γιαννόπουλου – η Περιφερειακή Επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κατά την τακτική της συνεδρίαση.
Οι προτάσεις αφορούν στους ΤΟΕΒ Γαλατά, Ευηνοχωρίου και Φυτειών της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τους ΤΟΕΒ Α΄ Πύργου και Επιταλίου της Π.Ε. Ηλείας, με αρδευόμενες εκτάσεις που ξεπερνούν τα 113.000 στρέμματα, με σημαντικές καλλιέργειες για τους δυο νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
«Ο εκσυγχρονισμός των υποδομών των ΤΟΕΒ, με τεχνικά έργα και εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων διαχείρισης, στοχεύει στην αναβάθμιση της συνολικής λειτουργίας των αρδευτικών δικτύων. Θα επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση νερού και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία – τα τελευταία χρόνια – αποτελούν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας προς επίλυση. Με τις πέντε νέες αυτές προτάσεις που υποβάλλαμε προς χρηματοδότηση στο ΠΑΑ 2014-2020, συνεχίζεται η διαρκής προσπάθεια στήριξης του πρωτογενούς τομέα, ο οποίος αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με άμεση σύνδεση με τον τομέα του τουρισμού και της εξωστρέφειας του τόπου μας», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων, Βασίλης Γιαννόπουλος.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στις προτάσεις των πέντε ΤΟΕΒ και τις προτεινόμενες παρεμβάσεις για κάθε έναν από αυτούς, οι οποίες – μεταξύ άλλων και σύμφωνα με τις επιμέρους καταγεγραμμένες ανάγκες κάθε περιοχής – αφορούν στην κατασκευή Κεντρικών Σταθμών Ελέγχου (ΚΣΕ) αλλά και Τοπικών (ΤΣΕ) σε αντλιοστάσια καθώς και συνοδά τεχνικά έργα, αντικατάσταση παλαιωμένων, φθαρμένων και προβληματικών τμημάτων σε κεντρικά αλλά κα δευτερεύοντα αρδευτικά δίκτυα, προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών υδροληψιών και ανάπτυξη ολοκληρωμένων συστημάτων αυτοματοποιημένης άρδευσης. Ο προϋπολογισμός των πέντε προτάσεων έργων, ξεπερνά τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί τέλος, ότι, η συμβολή των υπηρεσιακών στελεχών των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της ΠΔΕ και η συνεργασία τους με τους πιο πάνω ΤΟΕΒ, ήταν καθοριστική στην διευθέτηση των απαιτούμενων διαδικασιών για την υποβολή ώριμων προτάσεων – εντός του ασφυκτικού χρονικού πλαισίου που είχε θέσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης – με τον κ. Γιαννόπουλο να τους συγχαίρει, εκφράζοντας και δημόσια τις ευχαριστίες του γι’ αυτό.