ΠΟΤΟΚΙ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ : Πολλές υπόνοιες στη δίκη για την τοξική βόμβα των 110.000 τόνων απορριμμάτων

Κάτω από «περίεργες συνθήκες» και με άκρα «δημοσιογραφική μυστικότητα» εκδικάζεται τις τελευταίες εβδομάδες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας η υπόθεση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού εγκλήματος στην Ηλεία .

Φόβοι ότι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος η «τοξική βόμβα» των 100.000 σάκων απορριμμάτων συνολικού βάρους 110.000 τόνων που βρίσκονται συσσωρευμένοι επί εφτά  και πλέον χρόνια ( από το 2009 εως το 2012) στην παράνομη χωματερή «Ποτόκι» δίπλα από τον ποταμό Αλφειό και την πόλη του Πύργου, θα μείνει ατιμώρητο εκφράζουν οι πολίτες της Ηλείας και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας.

Για την κοινή γνώμη, το στοιχείο εκείνο που τροφοδοτεί την υπόνοια περί ατιμωρησίας είναι όπως λένε, η άκρα του… δημοσιογραφικού κόσμου σιωπή αφού εάν και πρόκειται για μια πολύκροτη σε τοπικό επίπεδο -και όχι μόνο -υπόθεση, δεν υπάρχει δημοσιογραφική κάλυψη.

Για τους υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου Πύργου που κλήθηκαν στο δικαστήριο ως μάρτυρες, το παράδοξο είναι, όπως λένε, ότι διαφαίνεται μια προσπάθεια υποβάθμισης του εγκλήματος κατά της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Όπως λένε , αντί να τους ζητήσουν στοιχεία  για την ουσία της υπόθεσης και τους σοβαρότατους κινδύνους που υπάρχουν ακόμη και σήμερα  σε βάρος της υγείας δεκάδων χιλιάδων πολιτών, επιχειρούν να υιοθετήσουν εμμέσως πλην σαφώς την υπερασπιστική γραμμή  των κατηγορουμένων και να μετακυλίσουν τις ευθύνες αλλού , παρά τις αναλυτικές πολυσέλιδες εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Πριν από ενάμισι χρόνο την επικίνδυνη αποθήκη των δεματοποιημένων απορριμμάτων είχε επισκεφθεί και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνης ο οποίος σε δηλώσεις του την είχε χαρακτηρίσει ευθέως ως «τοξική βόμβα». Τον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους του Πύργου ,από τυχόν ανάφλεξή της, επισημαίνουν και έγγραφα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας . Στα ίδια έγγραφα αναφέρεται ότι το μέρος της αποθήκευσης των δεματοποιημένων απορριμμάτων στερείται πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας.

 

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ  DOCUMENTO