* Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος: “Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις”
Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη η τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (21/1) ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος με θέμα “Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Προβληματισμοί, προτάσεις και λύσεις”.
Φιλοξενούμενοι στην τηλεδιάσκεψη διάρκειας δύο ωρών περίπου, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Περικλής Πατσούρης ήταν ηχηρά ονόματα φορέων εθνικής εμβέλειας καθώς και εκπρόσωποι του τοπικού επιχειρηματικού και επαγγελματικού τομέα μεταξύ των οποίων οι: Δημήτρης Μαρκόπουλος-Βουλευτής Πειραιά ΝΔ-Δημοσιογράφος, Γιώργος Καββαθάς-πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Παπάς-πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος-Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Δ.Ε., Κώστας Λάμπρος-μέλος Διοίκησης Επιμελητηρίου Ηλείας-επιχειρηματίας, Ηλίας Ξανθούλης-πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου, Γιώργος Μαραγκός-πρόεδρος Επιχειρηματικού Συλλόγου N. Ηλείας, Θανάσης Μπούκλης-πρόεδρος συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης “Διόνυσος” και Κώστας Παπαδόπουλος-επιχειρηματίας.
Στην τηλεδιάσκεψη αναλύθηκε εκτενώς η οικονομική κατάσταση των επαγγελματιών, καταγράφηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την επέλαση της πανδημίας αλλά και αυτά που απορρέουν από την οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα και κατατέθηκαν προτάσεις απ’ όλους τους συμμετέχοντες.
Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, στην αρχική του τοποθέτηση, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την άμεση ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά του, τόνισε την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικής πλεύσης τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Το κλασικό μοντέλο διεκδίκησης έχει τελειώσει. Θεωρώ ότι επειδή η χρηματοπιστωτική πολιτική και γενικότερα η οικονομική πολιτική έχει ως καθοριστική συνιστώσα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οφείλουν να καταλάβουν όλοι ότι η αυτή η κρίση ισοδυναμεί με έναν παγκόσμιο πόλεμο, και η μόνη λύση είναι μια νέα συμφωνία. Πρέπει να πάμε σε ποσοτική χαλάρωση και διαγραφή ιδιωτικών χρεών με το κριτήριο του δικαίου και της κοινωνικής ευαισθησίας” τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.
“Έχουμε αναγκαστεί τα τελευταία χρόνια να υπηρετούμε οικονομικούς δείκτες. Εμείς σαν Δήμος, βλέπουμε καθημερινά κόσμο να κατρακυλά κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν υπάρχει δυνατότητα αλληλεγγύης ακόμη και από τους ανθρώπους που μπορούσαν να δώσουν μέχρι πρότινος. Ούτε φοροδοτική δύναμη υπάρχει, ούτε καταναλωτική.
Όλα αυτά πρέπει να μπουν στην “εξίσωση”. Αλλά κάποιοι φοβούνται πολύ να βάλουν στο στόμα τους αυτές τις λέξεις. Φοβούνται να “ακουμπήσουν” το ιδιωτικό χρέος και να δούνε την ποσοτική χαλάρωση. Χρειάζονται όμως γενναίες πολιτικές. Αν όχι τώρα, πότε;
Απαιτείται ρευστό μέσα από τις δημόσιες οικονομίες, όπως έγινε το ‘29 στην Αμερική και μέσω Τραπεζών. Αν δεν γίνει αυτό, θα μετράμε πτώματα από την πανδημία της φτώχειας που θα ακολουθήσει!”.
Επιπλέον ο κ. Αντωνακόπουλος, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις όλων των συμμετεχόντων, μίλησε για τα μέτρα που έχει λάβει για την ελάφρυνση των επιχειρηματιών του δήμου όπως και τις δράσεις που προγραμματίζει, όπως το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων που θα δώσει νέα επιχειρηματική ώθηση σε παραγωγούς.