Πρόταση κατέθεσε ο Δήμαρχος Πύργου κ. Στάθης Καννής στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Δένδια, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κυριάκο Πιερρακάκη για την λειτουργία της ΣΕΤΤΗΛ τόσο ως Πανεπιστημιακού Ιδρύματος στα επιστημονικά πεδία των Τηλεπικοινωνιών και της Ηλεκτρονικής ενταγμένο στη δομή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.), που σύμφωνα με τον νόμο Ν. 5110/2024 είναι πια Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Σ.Ε.Ι.), είτε στο νέο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας που φημολογείται ότι θα δημιουργηθεί, όσο και ως Ερευνητικού Κέντρου.
Ειδικότερα στην Επιστολή του Αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ Εθνικής Άμυνας,
Αξιότιμε κ. Υπουργέ Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
Με την παρούσα επιστολή σχετικά με τη φημολογούμενη κατάργηση ή μετεγκατάσταση της Σχολής Εκπαίδευσης Τεχνιτών Τηλεπικοινωνίας (ΣΕΤΤΗΛ) που εδρεύει στο Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» στον Πύργο, θα ήθελα να αναδείξω τα μοναδικά πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει μια αναβαθμισμένη δομή της ΣΕΤΤΗΛ στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη: α) την εξειδίκευση που παρέχει η ΣΕΤΤΗΛ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και των ηλεκτρονικών, β) την υλικοτεχνική και κτιριακή υποδομή που διαθέτει το Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» στον Πύργο,
γ) τη γεωγραφική θέση που κατέχει το Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ», δ) τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ν. 5110/2024, ΦΕΚ 75Α /24-5-2024, ΜΕΡΟΣ Γ’ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ (Α.Σ.Ε.Ι.) – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ Ν. 3187/2003 ΚΑΙ Ν. 4940/2022) και ε) την πρόσφατη ίδρυση του ΕΛληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας. (Ν. 5110/2024, ΦΕΚ 75Α /24-5-2024, ΜΕΡΟΣ Β’ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΥΝΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ), πιστεύω ακράδαντα ότι σε αυτή τη νέα εποχή η ΣΕΤΤΗΛ μπορεί να έχει ένα διττό σημαντικό ρόλο, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως μια Πανεπιστημιακή Σχολή ή Τμήμα αλλά και ως ένα Ερευνητικό Κέντρο (ΕΚ) παρέχοντας υπηρεσίες και τεχνογνωσία για τις ανάγκες του νέου Αμυντικού Δόγματος που αναπτύσσεται. Συγκεκριμένα η ΣΕΤΤΗΛ μπορεί να λειτουργήσει ως:
Α) Πανεπιστημιακό Τμήμα
1. Η ΣΕΤΤΗΛ μπορεί να αναβαθμιστεί σε Πανεπιστημιακό Τμήμα θεραπεύοντας τα επιστημονικά πεδία των Τηλεπικοινωνιών και της Ηλεκτρονικής, ενταγμένο είτε στη δομή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.), που σύμφωνα με τον νόμο Ν. 5110/2024, ΦΕΚ 75Α /24-5-2024 είναι πια Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Α.Σ.Ε.Ι.), είτε στο νέο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας που φημολογείται ότι θα δημιουργηθεί (https://www.esos.gr/…/erhetai-neo-panepistimio-ethnikis…). Σημειώνω δε, ότι με τη σημερινή μορφή που έχει η Σ.Σ.Ε. δε θεραπεύει αμιγώς το επιστημονικό πεδίο των Τηλεπικοινωνιών και της Ηλεκτρονικής αλλά αποσπασματικά μέσα από τομείς μαθημάτων που εντάσσονται στο προπτυχιακό της πρόγραμμα. Ως συνέπεια αυτού, οι απόφοιτοι της Σ.Σ.Ε. εγγράφονται σε διάφορα προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά Τμήματα των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας (π.χ. ΕΜΠ, ΕΚΠΑ κλπ) για να γεφυρώσουν το χάσμα στις γνώσεις τους προκειμένου να εκτελούν άριστα τα καθήκοντά τους.
2. Ο χώρος του Στρατοπέδου «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» (κτιριακή υποδομή και περιβάλλων χώρος) που χρησιμοποιεί σήμερα η ΣΕΤΤΗΛ πληροί όλους τους όρους για υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκή λειτουργία. Τονίζω ότι το Στρατόπεδο «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» διαθέτει δύο (2) αμφιθέατρα 100 θέσεων, είκοσι (20) αίθουσες εκπαίδευσης, τέσσερα (4) εργαστήρια Ηλεκτρονικών-Tηλεπικοινωνιών ενώ έχει δυνατότητα υποστήριξης για την εκπαίδευση σε τεχνολογίες αιχμής, όπως εκπαίδευση σε συστήματα drone – antidrone, ηλεκτρονικού πολέμου, Τεχνητής Νοημοσύνης κ.α.
3. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής της Ολυμπίας Οδού (μέσα στο 2025) θα δώσει άμεση και ασφαλή πρόσβαση στη ΣΕΤΤΗΛ σε μέλη ΔΕΠ, ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό από τα ερευνητικά εργαστήρια και Ινστιτούτα των Α.Σ.Ε.Ι. και των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της χώρας μας, που θα ενισχύσουν τα μόνιμα μέλη ΔΕΠ και το τεχνικό προσωπικό της νέας πανεπιστημιακής δομής, δημιουργώντας μία υψηλού επιπέδου και κύρους ακαδημαϊκή μονάδα που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας. 4. Παράλληλα, η ΣΕΤΤΗΛ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ένα από τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα από τον νέο της ρόλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) της χώρας.
Β) Ερευνητικό Κέντρο
Η ΣΕΤΤΗΛ, με τον περιβάλλοντα χώρο και την κτιριακή υποδομή που διαθέτει, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό ερευνητικό κέντρο στον τομέα των επίγειων, δορυφορικών και διαστημικών επικοινωνιών και μπορεί:
1. Να λειτουργήσει ως Κέντρο Έρευνας και πειραματικής διερεύνησης για νέες καινοτόμες τεχνολογίες με την απαραίτητη ενίσχυση και αναβάθμιση της ήδη υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής που διαθέτει.
2. Να λειτουργήσει ως Κέντρο Δοκιμών και Αξιολόγησης προϊόντων έρευνας και ανάπτυξης. Η γεωγραφική θέση του Στρατοπέδου «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» και η μικρή απόσταση από τη θάλασσα καθιστά τη ΣΕΤΤΗΛ μοναδική για να παρέχει υπηρεσίες δοκιμών και αξιολόγησης προηγμένων συστημάτων που προορίζονται για τη ναυτική ασφάλεια και άμυνα των νησιών μας.
3. Να συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα των σύγχρονων επικοινωνιών, για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας, με την ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού (πολιτικού και στρατιωτικού) και την αναβάθμιση της υπάρχουσας υλικοτεχνικής υποδομής.
4. Σε συνεργασία με το ΕΛ.Κ.Α.Κ. μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες με ερευνητικά εργαστήρια και Ινστιτούτα των Α.Ε.Ι. της χώρας, προκειμένου να αναπτυχθούν νέα καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα, διατάξεις και συστήματα για επικοινωνίες μη επανδρωμένων οχημάτων, για την ανάπτυξη ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης, για τις δορυφορικές και διαστημικές επικοινωνίες κλπ. Ο χώρος του Στρατοπέδου «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ» διαθέτει τις προδιαγραφές για να αποτελέσει τη θερμοκοιτίδα των παραπάνω συνεργασιών.
5. Η γειτνίαση με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας και την 117 ΠΜ μπορεί να ενισχύσει τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν στα θέματα επίγειων, δορυφορικών και διαστημικών επικοινωνιών με έναν αναβαθμισμένο ρόλο της ΣΕΤΤΗΛ, όπως αυτός περιγράφεται παραπάνω.
6.Τέλος, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι τεχνολογίες που θα δημιουργηθούν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη προϊόντων για μη στρατιωτικές εφαρμογές, αναδεικνύοντας και τον κοινωνικό ρόλο που μπορεί να έχει η ΣΕΤΤΗΛ συμμετέχοντας ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να σας προσκαλέσω να επισκεφθείτε τον χώρο του Στρατοπέδου «ΤΧΗ (ΠΖ) ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ», για να δείτε τις μοναδικές δυνατότητες που προσφέρει, και τις οποίες σας ανέλυσα στην παρούσα επιστολή. Είμαι σίγουρος ότι θα διαπιστώσετε ότι μια πιθανή μετεγκατάσταση της ΣΕΤΤΗΛ θα στερήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας α) ουσιαστικούς πόρους για υψηλής ποιότητας ακαδημαϊκή εκπαίδευση των νέων στελεχών και, β) δυνατότητες αυτόνομης τεχνολογικής ανάπτυξης που είναι απαραίτητες για την άμυνα της χώρας, σε αυτό το νέο, πολύπλοκο και διαρκώς εξελισσόμενο τεχνολογικό περιβάλλον».