Αναλυτικά τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα ισχύσει για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς – Ποια η νέα πλατφόρμα που ανοίγει για τεστ κορωνοϊού από καθηγητές και μαθητές –Δερμιτζάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια
Με κλιμακούμενη ώρα προσέλευσης των μαθητών θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας το πρωί στον «ΑΝΤ1».
Η κυρία Κεραμέως παρουσιάζοντας τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων σημείωσε ότι θα υπάρχει δυνατότητα για διαφορετική ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Παράλληλα, όπως είπε η υπουργός, θα υπάρξουν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα, θα χρησιμοποιούνται όλες οι είσοδοι των σχολείων για τους ίδιους λόγους.
Εξάλλου, η κυρία Κεραμέως έκανε γνωστό ότι θα ανοίξει ειδική πλατφόρμα για εκπαιδευτικούς για να κάνουν προληπτικά τεστ από τις 14:00 έως τις 17:00. «Πρόκειται για ένα προληπτικό μέτρο ώστε να υπάρξει μια εικόνα» είπε η υπουργός και πρόσθεσε ότι η πλατφόρμα αυτή αφορά και τους μαθητές του λυκείου, οι οποίοι μπορούν να ζητήσουν μέσω αυτής την εξέτασή τους για τον κορωνοϊό. Την ίδια ώρα ο ΕΟΔΥ θα κάνει δειγματοληπτικά τεστ στα σχολεία.
Η Νίκη Κεραμέως έκανε ακόμα γνωστό ότι οι εκπαιδευτικοί θα εμβολιαστούν πριν τον γενικό πληθυσμό, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι καθηγητές με υποκείμενα νοσήματα.
Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ανοίξουν τα γυμνάσια και λύκεια, η υπουργός σημείωσε ότι θα εξεταστεί το θέμα με τους ειδικούς, ενώ πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα υπάρξει ανακοίνωση για τη μείωση της εκπαιδευτικής ύλης για τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς όπως είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά.
Για τα Πανεπιστήμια είπε ότι δεν υπάρχει εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για δια ζώσης μαθήματα, ενώ όπως είπε η υπουργός θα εκδοθεί ειδική εγκύκλιος για τις κατατακτήριες εξετάσεις.
Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων
Πρώτα ανοίγουν τα δημοτικά και μετά η Γ΄ Λυκείου σύμφωνα με το σχέδιο που προκρίνουν οι επιδημιολόγοι που μετέχουν στην επιστημονική επιτροπή για τον κορωνοϊό.
Το υπουργείο Παιδείας σχεδίαζε να ανοίξουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, ωστόσο οι ειδικοί αποφάσισαν να ζητήσουν το άνοιγμα μόνο των νηπιαγωγείων και των δημοτικών θεωρώντας ότι τα μικρά παιδιά νοσούν λιγότερο και μεταδίδουν λιγότερο τον ιό, ενώ έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη κοινωνικοποίησης από τα μεγαλύτερα.
Το επόμενο βήμα που θα θέσουν στο τραπέζι της συζήτησης οι επιδημιολόγοι είναι η λειτουργία της Γ’ Λυκείου με κριτήριο ότι οι συγκεκριμένοι μαθητές είναι οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και θα πρέπει να ετοιμασθούν σωστά ενώ εκτιμούν ότι αν δεν ανοίξουν παράλληλα και οι άλλες τάξεις του λυκείου και τηρηθούν τα μέτρα, ο κίνδυνος μετάδοσης θα είναι μικρός.
Με βάση αυτά τα δεδομένα το ερώτημα που τίθεται είναι πότε θα ανοίξουν τα γυμνάσια και οι δύο πρώτες τάξεις του λυκείου. Αυτό αναμένεται να γίνει σε μία τρίτη φάση και υπό την αίρεση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επικρατεί τότε στη χώρα. Αλλωστε, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής, ακόμα και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα επανεξεταστεί η κατάσταση με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία για τη λήψη τυχόν επιπλέον μέτρων προστασίας ενόψει του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα.
Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας όταν δηλαδή θα έχει ξεκινήσει η διδασκαλία στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά θα συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας των υπολοίπων βαθμίδων της εκπαίδευσης υπό το πρίσμα των επιδημιολογικών δεδομένων που θα έχουν διαμορφωθεί.
Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, ετοιμάζεται για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων υπό τις καλύτερες προυποθέσεις αλλά και των γυμνασίων και λυκείων, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους επιστήμονες. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας προβλέπεται ακόμα και η μείωση της ύλης για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ΄λυκείου.
Δερμιτζάκης (ΘΕΜΑ 104,6): Να ανοίξουν και Γυμνάσια και Λύκεια
Θετικός στο να ανοίξουν και τα Γυμνάσια-Λύκεια μαζί με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, είναι ο καθηγητής Γενετικής Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης. Όπως είπε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τα σχολεία είναι από τις πιο ασφαλείς δραστηριότητες και εξήγησε ότι ειδικά για τα γυμνάσια και λύκεια η μετακίνηση «δεν είναι τόσο μεγάλη και καθότι δεν είναι ανοιχτές οι καφετέριες η διασπορά δεν θα είναι τόσο σοβαρή, για τις μεγαλύτερες τάξεις. Με τη βασική προϋπόθεση όμως να φορούν μάσκες και να τηρούνται τα μέτρα».