Σενάρια για «Μοντέλο Ασπρόπυργου» και σε άλλες «κόκκινες» περιοχές – Οι επιστήμονες ζητούν μέτρα αντί ρεβεγιόν

 

 

 

 

 

Δέκα νομοί βρίσκονται ένα βήμα πριν επιβληθεί σκληρότερο lockdown – Επιστήμονες δεν αποκλείουν νέα έξαρση του κορωνοϊού τον Ιανουάριο, χειρότερη από τον Νοέμβριο – Ζητούν τη λήψη μέτρων με όποιο κοινωνικό κόστος όπου χρειάζεται

Με το «δάχτυλο στη σκανδάλη» βρίσκονται οι λοιμωξιολόγοι, προκειμένου να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση αναβάθμιση των περιοριστικών μέτρων -έως και γενίκευση του ολικού lockdown σε όσες περιοχές έχουν σημανθεί ως «κόκκινες» στα πρότυπα του Ασπρόπυργου- παρακολουθώντας ώρα με την ώρα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Το γεγονός ότι η λήψη των νέων μέτρων είναι περισσότερο από υπαρκτή σε τοπική κλίμακα και για όσες περιοχές χρειαστεί, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Με το κυβερνητικό επιτελείο να έχει θέσει στο επίκεντρο της επιδημιολογικής επιτήρησης 10 νομούς, δηλαδή τους:

· Κιλκίς,

· Ξάνθης,

· Πιερίας,

· Δράμας,

· Θεσσαλονίκης,

· Κοζάνης,

· Ροδόπης,

· Γρεβενών,

· Πέλλας και

· Λάρισας,

και με τη Δυτική Αττική να βρίσκεται σε απόλυτο lockdown, τα δεδομένα που συντείνουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του περιοριστικού πλαισίου σχετίζονται με τη συγκέντρωση του ιικού φορτίου (αναλογία κρουσμάτων ανά ανά 100 χιλ. πληθυσμού), με τους επιστήμονες να εμφανίζονται ώρα με την ώρα όλο και πιο κατηγορηματικοί ως προς την πιστή τήρηση των μέτρων πανελλαδικά, αλλά και τη λήψη όσων μέτρων κριθούν απαραίτητα τοπικά, με όποιο κοινωνικό κόστος.

«Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» περιέγραψε ο κ. Πέτσας, με τους επιστήμονες να εμφανίζονται σήμερα, ωστόσο, πιο αυστηροί ως προς τις προδιαγραφές εορτασμού των Χριστουγέννων. Στην ίδια κατεύθυνση, «περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», με τους επιστήμονες, ωστόσο, να μη συμμερίζονται το εορταστικό κλίμα.

Πιο αυστηροί οι επιστήμονες

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο

» ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, προειδοποιώντας πως «ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου».

«Δεν πρέπει να βγούμε από τα σπίτια μας τα Χριστούγεννα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ρεβεγιόν όταν έχουμε 3.000 σε 40 μέρες», ξεκαθάρισε ο Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, προσθέτοντας πως «αν δεν προσέξουμε στις γιορτές θα το πληρώσουμε με αυτούς τους αριθμούς». Το τρίτο κύμα θα είναι πιο ισχυρό από το δεύτερο, εκτίμησε και προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να χαλαρώσουμε.».

Μιλώντας, πάντως, στον Θέμα 104,6 ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος πρότεινε στις «κόκκινες» περιοχές να ληφθούν μέτρα, όπως το Πάσχα του 2020, χωρίς μετακινήσεις και καλεσμένους εκτός οικογένειας, αφήνοντας να διαφανεί ότι θα επανεξεταστεί και το μέτρο για την παρουσία 9 ατόμων στα εορταστικά τραπέζια. Ο ίδιος εξήγησε ότι σε αυτήν την περίπτωση, τα πάντα θα μείνουν κλειστά, από τομείς της οικονομίας, έως και την εκκλησία, στο ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown. Μάλιστα, σχολίασε ότι στη Δυτική Αττική ο δείκτης θετικότητας είναι υπερδιπλάσιος από την υπόλοιπη Ελλάδα, δείχνοντας ως προβληματικά στοιχεία για τη διασπορά τις βιομηχανίες στον Ασπρόπυργο και τους φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Αναφορικά με το εορταστικό ρεβεγιόν, «να πάμε στα 9 άτομα, αλλά να είναι τα ίδια άτομα» τόνισε στον Θέμα 104,6 η Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος -διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής κλινικής Νοσοκομείο Σωτηρία, σημειώνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε τις γιορτές με λιγότερους δικούς μας ανθρώπους και πάντως όχι διαφορετικούς».

Μπαράζ επαφών Χαρδαλιά στη Θεσσαλονίκη

Παράλληλα, την πορεία εξέλιξης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη παρακολούθησε σήμερα από κοντά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος είχε ένα μπαράζ συναντήσεων ενόψει των Χριστουγέννων με το σύνολο των τοπικών αρχών.

Με δεδομένο ότι η πόλη μετά από 45 ημέρες lockdown επέστρεψε στα επιδημιολογικά επίπεδα της 20ης Οκτωβρίου, η ανησυχία για την αργή αποκλιμάκωση είναι έκδηλη, όπως και η κοινωνική κόπωση όλων των ηλικιών. Για το λόγο αυτό, ο κ. Χαρδαλιάς συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις. Αρχικά με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τους Διοικητές της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτη Μπογιατζίδη και Δημήτριο Τσαλικάκη αντίστοιχα, καθώς και τον Πρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Καθηγητή Νίκο Παπαϊωάννου.

Ακολούθως, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε σειρά συναντήσεων με τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον νομό, αρχής γενομένης από τον Δήμαρχο της πόλης, Κωνσταντίνο Ζέρβα. Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς μετέβη στο Δημαρχείο Πανοράματος με το Προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη (Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη), τον Αντιπρόεδρο Σίμο Δανιηλίδη (Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών) και τον Γενικό Γραμματέα, Βασίλειο Γάκη (Δημοτικό Σύμβουλο Θεσσαλονίκης), με τη συμμετοχή του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, αμβλύνοντας και τα όποια παράπονα εξέφρασαν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες της περιοχής αναφορικά με την επίσημη ενημέρωση τους για την εξέλιξη της πανδημίας.

πηγή:https://www.protothema.gr/