Με σημαντικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες συνεχίζεται το Καρναβάλι Αμαλιάδας Σάββατο και Κυριακή 15 και 16 Φεβρουαρίου

 

 

 

 

 

Με πολλές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο 15-16 Φεβρουαρίου το Καρναβάλι Αμαλιάδας. Για πρώτη φορά φέτος μετά από πολλά χρόνια επανέρχεται στο πρόγραμμα του Καρναβαλιού «Το Κυνήγι του Χαμένου Θησαυρού». Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στην πλατεία Αγ. Αθανασίου με πολλά αποκριάτικα παιχνίδια το πρωί του Σαββάτου ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας  (Σαββάτο 15 Φεβρουαρίου) στις 6.30μ.μ. θα παρουσιαστούν αποκριάτικα δρώμενα απ’ όλη την Ελλάδα με καλεσμένους συλλόγους του Μωμόγερους από την Κοζάνη και το Βλάχικο Γάμο της Θήβας, δρώμενα τα οποία έχουν ενταχθεί στο εθνικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και στο παγκόσμιο κατάλογο της UNESCO. Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί είναι η μεγάλη αποκριάτική γιορτή με τη Μαγική Καρναβαλούπολη να χαρίζει πολύ κέφι στους μικρούς φίλους του Καρναβαλιού Αμαλιάδας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του διημέρου Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Φεβρουαρίου είναι ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 15/2

9:30 Το ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΚΡΥΜΜΕΝΟΥ ΘΗΣΑΥΡΟΥ

Το Μεγάλο παιχνίδι του κρυμμένου Θησαυρού είναι ένα ομαδικό Παιχνίδι πόλης που απευθύνεται σε μικρές ομάδες παιδιών 9-14 χρόνων. Περιλαμβάνει διάφορους σταθμούς τους οποίους επισκέπτονται διαδοχικά, όπου οι ομάδες καλούνται να λύσουν ένα γρίφο, να συγκεντρώσουν πληροφορίες ή να κάνουν μια δραστηριότητα. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αναγνωρίσουν και να μάθουν στοιχεία για την ιστορία και το περιβάλλον της περιοχής, να καλλιεργήσουν πνεύμα συνεργασίας και να διασκεδάσουν με φυσική δραστηριότητα. Το Παιχνίδι ξεκινά το Σάββατο 15 /2 στις 9:30 από το χώρο του Δημαρχείου Αμαλιάδας και ολοκληρώνεται με τη δεύτερη φάση την επόμενη ημέρα, όπου θα γίνει και η βράβευση των νικητών.

11:00 ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΑΜΩΜΑΤΑ

πλατεία Αγ. Αθανασίου

Για τους μικρούς μας φίλους! Ας παίξουμε όπως παλιά…

Σκυταλοδρομίες – Τσουβαλοδρομίες – Μαντιλάκι- Τυφλόμυγα – Διελκυστίνδα – Αμπάριζα και ό,τι άλλο προκύψει… Κατασκευή αποκριάτικης μάσκας-Αποκριάτικά χτενίσματα

 

6:30 μμ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΑΠ’ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη Παραδοσιακή Εκδήλωση με Αποκριάτικα Δρώμενα και Χορούς θα διεξαχθεί στην Πλατεία Αγίου Αθανασίου ώρα 6.30μμ με δίωρο πρόγραμμα και ζωντανή ορχήστρα του Φώτη Τζανέτου.

Συμμετέχουν οι φιλοξενούμενοι σύλλογοι Κοτσαμάνια (Μωμόγεροι Κοζάνης) και ο Βλάχικος Γάμος της θήβας.

Μαζί τους θα είναι και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι του Δήμου Ήλιδας

*ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΉΛΙΔΑΣ

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ Ο ΜΩΡΙΑΣ

*ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

“ΟΙ ΡΙΖΕΣ”

*ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ “ΠΕΛΟΠΑΣ”

*ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΒΑΛΙΩΝ

*ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ Κ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ΕΛΙΣΣΑ”

Η αναβίωση των εθίμων της Αποκριάς απ’ όλη την Ελλάδα είναι η καινοτομία του φετινού Καρναβαλιού της Αμαλιάδας, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αποκριάτικα δρώμενα που τελούνται από τον 19ο αιώνα στην Ελλάδα.

Μωμόγεροι: Η παλαιότερη μορφή ελληνικού λαϊκού θεάτρου

Ένας μικρός θίασος μεταμφιεσμένων φουστανελοφόρων, οι «Μωμόγεροι» ή τα «Κοτσαμάνια», έρχονται με τις περίτεχνες περικεφαλαίες τους, συνοδεία οργάνων, να ζωντανέψουν όψεις του πανάρχαιου εθίμου που μετέφεραν οι πρόγονοί τους από τον ορεινό Πόντο στις νέες τους πατρίδες, στην περιοχή της Κοζάνης. Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου –τα  έθιμα δηλαδή που τελούνται ανάμεσα στα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνεια– τα Κοτσαμάνια συνδυάζουν το ευετηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη που θα συνοδεύσει την έλευση της νέας χρονιάς. Οι Μωμόγεροι στο αρχαϊκό στάδιό τους είχαν μαγικό-τελετουργικό και ευετηριακό χαρακτήρα. Στην πορεία μέσα στο χρόνο οι επιδράσεις που δέχθηκαν από το περιβάλλον και ασφαλώς τις λοιπές γειτονικές κουλτούρες, επέφεραν μεταβολές. Έτσι ώστε οι Μωμόγεροι απώλεσαν στοιχεία από την αρχαϊκή περίοδο και δέχθηκαν νέα από τη βυζαντινή περίοδο, την οποία βίωναν. Σε νεότερο στάδιό τους ο χαρακτήρας τους εξελίχθηκε, έχοντας επίκεντρο τη σάτιρα, τον έρωτα, την ψυχαγωγία κτλ. Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της ‘Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Αυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας  (Ουνέσκο) το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας καταχωρήθηκε στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού,  ως «Ανοιξιάτικο ευετηρικό, ευγονικό δρώμενο το οποίο επιτελείται την περίοδο των Απόκρεων και συγκεκριμένα την Κυριακή της Τυρινής και κορυφώνεται την Καθαρή Δευτέρα. Παρουσιάζεται ως σάτιρα ενός παραδοσιακού γάμου, ως εικονικός ποιμενικός γάμος, ως μια γαμήλια τελετουργία, η οποία συνίσταται από επιμέρους τελετουργικές πράξεις οι οποίες συνδέονται με «τάξη» και κανόνες ακολουθίας μεταξύ τους και στην οποία παλαιότερα συμμετείχαν μόνο άντρες σε όλους τους πρωταγωνιστικούς και δευτερεύοντες ρόλους». Αποτελεί σατυρική παραλλαγή τέλεσης ποιμενικού γάμου και εμφανίζεται σαν αποκριάτικο έθιμο περί τα μέσα του 19ου αιώνα στην πόλη της Θήβας. Ενσωματώνει με τρόπο θαυμαστό, κατά τους λαογράφους, στοιχεία από έθιμα και συνήθειες των βλάχικων πληθυσμών που εγκαταστάθηκαν στη Θήβα (Βλαχομαχαλάς), μετά την κάθοδό τους από την περιοχή του Ασπροπόταμου της Πίνδου λίγα χρόνια από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, τα οποία σατιρίζει, με στοιχεία της πανάρχαιας Διονυσιακής λατρείας που διασώζονται στις μνήμες των ντόπιων κατοίκων της Θήβας, γενέτειρας πόλης του Διονύσου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 16/2

11:00 Μαγική Καρναβαλούπολη

Φόρεσε τη στολή σου κι έλα στη Μαγική Καρναβαλούπολη (πλατεια Αγ. Αθανασίου – Πεζόδρομος), όπου θα σε περιμένουν κλόουν, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, FACE PAINTING και εντυπωσιακές φουσκωτές ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΚΑΡΤΟΥΝ ύψους 3,5 μ., που κινούνται, χορεύουν και συμμετέχουν ζωντανά στην παράσταση, μαζί με αγαπημένους ήρωες της Disneyland, με χρώματα, ρυθμό και διαδραστικά παιχνίδια σ’ ένα μοναδικό αποκριάτικο πάρτυ με πολύ χορό και τρελό κέφι.

 

 

.