«SOS» από τους ειδικούς για την υπερκατανάλωση μελατονίνης από παιδιά και νέους

 

Μακροπρόθεσμα μπορεί να επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για την μεγάλη κατανάλωση μελατονίνης , της ουσίας που βοηθά τον οργανισμό να αφεθεί στα χέρια του Μορφέα, από παιδιά και νέους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian»,η αυξημένη κατανάλωση σκευασμάτων που εμπεριέχουν την ουσία αυτή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, δεκάδες χιλιάδες παιδιά και νέοι στη Βρετανία λαμβάνουν σκευάσματα που εμπεριέχουν μελατονίνη για να τους βοηθήσει να κοιμηθούν, εγείροντας φόβους ότι το φάρμακο διανέμεται πολύ εύκολα με ελάχιστες ενδείξεις μακροπρόθεσμης αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας.

Η μελατονίνη, μία φυσική ουσία που παράγει ο οργανισμός, χρησιμοποιείται σε σκευάσματα που βοηθούν στον ύπνο, τα οποία όμως έγκριση για να χορηγούνται σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.Θεωρείται μία λιγότερο εθιστική εναλλακτική λύση στην θεραπεία κατά της αϋπνίας.Παρά το γεγονός ότι δεν έχει χορηγηθεί άδεια χρήσης από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, στη Βρετανία 117.085 άτομα κάτω των 18 ετών, έλαβαν μελατονίνη μεταξύ των ετών 2017 και 2018. Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους, χορηγήθηκαν 69,280 συνταγές σε άτομα κάτω των 18 ετών.

Ο αριθμός των παιδιών και των νέων που έλαβαν την ορμόνη αυτή, αυξήθηκε μέσα σ ένα χρόνο κατά 25%, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η ορμόνη μπορεί να συνταγογραφείται σε υπερβολικό βαθμό από τους παιδίατρους λόγω του ότι υπάρχουν λίγες εναλλακτικές λύσεις για την υποστήριξη των παιδιών με αϋπνία και άλλα προβλήματα.
“Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειαζόμαστε περισσότερες υπηρεσίες για τα παιδιά που έχουν πρόβλημα ύπνου”, δήλωσε ο Μάντι Γκάρνει, επισκέπτης υγείας και ιδρυτής της κλινικής ύπνου «Millpond».

«Το ερώτημα όμως είναι:Χρειάζονται μελατονίνη; Αλλά αυτό το κομμάτι της έρευνας δεν έχει γίνει. “Αλλά αυτό το κομμάτι της έρευνας δεν έχει γίνει», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νιλ Στάνλει, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας και πρώην διευθυντής έρευνας του ύπνου στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε ότι εκπλήσσεται από τους μεγάλους αριθμούς, καθώς υπήρχαν πολύ περιορισμένες ενδείξεις αποτελεσματικότητας σε παιδιά, εκτός από αυτά που έχουν πρόβλημα αυτισμού και οράσεως. Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχαν δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια από την κατανάλωση σκευασμάτων αυτών.

«Είναι μια συνταγή απόγνωσης. Οι γιατροί δεν ξέρουν τι να κάνουν για τον ύπνο και αισθάνονται ότι δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις», επεσήμανε ο Στάνλει.

«Αυτό είναι φοβερό καθώς επηρεάζει το βιολογικό ρολόι των παιδιών καθώς επίσης και την ανάπτυξή τους», προσθέτει.
Όταν χορηγείται το σχετικό φάρμακο με μελατονίνη, μπορεί να εμφανιστούν παρενέργειες όπως, πονοκέφαλος, ναυτία, ζάλη και υπνηλία. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα υπάρχουν έντονες ανησυχίες που βασίζονται σε μελέτες σε ζώα που δείχνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να επηρεάσει τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία.